Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Bilet na przejazd służbowy - odrzucony ze względu na negatywną ocenę zdolności kredytowej

Napisany przez Helgomat
Cześć drogie forum.

Od kilku miesięcy mam nowego pracodawcę, który, podobnie jak mój poprzedni, oferuje bilet pracowniczy.
U mojego poprzedniego pracodawcy koszty były pokrywane bezpośrednio przez pracodawcę, ale u mojego obecnego trzeba z góry zapłacić i potem odzyskać kwotę z wypłaty.

Teraz odrzucono moje podanie o bilet pracowniczy przez Deutsche Bahn z powodów dotyczących zdolności kredytowej. Bilet kosztuje śmieszne 30 euro miesięcznie.

Mam więc taki pomysł: Zapytam w swoim kręgu znajomych, czy mogę przelać komuś 30 euro miesięcznie, a następnie użyć jego konta do złożenia zamówienia na bilet pracowniczy. Użytkownik biletu i właściciel konta nie muszą być tym samym osobami.
Tak bym postępował przez kilka miesięcy, a następnie poinformowałbym firmę kolejową, że zmieniło się konto. Potem znowu przeniósłbym wszystko na moje konto. Ponieważ to tylko zmiana, a nie wniosek, można przypuszczać, że nie będzie tak rygorystycznej weryfikacji zdolności kredytowej. Czy się mylę?

Re: Bilet na przejazd służbowy - odrzucony ze względu na negatywną ocenę zdolności kredytowej

Napisany przez BenniG
Cześć,

to oczywiście irytujące.

Ale nie sądzę, żeby PKP sprawdzało zdolność kredytową właściciela konta, a nie posiadacza biletu na komunikację miejską.
Więc twój plan niestety raczej nie wypali.
Czy możesz sobie wyobrazić, co mogłeś zrobić, że twoja zdolność kredytowa nie jest w porządku?

Pozdrowienia

Napisany przez Helgomat
BenniG pisze:
Czy możesz sobie wyobrazić, co zrobiłeś, że twoja zdolność kredytowa nie jest w porządku?
Pozdrowienia

Tak, niestety miałem problemy z płynnością finansową w przeszłości. W międzyczasie wszystko jest w porządku, ale moja zdolność kredytowa jest po prostu uszkodzona.

Napisany przez Helgomat
BenniG pisze:
Ale nie sądzę, żeby koleje sprawdzały wiarygodność finansową posiadacza konta, lecz posiadacza biletu u pracodawcy.

Jeśli chodzi tylko o wiarygodność finansową, trudno mi sobie wyobrazić, że wiarygodność posiadacza biletu u pracodawcy jest istotna. Oni chcą swoich pieniędzy, a jeśli posiadacz konta nie ma negatywnej wiarygodności, to oni są zadowoleni.

Napisany przez BenniG
Przedsiębiorstwa chcą mieć (udowodnionych) płatnych klientów i nie wierzą w dobroczynność. Oznacza to, że zakładają, iż ostatecznie ponosisz koszty, a znajomy nie zapłaci za obciążenie, jeśli ty nie uregulujesz płatności.

Tak działa system - system odstraszania, który sprawia, że jeśli popełnisz błąd, to przez wiele lat będziesz z tego cierpieć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata