Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nadpisanie nieruchomości z prawem do mieszkania - Wady własnego finansowania budowy

Napisany przez OliverK
Dzień dobry,

moi rodzice chcą uregulować swoje dziedzictwo i w związku z tym przelać mi (jedynakowi) swój Dom. Dla obojga zostałby wpisany do księgi wieczystej dożywotni użytkowanie. Ponadto istnieje kredyt w wysokości 10% wartości rynkowej (na modernizację), który moi rodzice nadal spłacaliby.

Moja żona i ja obecnie wynajmujemy mieszkanie, ale planujemy zakup własnej nieruchomości w ciągu najbliższych 1-2 lat.

Czy przekazanie mi domu będzie miało wpływ na nasze przyszłe finansowanie budowy?
Czy lepiej poczekać z przekazaniem po dokonaniu zakupu?

Czekam na odpowiedź.

Pozdrowienia
Oliver

Re: Nadpisanie nieruchomości z prawem do mieszkania - Wady własnego finansowania budowy

Napisany przez 2tneub
W niektórych przypadkach przyznawanie dotacji jest uzależnione od braku posiadania nieruchomości.
Jeśli to możliwe, poczekałbym z przeniesieniem.

Napisany przez NaTwoim13
Posiadanie nieruchomości, którą ktoś inny wykorzystuje, nie ma żadnych wad!

Napisany przez Martin79HN
Cześć Oliverze,Inwestycja w nieruchomość zawsze się opłaca. Jednakże znalazłem następujące informacje:Kiedy trzeba opodatkować prawo do zamieszkania? Kto i kiedy musi płacić podatki od prawa do zamieszkania? W przypadku prawa do zamieszkania, beneficjent mieszkalnictwa musi opodatkować oszczędności wynikające z braku płacenia czynszu. Jeśli prawo do zamieszkania jest związane ze spadkiem, może to być korzystne podatkowo dla obdarowanych, ponieważ w przypadku darowizny obowiązuje określony próg zwolnienia podatkowego. Jako wnuk masz określone progi zwolnienia podatkowego od spadku. Radzę omówić te kwestie z doradcą podatkowym z wyprzedzeniem.Może być także możliwe współwłasność na okres 10 lat w przypadku darowizny, a następnie kolejne 10 lat po śmierci, co pozwala uniknąć opodatkowania. Jako wnuk, możesz przekroczyć progi zwolnienia podatkowego darowizn!

Napisany przez 6Bankkaufmann
To nie jest wada, jeśli stajesz się właścicielem nieruchomości za życia rodziców. Twoi rodzice mogą kontynuować spłacanie pozostałego kredytu, czy z prawem do zamieszkania, czy bez. To nie tylko nie wada, ale korzyść z myślą o ewentualnych przyszłych kosztach opieki. Dlatego ważne jest, aby wytransferować własność od rodziców na dzieci za życia. Istnieje wiele przypadków, gdzie urząd pomocy społecznej lub urząd powiatowy żąda od dzieci zwrotu darowizn od rodziców dokonanych w ciągu ostatnich 10 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata