Cześć,
oto stary post, który w zasadzie odpowiada na Twoje pytania.
Aby móc udzielić Ci naprawdę dobrej rady, konieczne są pewne informacje. Nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich!
Wiek, zawód, dochód, rodzina, dzieci itp...
Dopiero wtedy można prawidłowo dostosować indywidualne zabezpieczenie emerytalne.
Jedno jest pewne, istnieją ogromne luki w systemie emerytalnym. To jest logiczne, coraz mniej płatników składek na coraz więcej emerytów! A ci emeryci są jeszcze coraz starsi!
Oszustwo! haha!
W przeciwieństwie do prywatnej emerytury, która jest kapitałowa, emerytura państwowa jest finansowana na bieżąco. Oznacza to, że nasze składki są wypłacane emerytom z aktualnego pokolenia (umowa pokoleniowa). Musisz więc liczyć na swoje dzieci i wnuki!! Na pewno pamiętasz środkowy palec z reklamy telewizyjnej!?
Ogólnie rzecz biorąc, im więcej zarabiam, tym większa jest różnica między moim obecnym dochodem netto a oczekiwanym!
U osób z wyższymi dochodami może się nawet zdarzyć, że nie wszystkie składki na emeryturę są zaliczane!!
Ponieważ obecnie (od 01.01.2005 r.) wszelkie formy zabezpieczenia emerytalnego podlegają opodatkowaniu, zarówno pośrednio, jak i przy wypłacie kapitału, należy ostrożnie wybierać produkt emerytalny.
Jeśli zarabiam bardzo mało, płacę niewiele podatków. Oszczędności podatkowe mogę jednak osiągnąć tylko wtedy, gdy płacę jakieś podatki!
W przypadku zabezpieczenia emerytalnego prowadzonego przez pracodawcę, kwota mojego podatku dochodowego oraz składki na ubezpieczenia społeczne zmniejsza się o wysokość mojej miesięcznej lub rocznej składki na
ubezpieczenie (maksymalnie 216 € miesięcznie, w pojedynczych przypadkach nawet więcej), ale przy wypłacie inwestycja podlega opodatkowaniu dochodowemu i podlega składkom na ubezpieczenia społeczne!! Dlatego najpierw należy dokładnie sprawdzić, jaki jest rzeczywisty zysk podatkowy!
Kolejną wadą jest to, że tak zwana ścieżka realizacyjna może być określona przez pracodawcę! Jeśli więc podjął on umowę z niewłaściwym ubezpieczycielem, nie mam wyboru i może okazać się, że wyrzucam pieniądze na niepotrzebne rzeczy!!
Jeśli finansowo na to pozwolisz, zawsze warto budować na kilku filarach.
1. Prywatne
ubezpieczenie emerytalne lub na życie, bez funduszy, z gwarantowanymi świadczeniami i wykorzystaniem nadwyżek
2. Nieruchomości dla ulgi w późniejszym wieku
3. produkty dofinansowane przez państwo, w zależności od dochodu i sytuacji rodzinnej
- Emerytura Riestera, zwana również emeryturą rządową
(kapitalizowalna do 30%)
- Emerytura Rürupa, znana również jako emerytura podstawowa (niekapitalizowalna)
- Zabezpieczenie emerytalne prowadzone przez pracodawcę (
ubezpieczenie bezpośrednie, kasy emerytalne itp.)
(Tu warto zapytać szefa, czy pokryje on składkę, np. w zamian za podwyżkę pensji.
Istnieje tutaj kilka możliwości.
Pracodawca finansuje
Pracownik finansuje
Finansowanie mieszanego typu.
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania
Pozdrawiam
Mike