Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Obniżenie składek na rentę Riester?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Ponieważ nie wierzę w obietnicę dużej emerytury, jestem oszczędzającym w ramach programu Riester od pierwszej godziny. To, co na początku nie stanowiło problemu, staje się teraz coraz trudniejsze. Miesięczne składki stanowią obecnie dla mnie duże obciążenie finansowe. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy możliwe jest obniżenie miesięcznej składki na Riester przez określony czas, czy też w takim przypadku całe ubezpieczenie musi być zawieszone? Nie chciałbym rezygnować z Riester, ale po prostu w tej chwili nie mogę płacić tak wysokich składek. Kto mógłby mi dać wskazówkę? Dziękuję i pozdrawiam, Batman

Napisany przez PI112
Cześć Batmanie, ogólnie rzecz biorąc, możesz dowolnie ustalać składki do umowy Riester, nawet miesięcznie (co jednak ma naprawdę niewiele sensu). Teraz do Twojego pytania. Możesz obniżyć składki do dowolnego poziomu, w niektórych firmach minimalna składka to 5 € miesięcznie, poniżej tego musisz zawiesić całość składek. Zwiększenie składek w późniejszym terminie jest ogólnie możliwe. Jednak gdy spadniesz poniżej 4% swojego dochodu, otrzymasz tylko obcięte dopłaty od państwa, proporcjonalnie do tego, jak składka ma się do Twojego dochodu (przy 3% wkładzie oszczędnościowym dostaniesz tylko 75% dopłat). Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że możesz wpłacić mniej, ale wtedy nie otrzymasz optymalnego wsparcia państwowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata