Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Poprawić ocenę Schufa poprzez kredyty?

Napisany przez ichfragnur
Cześć,

w przeszłości miałem kilka długów z powodu problemów psychicznych, ale zostały one spłacone.
Teraz zacząłem bardziej interesować się tematem Schufa i scoringu i chciałbym wiedzieć, jak różne kredyty wpływają na wynik? Mam kilka scenariuszy, które mnie bardzo interesują.

Wstępnie: konto bankowe od ponad 15 lat i zamieszkanie w tym domu od ponad 10 lat. Jestem świadomy, że kredyt na początku negatywnie wpływa na wynik.
Ale chodzi mi o poprawę wyniku w trakcie trwania kredytu.

Nr1: kredyt samochodowy. Załóżmy, że samochód kosztuje 10 000 euro. Masz do wyboru 3 lub 4 lata. Co bardziej podniesie wynik?
Co się stanie, jeśli spłacisz kredyt dodatkowymi wpłatami?

Nr2: kredyt konsumencki. Wybór między kredytem poniżej 500, powyżej 500 lub powyżej 1000 do 2000 euro. Jak długi powinien być okres kredytowania, aby uzyskać maksymalną poprawę wyniku? Często czytałem, że wcześniejsza spłata negatywnie wpływa na wynik. Ale jak jest z dodatkowymi wpłatami?

Nr.3: kredyt hipoteczny. Moje badania pokazują, że kredyty hipoteczne mają znacznie pozytywny wpływ na wynik. Tutaj rozważenie: wymiana okien kosztuje około 12 000 euro, a fotowoltaika 12 000 euro. Jaka jest tu najlepsza opcja? 24 000 przez 3-4 lata czy po 12 000 przez 2 lata, a następnie ponownie 12 000 przez 2 lata?

Nr4: Małe kredyty. Czy kilka małych kredytów raczej negatywnie wpływa na wynik, nawet jeśli są spłacane w 3 lub 6 ratach, czy wynik jest wyższy przez 6 miesięcy niż wcześniej? Co się stanie, jeśli ponownie wezmę małe kredyty po spłacie poprzednich?

Będę wdzięczny za odpowiedzi
Dziękuję z góry

Napisany przez 2titan1981
Żadne małe kredyty poniżej 50 000€ i spłata tak jak ustalono umownie. Tylko to w ciągu lat poprawia wynik, nic innego nie pomaga. Karty kredytowe z dużym limitem kredytowym i konta osobiste z wysokim limitem odnawialnym. To pomaga. Tylko to można dostać, gdy ma się odpowiednie pieniądze, w przeciwnym razie nic nie pomoże. To jest najszybsze i najlepsze rozwiązanie. To prawdopodobnie najlepiej i najbardziej pomoże Tobie.

Napisany przez BenniG
Podstawowo rzecz biorąc, Titan napisał najważniejsze w pierwszym zdaniu.

W ogóle potrzebujesz odpowiedniej zdolności kredytowej, aby w ogóle móc wziąć kredyt.
Jaka jest twoja obecna zdolność kredytowa?
Jak wysoko twoim zdaniem powinna być?

Co do pkt. 1: Ogólnie rzecz biorąc, czas spłaty kredytu powinien być dłuższy niż czas korzystania z przedmiotu. Poza tym, samochód sfinansowany kredytem powinien być ubezpieczony na pełne ryzyko. Czy ma to sens przy samochodzie za 10 000 €, to inna sprawa. Dodatkowa płatność, to rodzaj wcześniejszej spłaty. Nawet jeśli jest to przewidziane umownie, to wpływa na pierwotny harmonogram spłat.

Co do pkt. 2: Osoba, która musi wziąć kredyt na kwotę 500 € na zakup, nie jest uważana za bardzo zdolną do zapłaty.

Co do pkt. 3: kredyt poniżej 50 000 € nie jest uważany za kredyt hipoteczny. W innych przypadkach powiedziałbym, że kredyt w wysokości 24 000 € z 4-letnim okresem spłaty byłby bardziej sensowny.

Co do pkt. 4: Lepiej zapomnij!

Napisany przez bruno68
Pozwól mi tylko marzyć,

ponieważ osoba, która nie ma 90% w SCHUFA, zadając pytanie o kredyty, jest zupełnie absurdalna. Ta niska liczba prawdopodobnie oznacza przyszłe problemy z płatnościami lub nawet niewypłacalność!

Na temat kredytu

kredyt zwykle oznacza spłatę w ratach przez około 13 miesięcy, zatem kredyty krótsze niż 12 miesięcy są raczej neutralnie lub negatywnie oceniane. Zachowanie zgodne z umową może być ocenione neutralnie przez SCHUFA, ale opóźnienie w płatnościach natychmiast obniży twoją ocenę.

Tylko czynniki takie jak czas, płatność gotówką, brak kredytów i długów mogą sprawić, że Twój wynik w SCHUFA wyniesie powyżej 95%.

Trzeba przyjrzeć się historii SCHUFA, która od 80 lat udziela informacji o swoich klientach, co oznacza miliardy lub nawet biliony opinii kredytowych!

Możesz sobie wyobrazić, ile milionów klientów w ciągu ostatnich 80 lat myślało tak samo i zawiodło się na swojej przyszłej egzystencji!

Wejdź do Rossmanna lub Muellera, kup coś, stój w kolejce i zobacz, ile klientów podpisuje podwójny dowód i tym samym zezwala na dostęp do swoich danych w SCHUFA.

Oczywiście te dane SCHUFA są zbierane, przechowywane i w zależności od wysokości kredytowości i sumy zakupu klient może robić zakupy przez wiele lat bez dalszych podpisów.

Dlatego odradzam takie myślenie, ponieważ prowadzi to tylko do przyszłych, większych problemów, na przykład podczas poszukiwania nowego mieszkania do wynajęcia.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata