Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Anulować umowę oszczędnościową - obliczenie podwyższonego oprocentowania wstecz użytkownika

Napisany przez Heikili
Posiadam kredyt hipoteczny BHW Bausparvertrag Dispo maXX. Jest on już od dłuższego czasu gotowy do alokacji (02.01.2018, wskaźnik wyceny 275,07). Teraz zamierzam go z różnych powodów wypowiedzieć (czasem kupuję nieruchomości, ale suma kredytu hipotecznego jest po prostu za mała (8.000 €). Oprocentowanie na oszczędności wynosi tylko 1,0%, oprocentowanie odsetek od pożyczki wynosi 3,75%, ...)

Być może ktoś może odpowiedzieć na następujące pytania:

- Jakie opłaty mnie czekają? W paragrafie 15 dotyczącym wypowiedzenia napisano tylko, że mogę wypowiedzieć kredyt w dowolnym momencie. Nic o ewentualnych opłatach.

- Jeśli nie skorzystam z kredytu, oprocentowanie wzrośnie retrospektywnie, zależnie od rentowności obrotowej obligacji o stałym oprocentowaniu na dzień 15.12. poprzedniego roku (§ 3). Teraz jest tam jeszcze napisane: Po 8 latach od daty zawarcia umowy zakończy się wyższe oprocentowanie. Czy to oznacza, że płatności od 2011 do 2019 roku zostaną wycenione według wyższego oprocentowania, a płatności po tej dacie tylko 1%? Czy ktoś może mi powiedzieć, jaki jest procent oprocentowania dla jakiej kwoty?

- Czy muszę zwrócić (podobnie jak w przypadku wypowiedzenia umowy o Riester) korzyści podatkowe? Moim zdaniem nie, ponieważ nie korzystałem z żadnych korzyści podatkowych. Równie mało otrzymałem jakiekolwiek dodatkowe świadczenia ani wpłaty na rzecz majątku (za wysoka kategoria wynagrodzenia).

Re: Anulować umowę oszczędnościową - obliczenie podwyższonego oprocentowania wstecz użytkownika

Napisany przez BenniG
Cześć,

Nie musisz/ nie możesz złożyć wypowiedzenia. Możesz zdecydować się na przeniesienie umowy oszczędnościowej w ramach budowy, zrezygnować z kredytu budowlanego i przynajmniej podnieść całkowite oprocentowanie w pierwszych 8 latach do 2,5% (ponieważ rentowność krążąca od 2011 do 2019 roku zawsze była poniżej 3%).

To nic nie kosztuje.

Ponieważ w pierwszych 8 latach masz mniej środków niż później w umowie oszczędnościowej na budowę, dodatkowe oprocentowanie jest ograniczone, ale lepsze niż nic.

Zazwyczaj przeniesienie zajmuje mniej czasu niż wypowiedzenie.

Pozdrowienia

BenniG

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

wystarczy napisać list do BHW: Niniejszym akceptuję przydział i zrezygnuję
z pożyczki hipotecznej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata