Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakończenie finansowania ewentualnie nieudane? Bezradność, opinie i pomysły?

Napisany przez mbsb
Cześć,

przeczytałem tutaj na forum coś, niestety trochę za późno. Może ktoś może nas doradzić lub pomóc.

Szukamy nieruchomości od około 12-18 miesięcy i znamy rynek tutaj lokalnie, zwłaszcza ze względu na związane z pracą sprawy. Wreszcie znaleźliśmy nieruchomość za około 245 000 euro, z kosztami modernizacji w wysokości 20 000 euro (działania zwiększające wartość i remont, 15 000 euro pożyczki na remont).

Wcześniej przybliżono mi swobodną gotówkę, jaką miałem, i to, co doradzili mi banki/doradcy finansowi - oczywiście byli tacy, którzy mówili: Możesz sięgnąć do XXXXX. No jasne.

Otrzymałem także od wielu ludzi certyfikat finansowania, coś mi się pokryło w tym momencie. Miałem jednak przyjemność spotkać bardzo dobrą doradczynię, która towarzyszy nam w procesie i jest naprawdę marzeniem, i prawdopodobnie to nie chodzi o nią tutaj w tym wątku.

Nasz aktualny budżet to:

Około 4300 euro, gorsze obliczenia, jest trochę więcej. Pochodzę z branży cyfrowej. Niespełna 2900 euro netto/faktycznie 3070 euro netto - samochód służbowy (elektryczny). Praca dodatkowa 500 euro, zmienne dochody około 400 euro + 2 dzieci 500 euro. (Bonus roczny od 3000 do 6000 euro nieuwzględniony w obliczeniach) w tym roku również 13 pensja. Perspektywa wynagrodzenia około 5000 brutto - 5500 brutto.

W przypadku zmiennych dochodów już wykonaliśmy gorsze obliczenia i istnieje jeszcze praca dorywcza mojej żony z 100 euro, którą nie uwzględniono. Miesięczne zmienne dochody wynoszą 350 euro stałe, reszta jest zmienna i raczej w granicach 500-600 euro.

Po zakupie nieruchomości jej ścieżka zawodowa zmieni się i wtedy do jej dochodów dołączy dodatkowe źródło dochodu. Nawet bez tego szybko by wróciła do pracy, przed macierzyństwem zawsze pracowała.

Obydwa wyniki z historii kredytowej to około 97,2 do 98,2.

Brak własnego kapitału. Nasza doradczyni powiedziała, że pod względem budżetu domowego i zdolności kredytowej jesteśmy na poziomie 8 z 9 u banków i na poziomie 9 z 9 u banku DSL.

W nieruchomości jest mieszkanie dla lokatora, które ma być również wynajmowane przez Airbnb. Szacuje się, że wpłynie to dodatkowo około 170 do 210 euro w obliczeniach.

Nieruchomość była ogłoszona za około 300 000 euro przez 3-5 miesięcy, a następnie cena spadła o około 40 000 euro, ponieważ na jednym z miejsc trzeba było wykonać drenaż. Jednak udało nam się jeszcze nieco negocjować cenę.

Otrzymaliśmy szybko wycenę od firmy Value AG na 300 000 euro wartość rynkową i 252 000 euro wartość przewidywaną do zabezpieczenia kredytem. Nasza doradczyni powiedziała również, że przynajmniej w 80% wszystko jest pewne.

Mamy już nawet pośrednika, który miał kilku zainteresowanych, dowiedziałem się z pewnego źródła, iż został poproszony o skontaktowanie się z notariuszem. Ponieważ posiadaliśmy certyfikaty od 2 doradców finansowych i jednego banku.

Teraz zaczyna się chaos, pierwsze zapytanie zostało wysłane do Sparkasse, zgodzili się na podjęcie działań, potem przez 4-5 dni nie dostałem odpowiedzi i zapytałem o to. Ponieważ również nie otrzymałem e-maila od Biura Informacji Kredytowej. Mam subskrypcję Biura Informacji Kredytowej i otrzymuję powiadomienia, gdy ktoś sprawdza moją historię kredytową.

Odpowiedź od banku: Widząc tylko wartość zabezpieczenia w wysokości 252 000 euro, nie kontynuują tej drogi w ramach finansowania 107%. To spore przygnębienie, ale nasza doradczyni powiedziała, że mamy jeszcze wiele opcji i wraz z PSD oraz Hanseatic jesteśmy na pewno w 80%, ponieważ przeniesiemy kapitał własny na bok.

Wszystko ponownie podpisane, 1 dzień później e-mail od Biura Informacji Kredytowej, dzień później kolejne od Hanseatic. Następnego dnia otrzymałem wiadomość - wiarygodność PSD wszystko pozytywne, Hanseatic na pewno idzie z nami, chociaż PSD widzi wartość zabezpieczenia na poziomie 170 000 euro. Nawet po obniżeniu jest to dalekie od rzeczywistości lokalnej. Oglądaliśmy nieruchomości za 170 000 euro, oczy wylazłyby z orbit, lepiej byłoby kupić koparkę do rozbiórki budynku.

Zalecono nam teraz przeprowadzenie negocjacji, ale wiemy z pewnego źródła, że jest wielka kolejka chętnych i są już inni zainteresowani.

Nowa oferta, DSL-Bank z Hanseatic i KfW, tam mielibyśmy nawet 9 z 9, i bank ten ma inne podejście do wartości zabezpieczenia niż klasyczne inne banki, powiedziano nam. Jednakże, jeśli tam również się tak zobaczy... Brak możliwości - gdyż DSL-Bank byłaby ostateczną stacją. Mamy już wcześniejsze doświadczenia z tą instytucją kredytową, co jest świetne, ale oczywiście jest też o 100 euro drożej. Wniosek został teraz złożony, ale nadal czekamy na wynik analizy wiarygodności.

Teraz jesteśmy oczywiście w sytuacji, która nas definiuje - gąszcz informacji od wielu osób, wszyscy mówią, że to zadziała, szczególnie teraz, gdy stopy procentowe w końcu trochę spadły.

Może macie jakieś przemyślenia? Czy to jest taka ostateczna stacja? Brak rozwiązania?
Na zakończenie, moja doradczyni, przynajmniej takie jest nasze odczucie, jest naprawdę empatyczna i sympatyczna pierwszorzędna. Jesteśmy jednak bardzo zdezorientowani po tak szybkich deklaracjach, chociaż sama nie jest w bankach.

Pozdrawiam

Re: Zakończenie finansowania ewentualnie nieudane? Bezradność, opinie i pomysły?

Napisany przez mbsb
Och, propozycja finansowania jest obecnie trochę gorsza niż około 2-3 tygodnie temu. (KFW wzrosło)

DSL Bank 4,18% / 4,26% na 10 lat - 32 lata
KFW 3,65% / 3,71% na 10 lat
HB: 8,84% / 9,21% na 5 lat - 20 lat
Mieszany oprocentowanie 4,41% / 4,51% na

Uwaga, wycena na 170 000 nie dotyczy nieruchomości, lecz bardziej mikrolokalizacji / obszaru wykluczenia społecznego i w rezultacie gwałtownie spadających cen nieruchomości, co jest jednak bardzo jednostronne podejście. Ponieważ tak naprawdę jest dokładnie odwrotnie.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie pomaga się im, rozpoczyna swoją pracę, a następnie podpisują ofertę DSL Bank?

Kto dziś jeszcze bierze kredyt w DSL Bank, temu już nie można pomóc, a kto oferuje finansowanie bez wkładu własnego w bankach spółdzielczych, a zwłaszcza w PSD Bank, temu już na pewno nie można pomóc. Konsekwencja: Próbuje się i próbuje, a czas ucieka, ewentualnie może się okazać, że nie uda się zdobyć nieruchomości, ale przynajmniej warunki już minęły.

Zbędne, wszystko zupełnie zbędne! W tej sytuacji wyjściowej (brak wkładu własnego) przedstawiam finansowanie równolegle w 3 bankach, szczególnie oceniam nieruchomość z wyprzedzeniem za pomocą Sprengnetter, IWA i VDP Research, aby uzyskać wartość, którą bank ustali.

Napisany przez NaTwoim13
mbsb pisze:
Ach, propozycja finansowania, która obecnie jest trochę gorsza niż około 2–3 tygodnie temu. (KFW wzrosło)

DSL Bank 4,18% / 4,26% na 10 lat - 32 lata
KFW 3,65% / 3,71% na 10 lat
HB: 8,84% / 9,21% na 5 lat - 20 lat
Mieszane oprocentowanie 4,41% / 4,51% na

Uwaga, wycena 170 000, nie dotyczy nieruchomości, ale raczej mikrolokalizacji / obszaru wiecznie zanieczyszczonego społecznie i w konsekwencji gwałtownie malejących cen obiektów, co jednak jest bardzo monotematyczne. Ponieważ tak naprawdę jest dokładnie na odwrót.

Tutaj brakuje również kwot kredytów.

Napisany przez mbsb
noelmaxim pisze:
Tutaj także brakuje kwot pożyczek.

DSL Bank 165k
KfW 100k
Hanseatic 26k

Napisany przez mbsb
Uff byliśmy bardzo pozytywnie nastawieni do tej osoby, chętnie mogę podać nazwę firmy prywatnie.

Napisany przez memet
mbsb pisze:
Dzień dobry,

przeczytałem tutaj na forum coś, niestety chyba trochę za późno. Być może ktoś mógłby nas doradzić lub pomóc.

Od około 12–18 miesięcy poszukujemy nieruchomości i znamy lokalny rynek szczególnie ze względu na sprawy zawodowe. Wreszcie znaleźliśmy nieruchomość za około 245 000 euro, z kosztami modernizacji w wysokości 20 000 euro (działania zwiększające wartość i remont, 15 000 euro w postaci muscle mortgage).

Wcześniej właśnie określiłem ogólnie moje budżet, tak jak doradzali mi banki/doradcy finansowi - były oczywiście takie, które mówiły: Możesz iść nawet do XXXXX. No pewnie.

Otrzymałem również od wielu osób certyfikat finansowania, co nieco się zbiegło w tym momencie. Jednak trafiłem na bardzo świetną doradczynię, która towarzyszy nam w procesie i naprawdę jest marzeniem i prawdopodobnie nie chodzi o nią tutaj w tym wątku.

Przedstawiamy teraz nasz aktualny budżet:

Około 4300 euro, w gorszym przypadku, jest trochę więcej. Pochodzę z branży cyfrowej. Niespełna 2900 euro netto/tak naprawdę 3070 euro netto - samochód służbowy (samochód elektryczny). Praca dorywcza 500 euro, zmienne dochody około 400 euro + 2 dzieci 500 euro. (Dodatkowo premia roczna w wysokości od 3000 do 6000 euro nie jest uwzględniona w obliczeniach) w tym roku również trzynasta pensja. Perspektywa zarobków to około 5000 brutto - 5500 brutto.

Dotycząc zmiennej pracy dochodów, już wykonaliśmy gorsze obliczenia i jest jeszcze praca dorywcza mojej żony w wysokości 100 euro, która nie została uwzględniona. Dochody zmienne wynoszą miesięcznie 350 euro stałych, reszta jest zmienna i raczej w granicach 500-600 euro.

Po zakupie domu jej kierunek zawodowy będzie inny, a wtedy dołączą do niej dodatkowe dochody. Nawet bez tego, szybko znalazłaby pracę, przed macierzyństwem zawsze pracowała zawodowo.

Oba wyniki w rejestrach BIK wynoszą około 97,2 do 98,2.

Brak wkładu własnego. Nasza doradczyni powiedziała, że z uwagi na budżet domowy i bonitację jesteśmy oceniani przez banki na 8 z 9, a przez DSL Bank na 9 z 9.

Na nieruchomości jest również mieszkanie dla lokatora, które ma być również wynajmowane na Airbnb. W obliczeniach zostało uwzględnione kwotą około 170-210 euro.

Nieruchomość była ogłaszana przez 3–5 miesięcy za prawie 300 000 euro, a następnie cena została obniżona o około 40 000 euro, ponieważ konieczna jest ułożenie drenażu w jednym miejscu. Udało nam się jednak jeszcze nieco potargować cenę.

Otrzymaliśmy także dość szybko wycenę od Value AG wynoszącą 300 tysięcy wartości rynkowej i 252 000 euro wartości zastawu. Nasza pani powiedziała także, że 80 % jest tutaj wszystkiego pewne.

Mamy już nawet maklera, który miał kilku zainteresowanych, dowiedziałem się tego z pewnego źródła, aby mógł zlecić sporządzenie umowy notarialnej. Ponieważ posiadaliśmy certyfikaty od 2 doradców finansowych i jednego banku.

Rozpoczyna się teraz chaos, pierwsze zapytanie zostało złożone do Sparkasse, powiedzieli, że będą kontynuować procedurę, potem nie usłyszałem nic przez 4–5 dni i zapytałem. Ponieważ również nie otrzymałem e-maila z Biura Informacji Kredytowej. Mam subskrypcję BIK i otrzymuję powiadomienie, gdy ktoś sprawdza BIK.

Informacja od banku: Ponieważ widzą tylko wartość zastawu w wysokości 252 000 euro, nie pójdą tą drogą przy finansowaniu w wysokości 107 %. Ciężki cios, ale nasza doradczyni powiedziała, że mamy jeszcze wiele opcji i przy PSD we współpracy z Hanseatic jesteśmy pewni na 80 %, ponieważ przenosimy udział własny.

Wszystko zostało ponownie podpisane, dzień później dostałem e-maila z Biura Informacji Kredytowej, a następnego dnia jeszcze jeden od Hanseatic. Potem dzień później dostałem wiadomość – PSD ocenia pozytywnie, Hanseatic zdecydowanie się zgadza, jednak PSD widzi wartość zastawu na 170 000 euro. Nawet jeśli byśmy to obniżyli, jest to dalekie od rzeczywistości lokalnej. Oglądaliśmy nieruchomości za 170 000 euro, oczy wypadają, lepiej już byłoby kupić koparkę do rozbiórki.

Zalecono nam teraz ponowne negocjowanie, ale wiemy z pewnego źródła, że istnieje dosłownie kolejka chętnych i są już kolejni zainteresowani.

Nowa oferta, DSL Bank z Hanseatic i KfW, w tej kwestii moglibyśmy być nawet oceniani na 9 z 9, a ta bank idzie nieco inaczej przy ocenie wartości zastawu niż klasyczne inne banki - powiedziano nam. Jeśli to jest prawdą, nie ma szans na powodzenie - ponieważ DSL Bank byłby ostatecznym punktem. Tylko żebyśmy się wcześniej tam dostali w czasie kredytowania, co jest super, ale oczywiście kosztuje dodatkowe 100 euro. Wniosek został teraz złożony, ocena bonitacji jest również pozytywna jak w przypadku innych banków - wynik jeszcze otwarty.

Teraz jesteśmy oczywiście w sytuacji, która nas kształtuje - dżungla różnych opinii, wszyscy mówią, że się uda, zwłaszcza teraz, gdy stopy procentowe wreszcie trochę spadły.

Może macie po prostu jakieś przewidywania? Czy to jest ostateczny punkt? Brak rozwiązania?
Na koniec, moja doradczyni, przynajmniej nasze wrażenie, jest naprawdę empatyczna i sympatyczna, pierwszorzędna. Jesteśmy jednak bardzo zakłopotani po tak szybkich wypowiedziach, nawet jeśli sama nie przysłuchuje się w bankach.

Pozdrawiam

Doradczyni, która uważa, że wynik 9 z 9 dla KN wynoszącego 5000 brutto bez EK, jest po prostu niesolidna.

I na temat DSL Bank, nawet 10 koni by mnie nie zaciągnęło: https://www.finanzfluss.de/anbieter/...k/erfahrungen/
Po prostu przeczytaj!

Napisany przez mbsb
memet pisze:
Konsultantka, która ocenia KN na 5000 brutto bez EK jako 9 na 9, po prostu działa nieuczciwie.

A co do DSL Banku, to nawet 10 koni mnie tam nie przywiedzie: https://www.finanzfluss.de/anbieter/...k/erfahrungen/
Po prostu przeczytaj!

5000 brutto? Brakuje tam dodatkowych dochodów itp.

Moim zdaniem, czy te negatywne opinie nie pochodzą z powodu migracji systemu informatycznego? Czy tak nam powiedziano?

Dziękuję za opinię

Napisany przez memet
Czy możesz sfinansować podatek od nabycia nieruchomości oraz koszty notarialne we własnym zakresie? W przeciwnym razie będzie to 110% finansowanie. Z hipoteką i wpisem do księgi wieczystej, suma ta może być spora: www.notarkostenrechner.com

Napisany przez mbsb
Nie, pełne finansowanie.
26 000 euro to koszty dodatkowe, na które został przeznaczony Handeatic

Napisany przez bruno68
@mbsb,

nie, więc upadek jest przesądzony.

To najgorsze z możliwych jest tu prezentowane, bank, który nie jest w stanie zaproponować odpowiedniego finansowania.

Przeczytaj uważnie ich ofertę.

DSL Bank 165 tys. euro
KfW 100 tys. euro
Hanseatic 26 tys. euro

Stopy procentowe

DSL Bank 4,18 % / 4,26 % na 10 lat - 32 lata
KFW 3,65 % / 3,71 % na 10 lat
HB: 8,84 % / 9,21 % na 5 lat - 20 lat
Stopa mieszanego oprocentowania 4,41 % / 4,51 %

Jeśli zakładamy, że wyłącznie 40 % dochodu o wysokości 3.600 € netto, udziałem w finansowaniu, to finansowanie powinno zakończyć się fiaskiem.

Sprawdź § 850 c ZPO, tam już ponad 3.610 € miesięcznie jest uznawane za nieściągalne! Bo składają się Państwo z rodziców i dwójki dzieci! A świadczenie rodzinne przypada dzieciom, a nie na finansowanie nieruchomości.
Twój dochód nie wynika wyłącznie z twojej pracy, ale stąd, że jako jedyny żywiciel rodziny posiadasz klasę podatkową 3, co podnosi roczne dochody o około 5 do 8.000 €.
Ponieważ kwota wolna od podatku dla żony i korzystne obliczanie świadczeń rodzinnych prowadzą do tych zawyżonych dochodów.

Zwłaszcza, że posiadasz również samochód służbowy. Oczywiście generuje on roczny podatek ryczałtowy, który musi być odjęty od netto.

Niestety, także twoje stwierdzenie, że twój dochód nie pozwala na budowę kapitału, co jest konieczne od ponad 1 roku do uzyskania finansowania.
Twój cały dochód jest jedynie przepływem środków, tylko po to, aby pokryć bieżące wydatki. Logicznie patrząc, gdzie jest pieniądze na koszty dodatkowe? Licząc tylko początkowe odsetki, od
HB 9,21 % r.r. na 26.000 € to 2.395 € odsetek
KfW 3,71 % r.r. na 100.000 € to 3.710 €
DSL 4,26 % r.r. na 165.000 € to 4.260 € odsetek.

Na łączną kwotę 291.000 € płacisz wtedy 10.365 € odsetek r. r.!

Przy założeniu 2 % spłaty kapitału, tylko 5.820 € kapitału spłacisz r. r., łącznie 16.185 € porównaj to ze swoim obecnym czynszem. Będzie on negatywny i to jest niedobór, który doprowadzi do likwidacji po 5 latach.

Co jest irytujące, to krótka 5-letnia wiązalność HB! Tylko 520 x 5 około 2.600 € spłacisz, a potem? Z odsetkami od debetu w wysokości 12 % r. r., do 23.500 € dalej?
Jak zamierzasz przekształcić 80.000 € pozostałego długu KfW? Dokąd i pod jakim oprocentowaniem? Również za 8 % r. r.?
A co z DSL, 132.000 € zobowiązań?
Ponieważ nie ma sądowego orzeczenia o kontynuacji po upływie okresu wiązania odsetek? Byłoby również całkowicie niemożliwe związać stopę procentową, której w żaden sposób nie znamy, ponieważ leży ona w przyszłości.
Będzie to właśnie HB, która spowoduje zerwanie restrukturyzacji z powodu braku kapitału własnego!

Niestety, zniszczyłeś swoją własną Schufę i zablokowałeś ją! Z powodu zaniechania informowania, zapytanie o Schufę teraz pozostanie przez następne 3 miesiące i przez ten czas kolejny pośrednik będzie miał prawie zerową szansę zrealizować wniosek o finansowanie! Ponieważ zapytanie o kredyt, do czasu przekształcenia go w kredyt, jest rozumiane jako niedobór kredytowy!

Jako niegodny kredytu albo z brakiem zdolności kredytowej, blokujesz swoich klientów przed innymi pośrednikami dla siebie. W zapytaniu o kredyt lub wniosku kredytowym! Tym samym blokując zmianę do innego pośrednika, jeśli tak będzie długo, to negatywnie wpłynie to na ocenę wiarygodności w Schufie.
Ok. 2% wiarygodności zostanie zmniejszone!

Moja rada: Znajdź neutralnego pośrednika, który kosztuje tyle samo co każdy niesolidny doradca bankowy! Może neutralny pośrednik będzie tańszy w upadku niż doradca bankowy! Ponieważ pośrednik odpowiada osobiście, a doradca bankowy nie ponosi odpowiedzialności za nic, co zrobiłby przeciwko klientowi.

bruno68

Napisany przez mbsb
Cześć, mam neutralnego pośrednika finansowego, który opracował tę finansowanie. W obliczeniach uwzględniono całkowitą kwotę za samochód firmowy. Moje wynagrodzenie brutto to 4500, a netto 2860. Jest to samochód elektryczny, więc zwolniony z opodatkowania. Jak już wspomniałem, to obliczenia na minusie – wykazano 2958, z czego 128 to koszty prywatne i wynoszą one 2830 euro. Jednak mam też dyżury pogotowia, które przynoszą około 600 euro netto dodatkowo. Do tego dochodzi praca dorywcza w wysokości 490 euro, dodatkowe dochody w wysokości 350 euro, zmienne dochody w wysokości 250 euro oraz dochody z wynajmu mieszkania + zasiłek rodzinny oraz obecnie nie uwzględniam mojej działalności gospodarczej. Moja żona zarabia obecnie około 150 zł miesięcznie. Ponadto dochodzą dodatkowe pieniądze związane z naszym domem, związane z zawodowym rozwojem. Roczna premia bonusowa również nie została uwzględniona w obliczeniach. Jednak wpis w Biurze Informacji Kredytowej stanowi jedynie informację, czy jesteśmy pozytywnie oceniani? Zawsze jest załączona adnotacja, że wpis ten nie wpływa na punktację w BIK.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata