Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc w zakupie mieszkania

Napisany przez jack1234
Witajcie wszystkim,

piszę tutaj, aby uzyskać pomoc, jeśli zagubimy się w jakimś temacie

Chcielibyśmy kupić mieszkanie w promieniu 5 km od naszego miejsca zamieszkania.

Samochód spłacony, używany przez moją żonę.

Ja posiadam rower elektryczny, chodzę pieszo, ponieważ mam dziesięć minut do pracy i nie chcę mieszkac dalej niz 5km od pracodawcy. Gdyby rower się zepsuł, nadal chciałbym chodzić pieszo, bo lubię spacery. Drugiego samochodu nigdy nie kupimy! A gdybym zmuszony był do dłuższej trasy... sprzedalibyśmy mieszkanie po czterech do sześciu latach.

Nasza aktualna sytuacja:

Żona, 44 lata, etat w szpitalu, pensja 1900 netto oraz praca dodatkowa 500 euro miesięcznie. (przy udzielaniu kredytu praca dodatkowa prawdopodobnie nie będzie brana pod uwagę.)

Ja, 45 lat, etat z pensją 3000 netto miesięcznie.

Żadnych długów, w ogóle!!!!

konto oszczędnościowe żony: 8000 euro
Moje konto oszczędnościowe: 40000 euro

Pieniądze w akcjach: 43000 euro, obecnie z 4k straty, co mnie nie martwi.

Chcemy kupić mieszkanie w przedziale 210 000-250 000 euro.

Nie planujemy kupna drugiego samochodu, ani zaciągania kredytów konsumpcyjnych, kupujemy dopiero, gdy mamy odpowiednią ilość pieniędzy. Co zostanie, zostanie ulokowane w akcjach (tylko wartościowe, dywidendowe akcje), lub ewentualnie w przyszłości na dodatkową spłatę.

Chcemy kupić w ciągu najbliższych miesięcy, kiedy pojawi się coś, co nas uszczęśliwi. Nie chcemy pośpieszać.

Ale chcemy jak najszybciej spłacić kredyt.

Dlatego moje pytanie, jak dużą pożyczkę/mieszkanie możemy sobie pozwolić, co byłoby rozsądne i czy powinniśmy skorzystać z usług rzeczoznawcy, który wykonuje dla nas małą wycenę?

A jeśli chodzi o kredyt, to lepiej wziąć go w banku hipotecznym czy przez internet?

Ogrzewanie centralne w postaci ogrzewania gazowego czy olejowego w starszych mieszkaniach, co polecacie?

Bieżące wydatki wynoszą maksymalnie 1200 euro (jesteśmy dość oszczędni),

Plus 600 euro na jedzenie, wszystko płacimy razem, jesteśmy oszczędni, ale nie skąpi.

Również sobie przyzwalamy na wakacje, dwa, trzy razy w ciągu roku.

Mieszkamy teraz tanio na wynajmie... Bez kredytów, bez zbędnych subskrypcji itp....
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia dla wszystkich

jack1234

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Jack1234, serdecznie witamy Cię tutaj na forum finansowym.
Twoje dane wyjściowe wyglądają doskonale.
4.900 EUR netto (bez uwzględnienia dodatkowej pracy)
Brak długów, wystarczające środki na koncie na koszty dodatkowe związane z zakupem.
Zakres cenowy dla nieruchomości od 215.000 EUR do 250.000 EUR wydaje się świetny.
Czy miesięczna rata odsetkowa i kapitałowa powinna wynosić około 1.200 EUR również jest dla Ciebie odpowiednia? Możliwe byłoby nawet przy cenie 250.000 EUR.
Ważne jest, ile kapitału własnego chcesz zainwestować?

Jeśli planujesz kupić używaną nieruchomość z nowym ogrzewaniem, oczywiście ważne jest, aby wcześniej zastanowić się nad tym.
Gaz, olej, itp.

Wydaje się, że zawsze zależy to od konkretnego obiektu i czy wszystko jest wykonalne? Lokalny instalator będzie mógł Ci w tym pomóc.

Jeśli chodzi o wybór między bankiem a internetem, sugeruję, abyś złożył zapytanie w różnych miejscach - nie kosztuje to nic. Wtedy sam zdecydujesz, który bank lub pośrednik będzie dla Ciebie najlepszy.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego tyle potrzeby pomocy, tyle strachu? Czy odrzucili Państwo wniosek finansowania - czego nie potrafię sobie wyobrazić na podstawie dostępnych informacji?

Napisany przez jack1234
Hej,

dziękuję za miłe powitanie i szybkie odpowiedzi.

Ogólnie rzecz biorąc, rata w wysokości 1200 euro pozwoliłaby nam wygodnie żyć.

Jako kapitał własny chcemy zainwestować 40000 euro, a następnie spokojnie krok po kroku.

Mamy jeszcze 10000 euro, plus to, co wpłynie w kolejnych miesiącach, na coś, co należy jeszcze opłacić.

Być może dokonamy zakupu i jeszcze pozostaniemy dwa lub trzy miesiące dłużej w wynajmowanym mieszkaniu. Płacimy 425 euro miesięcznie, więc to by było jeszcze do przeżycia.

Ponadto, jeśli coś się stanie...., mamy nadal pewną kwotę pieniędzy ulokowaną w akcjach.

Sądzę, że do czasu, kiedy w ciągu najbliższych miesięcy znajdziemy coś odpowiedniego, na koncie będzie jeszcze kilka dodatkowych euro.

Nie jestem bezpośrednio zaniepokojony, ale mam bardzo małe zaufanie do polityki i tego, co jeszcze mogą wymyślić. Byłoby to niefajne, gdybyśmy zakupili starsze mieszkanie z olejem jako przykładem, odnowione w 2017 r., a potem politycy wpadliby na pomysł, że wszystkie kotły olejowe będą zakazane od 2029 r. a kotły olejowe starsze niż 10 lat również trzeba wywalić. Lub coś w tym rodzaju.... Po prostu ciągle wymyślają coś nowego.

To są moje obawy.

Do tej pory nie zwróciliśmy się jeszcze do banków, dzisiaj poinformowaliśmy pierwszy bank, że jesteśmy zainteresowani zakupem w ciągu najbliższych 6 do 12 miesięcy i że zainteresowani jesteśmy warunkami oraz proponujemy umówić się na spotkanie. Odezwią się w swoim czasie....

Byłoby dla mnie interesujące, jeśli to jest możliwe tutaj na forum, jakie oprocentowanie moglibyśmy uzyskać mniej więcej na podstawie tych danych tutaj.

Lub z czym mniej więcej możemy się liczyć.

Moja historia kredytowa nie ma ani jednego negatywnego wpisu w SCHUFA.

Miałem bardzo korzystny kredyt w wysokości 20000 euro, bo to pochodzi z czasów, kiedy pożyczanie pieniędzy było bardzo tanie, który wczoraj spłaciłem od razu (7000 euro).

Oprócz tego mam trzy konta w trzech różnych bankach, związane z akcjami, wszystkie konta są na plusie.

Ogólnie wynik w SCHUFA wynosi 95,4%. (Wynika to z tego, że mam wiele kont itp...)

A jeśli to w jakikolwiek sposób ma znaczenie, mam stanowisko mistrza.

Pozdrowienia

jack1234

Napisany przez NaTwoim13
jack1234 pisze:
Chciałbym się dowiedzieć, jeśli jest to możliwe tutaj na forum, jakie oprocentowanie moglibyśmy uzyskać na podstawie tych danych tutaj.

Albo na co mniej więcej możemy liczyć.

Chętnie udajcie się do swojego banku, ale na forum pomógł już wielu innym konsumentom, wspierając ich w ich zamiarach.

Chętnie przygotuję dla Państwa indywidualną ofertę niezależnie i bez zobowiązań, co również zrobiłem dla wielu innych konsumentów, poszukujących porady i pomocy, w tym celu udostępniłem im elektroniczne dane samooceny za pośrednictwem prywatnej wiadomości, a oczywiście można również stworzyć przykładową finansowanie na podstawie odpowiedniej nieruchomości lub przyjętej fikcyjnej ceny zakupu, dostosowaną indywidualnie do Państwa zdolności kredytowej, co pozwoli im analizować wszystko na podstawie liczb, danych i faktów, indywidualnie dostosowując je do swojej sytuacji wyjściowej.

Napisany przez jack1234
Dziękuję bardzo sprawdzę to. Nic nie zauważyłem z powodu pm/pn, możliwe, że przeoczyłem. Po pracy dzisiaj się tym zajmę. Pozdrowienia jack1234

Napisany przez NaTwoim13
Godne pochwały

Napisany przez 2tneub
Żadnych długów, absolutnie żadnych!!!!

Ponieważ w momencie pisania tekstu prawdopodobnie właśnie spłacono 7000 euro i nie zostało to jeszcze zaksięgowane w banku udzielającym kredytu, zdanie to nie jest poprawne i z czterema wykrzyknikami jest oczywiście przesadzone.

Ponadto, z mojej wiedzy wynika, że niespełnione warunki umowy kredytowej (nawet jeśli wcześniejsza spłata jest pozytywna) mają negatywny wpływ na historię kredytową.
Być może 7000 euro mogłoby również wpłynąć na uzyskanie lepszej wartości zabezpieczenia, jeśli kredyt był tak korzystny.

W odniesieniu do ogrzewania od dawna istnieje obowiązek wymiany, jeśli nie jest to technologia kondensacyjna lub jeśli kocioł przekroczył określony wiek.
Warto się tym zająć przed nabyciem nieruchomości.

Napisany przez jack1234
Przedwcześnie spłacono kredyt!!!! Pozostała kwota wynosiła 7000 euro i została przelana kilka dni temu.

Na górze było napisane: kredyt wynosił 20 tysięcy euro, 7000 zostało przelane i teraz spłacone.....

W rezultacie nie mam żadnych długów.

Według Schufa, po zalogowaniu się i wysłaniu zapytania, otrzymałem odpowiedź: przedwcześnie spłacone kredyty mają pozytywny wpływ.

Tak, może się zdarzyć, że to tylko gadanie ze strony Schufa.

Ale przeczytałem, że ma to pozytywny wpływ.

Ogrzewanie:

I tak, interesuję się tym, dlatego też piszę tutaj z myślą o tym, że ktoś mógł już mieć doświadczenie lub sam coś zauważył, ponieważ niedawno sam coś kupił i chętnie wysłucham innych opinii.

Pozdrowienia

jack1234

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata