Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Ryczałt za pracę zdalną w działalności dodatkowej

Napisany przez Lippi
W ramach mojego rozliczenia podatkowego oraz sprawozdania z działalności gospodarczej dla mojej działalności gospodarczej jestem teraz przy temacie stałej kwoty za pracę zdalną.

Jestem pracownikiem na pełny etat i nie pracuję w domu, oznacza to, że w swoim zeznaniu podatkowym jako główne źródło zarobku/pracownik korzystam z kosztów dojazdu.

Moją działalność gospodarczą (na zasadach małego podatnika) oczywiście prowadzę tylko w domu, czyli pracowałem tutaj w domu przez kilka dni z biura domowego. Nie jestem wolnym zawodem.

O ile spełnione są wymogi § 4 ust. 5 pkt 6c ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, może to być również możliwe.

Ministerstwo Finansów ogłosiło w zeszłym roku następującą zmianę:

https://www.iww.de/pfb/steuergestalt...n-f156295?save

Kwota za pracę zdalną dla wolnych zawodów w działalności pobocznej.

Czy ktoś wie, czy dotyczy to wszystkich działalności pobocznych, czy jak wspomniano tutaj, jest to wyłącznie dla wolnych zawodów?

Pracuję od 8:00 do 16:00 na pełny etat u pracodawcy jako główne źródło zarobku na miejscu, a od 18:00 w działalności pobocznej z domu (nie mam dostępnego innego miejsca pracy).

1. Czy mogę zatem w raporcie z działalności gospodarczej za każdy dzień, w którym byłem aktywny w biurze domowym dla małej firmy, zastosować koszt stałej kwoty za pracę zdalną w wysokości 6 €?

2. Nie jestem jednak aktywny kilka godzin każdego dnia, ale czasami tylko przez godzinę. Czy mogę wtedy również zastosować pełną kwotę stałej kwoty 6 €?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże lub zna się na tym

Dzięki i pozdrowienia
T.

Napisany przez 2utopus
Lippi pisze:
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże albo zna się na tym

Na pewno - nazywa się to doradztwem podatkowym/stowarzyszeniem pomocy podatkowej

Większość osób tutaj to oczywiście amatorzy i mogą przekazać tylko swoje osobiste doświadczenia prywatne, nie oferując profesjonalnej porady.

Napisany przez Lippi
utopus pisze:
Na pewno - nazywa się doradcą podatkowym/Stowarzyszeniem Pomocy Podatkowej dla Pracowników

Większość tutaj oczywiście to amatorzy i mogą podzielić się tylko swoimi osobistymi doświadczeniami, nie oferując profesjonalnych porad.

To jest także moje przypuszczenie

Napisany przez Zapp73
@Lippi: Nie możesz dwukrotnie odliczyć kosztów Twojego biura.

Regulacje dotyczące pracy zdalnej mają na celu pomóc ludziom, którzy w przypadku pandemii lub podobnej sytuacji nie mogą lub nie powinni wchodzić do biura typu open space, w którym normalnie pracują. To powoduje dodatkowe koszty dla pracowników w domu, których nie mieliby w normalnych okolicznościach bez pandemii, i te koszty mogą/mają być odliczone.

Twoje biuro, które wykorzystujesz do swojej dodatkowej działalności, nie jest dodatkowym biurem, ale jedynym, który wykorzystujesz do swojej dodatkowej działalności - który przypadkowo znajduje się u Ciebie w domu. To jednak nie czyni go biurem domowym w sensie podatkowym, ponieważ nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów oprócz tych, które i tak występują.

Faktycznie sytuacja jest o wiele prostsza: koszty biura związane z Twoją dodatkową działalnością po prostu odliczasz bezpośrednio z Twojej dodatkowej działalności. Musisz jedynie upewnić się, że faktury są wystawione na Twoją firmę. Biurko, krzesło biurowe, regały ... wszystko do 150€ (również używane rzeczy) można od razu odliczyć, od 150€ do 1000€ obowiązują specjalne reguły. Wszystko co kosztuje więcej jest zazwyczaj odliczane liniowo zgodnie z wytycznymi urzędu skarbowego. Możesz także odliczyć pełne i bezpośrednie koszty godzin pracy, praktycznie nieograniczone. Więc jeśli zatrudnisz technika, który za 500€ zadanie pociągnie Ci kable sieciowe, możesz to w pełni odliczyć. Musi jednak nie być zbyt absurdalnie wysokie, ale to na przykład punkty, gdzie na początku można całkowicie legalnie zmniejszyć zyski i na początek zakupić wszystko, co można wykorzystać przez 10-15 lat.

A to jest dodatkowo o wiele mniej skomplikowane niż przekonywanie urzędowi skarbowemu, że użytkujesz coś dodatkowo każdego dnia za 6€, czego w rzeczywistości nie ma.

Napisany przez Lippi
Zapp73 pisze:
@Lippi: Nie możesz dwukrotnie odliczyć kosztów biura.

Regulacje dotyczące pracy zdalnej są przeznaczone dla osób, które w sytuacji pandemii lub podobnych okoliczności nie powinny lub nie mogą korzystać z biura otwartego, w którym normalnie pracują. To powoduje dodatkowe koszty dla pracowników pracujących zdalnie, które nie wystąpiłyby gdyby nie stan pandemii, i można/jest zalecane odliczenie tych kosztów.

Twoje biuro, które wykorzystujesz do swojej dodatkowej działalności, nie jest dodatkowym biurem pobocznym, ale jedynym biurem, które wykorzystujesz do swojej dodatkowej działalności - które przypadkiem znajduje się u Ciebie w domu. To jednak nie czyni go biurem zdalnym w sensie podatkowym, nie ponosisz również dodatkowych kosztów poza kosztami, które i tak występują.

Faktycznie sytuacja jest znacznie prostsza: koszty biura związane z Twoją dodatkową działalnością po prostu odliczasz bezpośrednio z tytułu tej działalności. Musisz tylko upewnić się, że rachunki są wystawione na Twoją firmę. Biurko, krzesło biurowe, regały ... wszytko do 150€ (również używane rzeczy) można od razu odliczyć, w przypadku wartości od 150€ do 1000€ obowiązują specjalne zasady. Wszystko, co przekracza tę kwotę, zazwyczaj jest rozliczane liniowo zgodnie z wytycznymi urzędu skarbowego. Możesz również odliczyć pełną ilość godzin pracy, praktycznie nieograniczoną. Jeśli więc zlecasz technikowi wprowadzenie kabli sieciowych za 500€, możesz odliczyć tę kwotę w całości. Oczywiście nie może to być zbyt absurdalnie wysoka kwota, ale są to na przykład punkty, gdzie na początku można zupełnie legalnie ograniczyć zyski i najpierw dokupić wszystko, co można wykorzystywać przez 10-15 lat.

Dodatkowo jest to o wiele prostsze niż wmawianie urzędowi skarbowemu dodatkowego codziennego użytkowania za 6€, które w praktyce nie istnieje.

Dziękuję za Twoją opinię

Czy ma to jakieś znaczenie, że w mojej podstawowej pracy nie mam biura zdalnego (korzystam z odległościowego ryczałtu), i w związku z tym nie odliczam kosztów biura podwójnie?
Przy podstawowej pracy korzystam z odległościowego ryczałtu, natomiast przy działalności dodatkowej dotyczy to tylko biura domowego.

Napisany przez Zapp73
Termin podwójnego zastosowania odnosił się do innej koncepcji:

Jeśli odliczasz swoje biuro jako główne biuro dodatkowej pracy w ramach działalności pobocznej, nie możesz dodatkowo odliczyć 6 € za dzień. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz również dwukrotnie odliczyć samochodu lub innych aktywów, więc zawsze należy zastanowić się, gdzie dany składnik majątku jest najlepiej umiejscowiony.

Praca główna i poboczna są również rozpatrywane w twoim zeznaniu podatkowym pod różnymi punktami: jedna dotyczy dochodów z pracy nietytułowej, gdzie składki na ubezpieczenie społeczne i podatek dochodowy są odprowadzane bezpośrednio przez pracodawcę. Druga to twoja działalność poboczna, która podlega opodatkowaniu w ramach dochodów z działalności zarobkowej (jeśli nie jesteś pracownikiem na zasadzie pozorowanej) i dlatego już w tym miejscu jest opodatkowana inaczej i z tej przyczyny jest rozpatrywana jako odrębny rodzaj dochodu.

Prawdopodobnie bardziej opłaca się wziąć ryczałt za km w pracy głównej niż zadeklarować cały samochód jako firmowy w ramach działalności pobocznej (co również jest możliwe).

Masz jednak możliwość odliczenia również podróży podejmowanych w ramach działalności pobocznej. Musisz jednak móc udowodnić to w sposób wiarygodny, a w razie wątpliwości może to być kłopotliwe. Jeśli na przykład jedziesz od domu do klienta i po drodze lub później zabierasz dzieci na zakupy albo na trening, to podróż ta nie będzie już w pełni odliczalna. Zajmowałbym się tym dopiero wtedy, gdy nakłady na podróże w działalności pobocznej będą na tyle duże, że opłaci się zachód związany z dokumentacją.

I bardzo ważne: jeśli twój samochód osobowy jest już zadeklarowany jako pojazd firmowy na podstawie reguły 1% w pracy głównej, nie możesz dodatkowo obniżyć kosztów w działalności pobocznej. Albo musiałbyś prowadzić książkę podróży, aby było jasne, jakie kilometry zostały przejechane w ramach jakiej działalności.

Napisany przez Lippi
"

Podwójne odliczenie odnosiło się do innego pomysłu:

Jeśli odliczasz swoje biuro jako główne biuro dodatkowej pracy, nie możesz dodatkowo odliczyć 6 € za dzień. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz także dwukrotnie odliczyć auta lub innych aktywów, zawsze należy zatem sprawdzić, gdzie dany środek trwały najlepiej sprawdza się.

Niestety nie do końca rozumiem, co dokładnie masz na myśli mówiąc o głównym biurze dodatkowej pracy...

Ogólnie mówiąc, chciałbym odliczyć tylko 6 € dziennie (praca zdalna) i nie ponosić dodatkowych kosztów związanych z biurem.

Czyli żadnego prądu, wody, ubezpieczeń itp., tylko 6 [url]euro[/url] dziennie za pracę zdalną. W związku z tym faktycznie nie widzę tutaj podwójnego odliczenia

Cytat Zapp73

Prawdopodobnie bardziej opłacalne jest wzięcie pauschalnej kwoty za kilometr w głównej pracy niż zadeklarowanie samochodu w całości jako firmowego w drugiej działalności (co również jest możliwe).

Dokładnie to mam zamiar zrobić. Więc czy moje obliczenie 25% jest w zasadzie poprawne?

Cytat Zapp73

I bardzo ważne: jeśli twój pojazd osobowy jest już zdeklarowany jako pojazd firmowy za pomocą 1% reżimu w głównej pracy, nie możesz ponownie obniżyć kosztów w drugiej pracy. Lub musiałbyś prowadzić książkę podróży, aby było jasne, jakie kilometry zostały pokonane w związku z daną działalnością.

Nie, mój samochód osobowy nie jest pojazdem służbowym i zatem nie podlega 1% zasady. Tutaj stosuję w głównej pracy ryczałt za dojazd, ponieważ w tym przypadku bardziej się to opłaca niż ryczałt za pracę zdalną w wysokości 6 € dziennie.

Napisany przez Zapp73
Lippi pisze:
Nie do końca rozumiem, co dokładnie miałeś na myśli mówiąc Główna praca - praca dodatkowa...
W zasadzie chciałbym odliczyć tylko te 6€ dziennie (praca zdalna) [...]

Lippi!

Zastanów się! Twoje biuro domowe nie jest biurem domowym w sensie podatkowym - zapomnij o tych 6€! Na zawsze!

Zachowaj faktury, odlicz - koniec.

Dokładnie to mam zamiar zrobić. Czyli moje obliczenie 25% w zasadzie jest poprawne?

Prawdopodobnie tak. Jednak nie obliczałbym tego ogólnie, ale dodałbym zestawienie rzeczywistych podróży z datami i dokładną sumą kilometrów, a następnie oszacowałbym ją według stawki 30ct/km. Urząd skarbowy nadal może to odrzucić.

Nie, samochód osobowy nie jest samochodem służbowym i dlatego nie podlega przepisowi 1% reguły. Tutaj używam przy głównej pracy ulgi za dojazd, ponieważ bardziej się opłaca niż ulga za prace zdalną w wysokości 6€ dziennie.

Wydaje mi się, że masz poważne nieporozumienie dotyczące tego, co ma być pokryte tych 6€ i co nie. Po prostu zapomnij o tym, być może i tak nie ma to zastosowania do Ciebie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata