- pn kwie 29, 2024 10:33 am
Hej wszystkim. Jestem 18-letni i szukam sposobności, by ulokować moje oszczędności, które obecnie znajdują się na starym książeczce oszczędnościowej, aby móc zdobyć trochę odsetek. Co jest dla mnie ważne: - Brak opłat za prowadzenie konta - Bez naciąganego konta rozliczeniowego - Bank z siedzibą w Niemczech - 100% bezpieczeństwa (dlatego chętniej nie inwestować w akcje, itp.) - Możliwość swobodnego dostępu do pieniędzy. Na podstawie własnych poszukiwań natrafiłem na tzw. rachunek oszczędnościowy Czy to rozwiązanie spełnia moje wyżej wymienione wymagania? Mam także ogólne pytanie: Czy mogę w dowolnym momencie wykonać przelew z mojego normalnego konta rozliczeniowego w Sparkasse na rachunek oszczędnościowy (np. jeśli otrzymam dodatkową wypłatę z pracy itp.)? Jeśli w przyszłości będę potrzebował korzystać z zaoszczędzonych środków (np. auto zepsute), czy mogę je w każdej chwili z powrotem przelać? Teraz pytanie wszystkich pytań... Gdzie to zrobić? Mam konto rozliczeniowe w Sparkasse (i tak chciałbym, żeby tak zostało), ponieważ ważne jest dla mnie posiadanie zwykłej karty EC i osobisty kontakt z bankiem. Jednakże Sparkasse oferuje na rachunku oszczędnościowym poniżej 1% odsetek. Rachunek oszczędnościowy powinien być prowadzony w renomowanym niemieckim banku, w którym otrzymam trochę więcej odsetek i nie będą próbowali wcisnąć mi dodatkowego drugiego konta rozliczeniowego. Jak powinienem postąpić/co mi zalecacie? Dziękuję