Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczne oszczędzanie od 18 roku życia

Napisany przez peer3
Hej wszystkim. Jestem 18-letni i szukam sposobności, by ulokować moje oszczędności, które obecnie znajdują się na starym książeczce oszczędnościowej, aby móc zdobyć trochę odsetek. Co jest dla mnie ważne: - Brak opłat za prowadzenie konta - Bez naciąganego konta rozliczeniowego - Bank z siedzibą w Niemczech - 100% bezpieczeństwa (dlatego chętniej nie inwestować w akcje, itp.) - Możliwość swobodnego dostępu do pieniędzy. Na podstawie własnych poszukiwań natrafiłem na tzw. rachunek oszczędnościowy Czy to rozwiązanie spełnia moje wyżej wymienione wymagania? Mam także ogólne pytanie: Czy mogę w dowolnym momencie wykonać przelew z mojego normalnego konta rozliczeniowego w Sparkasse na rachunek oszczędnościowy (np. jeśli otrzymam dodatkową wypłatę z pracy itp.)? Jeśli w przyszłości będę potrzebował korzystać z zaoszczędzonych środków (np. auto zepsute), czy mogę je w każdej chwili z powrotem przelać? Teraz pytanie wszystkich pytań... Gdzie to zrobić? Mam konto rozliczeniowe w Sparkasse (i tak chciałbym, żeby tak zostało), ponieważ ważne jest dla mnie posiadanie zwykłej karty EC i osobisty kontakt z bankiem. Jednakże Sparkasse oferuje na rachunku oszczędnościowym poniżej 1% odsetek. Rachunek oszczędnościowy powinien być prowadzony w renomowanym niemieckim banku, w którym otrzymam trochę więcej odsetek i nie będą próbowali wcisnąć mi dodatkowego drugiego konta rozliczeniowego. Jak powinienem postąpić/co mi zalecacie? Dziękuję

Napisany przez ZehWeh
Twój post pokazuje niestety w przerażający sposób, że w szkole konieczna jest wreszcie rozsądna edukacja finansowa, skoro nawet podstawowa wiedza, na przykład o rachunkach oszczędnościowych, nie jest powszechna.

Ogólnie rzecz biorąc, Twoja wiedza na temat rachunków OS jest poprawna - można w nich wpłacać i wypłacać pieniądze w dowolnym momencie. Największą różnicą w porównaniu do rachunku bieżącego jest to, że z rachunku OS nie można płacić, nawet przelewem bankowym.

Zazwyczaj nie jest konieczne otwieranie dodatkowego rachunku bieżącego, ale wiele banków chętnie to oferuje lub wiążą z otwarciem rachunku dodatkowe warunki odnośnie oprocentowania. Najlepiej po prostu porównać oferty na portalach porównawczych.

Najlepsza obecnie stopa procentowa jest w Trade Republic i wynosi 4%, jednakże do jej uzyskania konieczne jest otwarcie depozytu. Obowiązek zainwestowania pieniędzy nie istnieje, oprocentowanie jest przypisywane na rachunku rozliczeniowym. Osobiście również z tego korzystam.

W przeciwnym razie, jeśli zastanawiasz się nad zmianą banku, ponieważ banki spółdzielcze zazwyczaj oferują jedne z najgorszych warunków na rynku, mogę polecić C24 Bank, gdzie można otrzymać oprocentowanie na saldzie rachunku bieżącego w wysokości 2,5%. Zmiana banku nie jest skomplikowana i zajmuje tylko chwilę.

Oczywiście to Twoja decyzja, ale zawsze warto zalecać młodym ludziom inwestowanie w akcje ETF tak wcześnie, jak to możliwe - nawet jeśli jest to tylko niewielka kwota. Z zastosowaniem efektu składania procentów, z czasem zgromadzi się sporo. Wielu odkłada planowanie emerytury, a gdy nadchodzi 40-tka, często jest już za późno. Warto przynajmniej o tym pomyśleć.

Napisany przez peer3
Dziękuję za Twoją odpowiedź
Masz rację, przez 11 lat szkoły nigdy nie usłyszałem nic o kontach, ubezpieczeniach ani podatkach, ale przynajmniej można analizować wiersze w 100 formach

Chciałbym zatrzymać moje konto osobiste w Sparkasse.
Chciałbym jednak mieć oddzielne konto oszczędnościowe w innym banku.

Nie słyszałem jeszcze o C24, czy jest to znany i godny zaufania bank?

Napisany przez peer3
Jedynym bankiem, którego znam i który oferuje porównywalne warunki, jest DKB z oprocentowaniem 1,75%.

Jednak z tego, co zrozumiałem, w ofercie jest również konto osobiste. Czy to prawda?

Jakie inne niemieckie banki oferują wiarygodne konta oszczędnościowe bez dodatkowych warunków?

Napisany przez 2tneub
Jak często musisz odwiedzać doradcę w banku Sparkasse?
W ciągu ostatnich 20-25 lat prywatnie nigdy nie musiałem osobiście kontaktować się z bankierem. Nawet przy finansowaniu nieruchomości, negocjacje były prowadzone przez pośrednika, a wypłatę załatwiano przez telefon lub e-mail.
W biznesie to zupełnie inna historia, ale prywatnie nigdy.

Napisany przez peer3
Chcę po prostu pozostać w lokalnym banku z oddziałami tutaj. To oczywiście tylko Raiffeisen Bank i Sparkasse. Zdecydowałem się więc na mniejsze zło. Chodzi tylko o rachunek oszczędnościowy, a rachunek bieżący ma pozostać bez zmian.

Cieszę się z dalszej pomocy.

Napisany przez 2titan1981
Musisz założyć kolejne konto bieżące na później, ponieważ Sparkasse nalicza wysokie opłaty, gdy skończysz naukę lub po ukończeniu 28 lat. Dodatkowe konto, które istnieje już od kilku lat i jest obecnie darmowe, nie zaszkodzi....

Szczególnie że w przypadku problemów z jedną kartą, można płacić drugą.

Jeśli chcesz zainwestować pieniądze, polecam obecnie Trade Republic, ponieważ oferuje on do 4% oprocentowania do kwoty 50 000 €, a oprocentowanie jest wypłacane co miesiąc, a nie jak w przypadku Sparkasse raz w roku... Podatki / kwota wolna od podatku jest wtedy automatycznie odliczane...

Napisany przez peer3
Dobrze. To ma sens!W przypadku Trade Republic przeszkadza mi już to z kwestią depozytu...Jaka niemiecka bank byłaby odpowiednia, oferująca rozsądne niemieckie konto osobiste oraz dobrze oprocentowane konto oszczędnościowe?Czy DKB byłaby dobrym wyborem? Wydawało mi się, że wygląda to całkiem dobrze.Jeśli ktoś zna się na DKB, jakie są tam zalety i wady?

Nie musisz korzystać z depozytu, jeśli nie chcesz.... jest to darmowe.... w przeciwieństwie do Sparkasse.... Trade Republic również płaci odsetki, nie tak jak w Sparkasse....

W przypadku DKB również trzeba płacić, jeśli nie wpływa pensja przewyższająca 700 € miesięcznie.

Napisany przez peer3
To nie dotyczyłoby mnie wpływu gotówki

Napisany przez peer3
Czy Trade Republic narzuca jeszcze jakieś inne warunki (konto bieżące, opłaty za prowadzenie konta)?

Napisany przez peer3
Sprawdziłem Trade Republic. Szczerze mówiąc, lepiej nie.

Napisany przez ZehWeh
Trade Republic jest niemieckim bankiem, posiada licencję bankową i wszystko jest solidne i bezpieczne.

Jeśli nie chcesz tego z powodu depozytu, następną propozycją byłaby bank C24. Jak już wspomniano, istnieje oprocentowanie na koncie bieżącym, ale można też założyć konto oszczędnościowe i nawet tworzyć oprocentowane subkonta, wszystko za darmo, w pełni cyfrowe.

Co do Sparkasse, powiem tylko tyle: Pracownicy tam nie są doradcami, tylko sprzedawcami. Jeśli tam pójdziesz i chcesz zainwestować pieniądze, prawdopodobnie zostaną ci zaoferowane produkty finansowe, z których Sparkasse przede wszystkim czerpie zyski. Nie ma tam przyjaznego pana Müllera ze Sparkasse, który jest tam tylko dla klientów. Od dziesięcioleci banki oddziałowe wmawiają ludziom, że sprawy finansowe są skomplikowane i najlepiej jest im powierzyć swoje pieniądze.

Jednak gdy spojrzysz poza horyzont i trochę się pouczysz, zobaczysz, jak wszystko jest naprawdę proste.

Napisany przez peer3
Chciałbym przejść do DKB. Jest tam ładne darmowe konto osobiste, karta VISA i 1,75% na lokacie terminowej bez konieczności wpłacania jakiegokolwiek depozytu.

Czy polecacie mi to?

Jeśli chcesz, możesz zająć się tym. Wszystko zostało powiedziane, decyzja należy do Ciebie, czy się tym zajmiesz, czy też nie.

Napisany przez ZehWeh
O DKB nie można teraz nic złego powiedzieć. Byli pionierami w dziedzinie darmowych kont osobistych wśród banków internetowych.
Obecnie warunki oferowane przez DKB są jednak średnie. Istnieją zdecydowanie lepsze banki, które oferują więcej, ale są też znacznie gorsze.
Na pewno dobra decyzja, aby uwolnić się od uchwytu Sparkasse i przejąć kontrolę nad swoimi finansami.

Napisany przez peer3
Dziękuję za Waszą pomoc! Moja decyzja padła na DKB. Pozdrawiam

Napisany przez Theodori
Cześć,

na początek chcę powiedzieć, że fajnie, że w Twoim wieku myślisz o oszczędzaniu i inwestowaniu zamiast o Meredesie AMG czy innych długach konsumpcyjnych, jak wiele osób w Twoim wieku.

Polecam zapoznanie się z obligacjami ETF, ponieważ przynoszą one większe zyski niż klasyczne produkty finansowe oferowane przez banki, a także są bardzo bezpieczne dzięki dywersyfikacji (w końcu mówimy o ETF), zwłaszcza że obligacje są z reguły bezpieczniejsze od akcji.

Pozdrowienia

Theodori

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata