Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja 10 000 EUR - jednorazowa wpłata?

Napisany przez Anstrum
Cześć wszystkim,

aktualnie mam 10 000 EUR na koncie oszczędnościowym, gdzie praktycznie nie rośnie.

Dlatego zwróciłem się o pomoc do doradcy finansowego, który proponuje mi to (patrz załącznik).

Ponieważ nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat, chciałbym poznać kilka innych opinii na ten temat, czy to jest w porządku.

Dziękuję z góry.

Napisany przez ZehWeh
To jakaś porażka! Koszty bez końca. Prawie 4% rocznie idzie z dymem.

Zainwestować 10.000€ w doradztwo inwestycyjne? Podział na kilka pozycji w ogóle nie ma sensu przy takiej kwocie.

Jaki jest twój horyzont inwestycyjny i jaki jest cel twojej inwestycji? Więcej niż na lokacie powinieneś inwestować właśnie w akcje, w tym przypadku zaleca się ETF na MSCI World, ale tylko przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym co najmniej 10 lat.

Napisany przez ZehWeh
Przejrzałem również 4 fundusze.

Allianz euro Cash A: W ciągu ostatnich 3 lat fundusz wygenerował 3,42% zysku, z czego 3,2% osiągnięto w ubiegłym roku. Jest to fundusz rynku pieniężnego, który osiąga w przybliżeniu tę samą stopę zwrotu co obecne konto oszczędnościowe. Jeśli celem jest Więcej zysków niż na koncie oszczędnościowym, to całkowicie niezrozumiałe jest, dlaczego 50% kapitału inwestycyjnego jest ulokowane w ten fundusz.

DWS Invest Gold and Precious Metals Equities: W ciągu ostatnich 3 lat fundusz odnotował stratę około 15%, natomiast w ciągu 5 lat zyskał +33%, jest to nadzwyczajny fundusz o dużej zmienności. Drogi! Nie widzę powodu, dla którego należałoby umieścić coś takiego w portfelu, chyba że ktoś zna się na rynku metali szlachetnych.

DWS Top Dividende LD: To drogi aktywny fundusz, który mimo pozytywnego wyniku, +20% w ciągu ostatnich 3 lat, jest również kosztowny.

DWS Vermögensbildungsfonds I: W zasadzie dotyczy to tego samego co dla DWS Top Dividende, pozytywny wynik ale też kosztowny oraz znacznie w tyle za MSCI World.

Moim zdaniem jest to kompletnie zbędne zestawienie, które przede wszystkim generuje koszty. Bank/zarządzanie majątkiem zarabiają najwięcej na tym portfelu!

Dla porównania:

Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF (IE00BKX55T58): Koszty roczne: 0,07%, Wynik z 3 lat: +37%, 5 lat: +83%

lub

Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis. (A1JX52): Koszty roczne: 0,22%, Wynik z 3 lat: +30,6%, 5 lat: +74,4%

Jak już wspomniałem, jeśli chcesz większych zysków niż z lokaty bankowej, nie ma innego wyjścia niż inwestycje w akcje, jednak należy być świadomym ryzyka inwestycyjnego i dlatego potrzebny jest długi horyzont inwestycyjny, aby móc przetrwać kryzysy. Podczas pandemii COVID-19 lub na początku wojny na Ukrainie/kryzysu energetycznego kursy spadły o 30-40%. Obecnie rynek się odbił i ponownie jesteśmy na plusie. Jeśli dla kogoś ryzyko jest zbyt duże lub horyzont inwestycyjny względnie krótki, pozostają jedynie lokaty bankowe, depozyty terminowe lub fundusze rynku pieniężnego, które generują w przybliżeniu tyle samo zysku co lokata bankowa!

Napisany przez bruno68
Sprawdź tutaj!

bruno68

Napisany przez Freeliner
@Anstrum

Ile kosztowała ta konsultacja?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata