Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rachunkowość dla depozytu?

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze:
aktualnie opłaca się podatkowo co 10 lat kupować nowy fundusz ETF World, ponieważ podczas sprzedaży zawsze najpierw zostaną sprzedane najstarsze udziały, które odniosły największy zysk, dzięki czemu można ponownie sprzedawać te ETF-y w odwrotnej kolejności zakupu i w ten sposób zaoszczędzić podatki, ponieważ dopiero bardzo późno sprzedano by najstarsze udziały i tym samym podatki zostałyby odprowadzone dopiero wtedy.

Cytuję z innego wątku:

Do tej pory nie spotkałem się z taką wskazówką, ale uważam ten sposób za interesujący.
Oznacza to jednak, że musiałbym prowadzić rejestr, kiedy kupiono poszczególne ETF-y. Czy przy sprzedaży wybiera się ETF o najniższym zwrocie procentowym?
W moim portfelu, który pierwotnie miał służyć jako osobiste zabezpieczenie emerytalne, leżą kilka trupów, które nie są już regularnie regularnie zasilane lub nie da się ich już zasilać. Początkowo wybrałem model 3 ETF-ów (World-EM-EUR) jako podejście. Jednakże World i EM nie są już zasilane. Ze względu na ten fakt oraz na to, że zauważyłem, że model 3 ETF-ów nie nadaje się dla zakresu miesięcznego zasilania, wybrałem nowy ETF World i pozbyłem się modelu 3 ETF-ów. Przeznaczenie zysków nie ma jednak sensu z powodu realizacji zysków. Jeśli jednak co 10 lat dodaje się nowe ETF-y, wątpię, czy za 20 lat będę pamiętał, który ETF był zasilany od kiedy do kiedy, więc musiałbym prowadzić rejestr.

Ponadto mamy wspólny portfel, do którego nie ma ustalonych regularnych wpłat, ale tylko pieniądze, które pozostają długoterminowo. Rejestruję w Excelu zakupy i sprzedaże. Jeśli tylko się kupuje, zestawienie jest dość proste. Jeśli dojdą sprzedaże, to staje się ciekawe, aby odzwierciedlić to w Excelu. Szczególnie zabawnie będzie to w późniejszym wieku przy częściowych sprzedażach.

Czy prowadzicie w związku z tym księgowość (np. w Excelu) i rejestrujecie każdą (miesięczną) wpłatę, czy tylko ogólnie rejestrujecie od kiedy do kiedy były zasilane?
Jak Wy to robicie?

Napisany przez 2titan1981
Wyciągi bankowe?

https://www.finanztip.de/indexfonds-etf/etf-verkaufen/

Napisany przez ZehWeh
Na temat tej szczeliny podatkowej Finanzfluss niedawno opublikował wideo.

https://youtu.be/o_LxchnFA6o?si=oCvq-IgXgp4_h9pr

Sposób rejestrowania dat zakupu jest prawdopodobnie bardzo indywidualny. W zasadzie wystarczy arkusz kalkulacyjny Excel, ale istnieje również oprogramowanie do tego celu.

Wyciągi bankowe/rachunki zakupu, moim zdaniem, są słabym rozwiązaniem. Kto chciałby po 30 latach porządkować setki rachunków?

Napisany przez 2tneub
Oczywiście, można wtedy przejrzeć wszystkie wyciągi z konta, o ile się je jeszcze ma. Wtedy prawdopodobnie zaczyna się wpisywać zakupy do tabeli Excel.
Być może mieli Państwo również transfery z depozytu, wtedy muszą się Państwo najpierw zastanowić, jakie wyciągi z konta są potrzebne.
Wygląda jednak na to, że na razie korzystanie z Excela nie jest niczym nietypowym.

Napisany przez 2titan1981
mam wyciągi + arkusz Excela, który prowadzę od conajmniej 10 lat dotyczący wszystkich inwestycji (lokata terminowa, depozyt terminowy, spółdzielnia, akcje, fundusze, metale szlachetne, finansowanie zbiorowe, nieruchomości ze wszystkimi operacjami wyjścia i wejścia, wypłatami, podatkami, kosztami, aktualnymi wartościami rynkowymi.

Zrobiłem to także dla mojego funduszu emerytalnego w GRV, BAV, Riester, Rürup, PRV.

Więc dokładnie wiem, co miałbym, gdybym dzisiaj poszedł na emeryturę, i wiem też kiedy będę standardowo przechodził na emeryturę i kiedy mógłbym to zrobić wcześniej, gdybym stracił ochotę pracować. Dokładne zapisywanie bieżącego kapitału bardzo pomaga, ponieważ pokazuje, jak każda dodatkowa wpłata zbliża się emerytura

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata