Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Wypowiedzieć się z pracy czy drastycznie zmniejszyć czas pracy?

Napisany przez Brigitte64
Drodzy użytkownicy forum, mam następujące zmartwienie: od prawie 35 lat pracuję (jestem kobietą, mam 59 lat) w firmie zatrudniającej 300 pracowników, jestem stała i nieusuwalna. Teraz atmosfera w pracy i warunki pracy tak bardzo się pogorszyły, że praca ta staje się dla mnie wielkim obciążeniem psychicznym, dlatego rozważam następujące opcje:

1. Zwolnić się w wieku 60 lat i żyć z zasiłku dla bezrobotnych i własnego kapitału do 63 roku życia, a następnie przejść na emeryturę z obniżką.
2. Lub zmniejszyć czas pracy do 1 dnia w tygodniu.
3. Sprawić, aby pracodawca zaproponował mi umowę rozwiązaną z odprawą - ale jak to zrobić?

Ponieważ mam dobrą sytuację finansową, mogę sobie pozwolić na wszystkie trzy warianty.

Inną możliwością byłoby oczywiście zostanie na zwolnieniu lekarskim z powodu problemów psychicznych, ale nie jestem w stanie się na to zdecydować. Nie wiem, co powiedzieć lekarzowi.

Czy ktoś z Was był kiedyś w podobnej sytuacji lub zna kogoś, kto przeżył coś podobnego?

Z góry dziękuję.

Re: Wypowiedzieć się z pracy czy drastycznie zmniejszyć czas pracy?

Napisany przez bruno68
Teraz Brigitte64, bez znajomości szczegółów umowy o pracę odradzam wszystkie 3 rozwiązania! Zwolnienie bez podania przyczyny grozi 12-tygodniowym zawieszeniem wsparcia finansowego ALG I! Masz prawo do zmniejszenia godzin pracy, lepiej byłoby przejść na 10 godzin tygodniowo. Jednakże zrób to stopniowo, tak aby dojść z 40 godzin tygodniowo do 35 godzin do 01.07.2024, 30 godzin do 31.12.2024, 20 godzin do 2025, 10 godzin do 2026, aby dotrzeć do emerytury. Skokowa redukcja o 10 godzin byłaby teraz możliwa, do 30.06.2024 lub 31.12.2024! Jednak pytanie o dodatkowe ubezpieczenie emerytalne nie zostało dotąd poruszone ani rozstrzygnięte. Porozmawiaj jednak z radą pracowniczą na temat wyjścia z życia zawodowego do emerytury, podziękuj i być może otrzymasz dodatkową emeryturę pracowniczą. W międzyczasie możesz szkolić swoją następczynię, jeśli ta ucieknie zanim zrobisz krok, to nie Twój problem. Pamiętaj, samozubożenie z powodu przedwczesnego odejścia z życia zawodowego spowoduje sankcje społeczne. bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata