Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy opłaca się zwiększyć czas pracy na część etatu?

Napisany przez Counter
Cześć,

moja żona obecnie pracuje na pół etatu, ponieważ mamy małą córkę. Teraz zastanawia się, czy nie zwiększyć zatrudnienia do 60% lub nawet 75%. Powiedziałem jej, że powinna zacząć od 60%, a później zobaczyć, jak to będzie działać. Na razie 75% jest wykluczone.

Teraz wszystko policzyłem, z podatkiem w klasie 4 i odpowiednio dostosowanym współczynnikiem. Dla nas netto zwiększenie czasu pracy z 50% do 60% oznaczałoby około 170€ dodatkowo miesięcznie. Dla dodatkowych 16 godzin pracy mojej żony oznaczałoby to tylko 10,63€/godzinę.
Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko tę ostatnią liczbę, praca na pół etatu bardziej się opłaca, pomijając dodatkową drogę do pracy.

Ale zawsze mówię, że trzeba również myśleć o emeryturze. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie i jak mogę to właściwie policzyć?
Pytanie też czy to się w ogóle opłaca, biorąc pod uwagę, że obecnie istnieje emerytura zasadnicza. Moja żona z pewnością będzie nadal pracować na część etatu przez długi czas, dlatego warto zastanowić się, czy w przyszłości, nawet z ewentualnym zatrudnieniem na 75%, osiągnie poziom emerytury zasadniczej?

Napisany przez bruno68
Niestety, niestety licznik nie zawsze jest dokładnie obliczany,

To prawda, że emerytura własna się poprawia, ale nie tylko ona, ale także zasiłek chorobowy i zasiłek dla bezrobotnych żony do emerytury!

Faktem jest, że są to ryzyka, które są raczej abstrakcyjne, ale pozostają obecne aż do momentu osiągnięcia emerytury. I dlatego stanowią odpowiednie ryzyko.

Chwilowe zrezygnowanie z pracy na 2 lata spowodowałoby tutaj miesięczną emeryturę wyższą o ponad 100 €. Analogicznie jest to również prawdziwe dla zasiłku chorobowego od 6 do 78 tygodnia.

Nawet zwiększenie punktów emerytalnych o kolejne 3 punkty do emerytury później przynosi również zwiększoną sumę emerytury o nawet do 30 000 € na przestrzeni 25 lat pobierania emerytury aż do śmierci!

Nigdy nie można polegać na czymś, ponieważ może to prowadzić do zbyt małych lub błędnych założeń, co ostatecznie prowadzi do błędnych wyników i decyzji.

Dlatego argumenty za pracą na część etatu lub w niepełnym wymiarze godzin mogą sugerować obecnie wyższe dochody, ale później w emeryturze można to skompensować niższymi świadczeniami emerytalnymi.

Warto również przemyśleć dodatkowe zabezpieczenie emerytalne.

Ponieważ bAV jest finansowana poprzez zmniejszenie obecnego świadczenia socjalnego, co ostatecznie prowadzi do obniżenia świadczenia socjalnego w przypadku wystąpienia przypadku. A faktycznie to prowadzi do ubóstwa w starości. Ponieważ bAV nie tylko zmniejsza emeryturę z systemu obowiązkowego, ale może ją również pogorszyć. Gwarantowane są tylko wpłaty, a nie zyski z ubezpieczenia z funduszami!

bruno68

Napisany przez longo
Counter, proszę zignoruj Bruno. Jest tu znany jako troll na forum. Jego wypowiedzi są z zasady negatywne, zawsze maluje diabła na ścianie. W żaden sposób nie są one konstruktywne.
Pomijając już jego język pisanego tekstu, który jest na poziomie przeciętnie uzdolnionego piątoklasisty.

Longo

Napisany przez StGe1973
Jeśli Twoja żona będzie pracować w niepełnym wymiarze godzin przez bardzo długi czas, prawdopodobnie nigdy nie osiągnie poziomu renty podstawowej ani w wypadku wątpliwym nie odbierze świadczenia z zabezpieczenia socjalnego. Chyba że zacznie dużo zarabiać pracując na niepełny etat...

Rentę oblicza się z zasady za pomocą punktów rencowych, czyli jeden punkt rencowy stanowi średnie zarobki wszystkich pracowników w danym roku. Jeśli ty lub twoja żona macie dokładnie takie zarobki, to otrzymacie punkt rencowy. Przy zarobkach na poziomie połowy np. dostaniecie pół punktu rencowego. Dodatkowo przysługują dodatki, takie jak renta matczyna...

Ale dla uzyskania np. dzisiaj 1000 euro renty, potrzebujesz około 27 punktów rencowych. Jest to trudne do osiągnięcia pracując na niepełny etat przy normalnym wynagrodzeniu.

Dodatkowo bardzo prawdopodobne jest, że rzeczywisty poziom renty będzie się obniżał, ponieważ teraz przechodzą na emeryturę baby boomers i proporcja pomiędzy płatnikami składek a pobierającymi rentę stale się pogarsza = zmiana demograficzna.

System emerytalny zaczął się kiedyś od 6 płatników, którzy finansowali 1 emeryta. Dziś mamy proporcje około 2:1 i ta liczba będzie się jeszcze zmniejszać... to znaczy, że od 2025 rachunki za emerytury będą musiały znacznie wzrosnąć, zostanie zwiększony wkład federalny (podatki) lub poziom renty odpowiednio obniżony.

Budowa obecnie planowanego kapitału kredytowanego w wysokości 10 mld rocznie przez rząd federalny będzie tylko kroplą w morzu. To pewna poprawka, ale nie rozwiązanie podstawowego problemu...

Napisany przez bruno68
Ja, ja longo,

lege erstmal die Erlaubnis zur Beratung im Versicherungsrecht vor!

@Counter hier lege ich mal vor.

Das Durchschnittsentgelt in der Rentenversicherung, das zur Bestimmung der Entgeltpunkte im jeweiligen Kalenderjahr dient, ist für 2024 vorläufig auf 45.358 euro im Jahr festgesetzt (2023: 43.142 euro).

siehe auch ttps://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/arbeit-und-soziales/beitragsbemessungsgrenzen-2024

Damit kann man so ungefähr ausrechnen, was in 43 Jahren der Lebensarbeitszeit zusammen bekommt!

Zudem sollen auch die Steuerklassen 3/5 und 4/4 zukünftig entfallen, um die Altersarmut zu verringern! Wie die Steuer eine Rente aufbessern soll, erschließt sich mir nicht!

Und wie eine bAV innerhalb der BBG eine Verbesserung der Rente herbeizaubern soll, ist mir auch nicht geläufig, weil ja die gesetzliche Rente um die Wertungssumme verringert.

So mindert der AN, der ein Verdienst innerhalb der BBG hat, durch eine Entgeltumwandlung

- kürzt dieser seine gesetzliche Rente, ab Renteneintritt,
- seine ALU,
- sein Krankengeld,
- erschwert sich selbst den Wechsel in die PKV
- seine Erwerbsunfähigkeitsrente, bis zum Renteneintritt,
- Erschwert sich selbst den Kauf oder Bau von Wohneigentum, weil sich das EK um den bAV-Beitrag verringert ist!

Ich hoffe, dass verstehen Sie, wie alles zusammen hängt! Nehmen sie das Gehalt ihrer Ehefrau und rechen Sie bis zum Alter 65 Jahre die Punkte zusammen, mal 37,50 € je Punkt!

Wenn ihre Frau 30 Punkte bekommt, sind dies 1.100 € Rente, wohlgemerkt brutto! Sie können sich an longo wenden, der kann ja Sie beraten, wie man die Altersarmut vermeiden kann.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Jak zawsze, forumowicz Bruno całkowicie nie trzyma się tematu i dodaje do tego samego całkowite bzdury.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata