Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Najlepsze zabezpieczenie?

Napisany przez Apfelbeere
Cześć wszystkim.

Postaram się być zwięzły: Jesteśmy rodziną 4-osobową, wliczając w to naszego pupila. Jest tyle rzeczy, o których TRZEBA pamiętać! Zabezpieczenia, umowy, ceny prądu, ubezpieczenia dla zwierząt... Po prostu ciągle myślę, że zapomniałem o czymś lub coś zostało pominięte. Postanowiłem więc poszukać doradcy finansowego. Czy ktoś ma jakieś dobre wskazówki?

Napisany przez Gast746294
To naprawdę zabawne, właśnie odpowiedziałem na inną tematykę. Teraz mogę ponownie się przydać :-D

Tak więc, faktycznie znam firmę, która wykonuje kompleksową analizę twojej sytuacji finansowej i pomaga zidentyfikować luki, pozbyć się zbędnych ubezpieczeń oraz rozpoznać potencjał oszczędności. Wszystko to w pełni niezależnie od jakichkolwiek partnerów.

Testowałem to osobiście i mogę szczerze polecić. Moje pierwsze pytanie podczas rozmowy brzmiało Jak właściwie zarabiacie pieniądze? :-D Zostało mi to wtedy bardzo przejrzyście wyjaśnione, a ja byłem i nadal jestem bardzo zadowolony z wyniku (minęło już około 13 miesięcy). Zawsze mogę się odezwać do firmy z pytaniami lub w przypadku zmian w moim życiu (bez dodatkowych kosztów).

Nie jestem tutaj od długiego czasu, ale sądzę, że nie jest pożądane podawanie nazwisk. Ale jeśli ktoś chce porozmawiać ze mną na ten temat, to zapraszam do kontaktu.

Napisany przez BenniG

Moje pierwsze pytanie w rozmowie było takie: Jak właściwie zarabiacie pieniądze? :-D Wtedy bardzo przejrzyście mi to wytłumaczono, i byłam i nadal jestem bardzo zadowolona z wyniku (minęło już około 13 miesięcy).

Jaka więc była odpowiedź - zwięzła forma może być wystarczająca.

Napisany przez Gast746294
Próbuję opowiedzieć to moimi słowami: Firma jest całkowicie niezależna i ma specjalne umowy z partnerami finansowymi i ubezpieczeniowymi. Otrzymują taką samą prowizję od partnera umowy zarówno za zalecenie zmiany, jak i za zalecenie pozostania (jeśli już jest to najlepsza opcja dla klienta). Także niezależnie od partnera. Dzięki temu firma skupia się wyłącznie na potrzebach klienta. Klient płaci jednorazowo niewielką kwotę i otrzymuje dożywotnie doradztwo, jeśli tego chce. Na życzenie całe gospodarstwo domowe jest obsługiwane bez dodatkowych opłat. Mam nadzieję, że udało mi się to poprawnie przekazać :-D

Napisany przez StGe1973
Przy wszystkich poradach finansowych zawsze obowiązuje zasada: czyjego chleba jem, tego piosenkę śpiewam...

Ta firma również nie będzie miała umów ze WSZYSTKIMI firmami finansowymi i ubezpieczeniowymi. Czyli aby otrzymać prowizję, firma będzie miała zachętę, aby przyciągać klientów do partnerów, od których otrzymuje tę prowizję.

Apfelbeere:

Jeśli chcesz otrzymać niezależną poradę finansową, zawsze będziesz musiał za nią zapłacić. Wszystkie oferty, w których nie płacisz nic albo niewiele, oznaczają, że doradca otrzymuje swoje wynagrodzenie z prowizji, premii od sprzedaży, itp. od innych firm. Dlatego doradca zawsze będzie sugerował ci rozwiązania prowadzące do swoich firm finansowych lub ubezpieczeniowych.

To (niestety) smutna prawda...

Napisany przez 2utopus
Ogólnie rzecz biorąc, należy ubezpieczyć się tylko przed ryzykami, które mogą finansowo zrujnować - czyli raczej nie bagażu/okularów/uszkodzeń szkła/ubezpieczeń na telefony komórkowe - ubezpieczyciel również musi żyć, wypłacać dywidendy akcjonariuszom i finansować biurokrację. Doradcy są często raczej sprzedawcami - nikt nie chce niczego rozdawać.

Napisany przez bruno68
Apfelbeere,

niestety nie ma tego najlepszego, ani tutaj, ani dzisiaj. Należy również pamiętać, że zabezpieczenie odbywa się w oparciu o sytuację z dnia dzisiejszego.

Inaczej mówiąc, zabezpieczenie na jutro powinno być stworzone na podstawie dzisiejszej sytuacji!

Jednak jeśli jest Pani/Pan obecnie singlem, istnieje inna potrzeba, najlepiej byłoby mieć ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy na poziomie 70 do 80%, w zależności od opodatkowania, średnie ubezpieczenie od wypadków oraz ubezpieczenie na wypadek śmierci, które pokrywałoby wszystkie zobowiązania, w tym Leasing, telefon, energię, czynsz itp. Większość tych usług zostanie zapewne przez 3. wykonane jako usługi i będą kosztować sporo, ponieważ pozostawienie wyposażenia mieszkania to także kwestia spadkowa.

Należy również rozważyć pełnomocnictwo, w przeciwnym wypadku decyzje o Państwa życiu lub śmierci będzie podejmował wyznaczony przez sąd opiekun.

Jeśli mieliby Państwo partnerkę/partnera, bez dzieci lub z dziećmi. W takim przypadku jej/jego działania, gdy dzieci są poniżej 18 roku życia, będą ograniczone. W rezultacie prawnie partnerka/partner nie ma prawa decydować w Państwa imieniu. Będzie zupełnie zależny/a od swojego opiekuna, który skoncentruje się wyłącznie na opiece nad Państwem. Jeśli zdarzy się, że będą potrzebować opieki, wtedy opiekun wypowie umowę najmu mieszkania, aby sfinansować koszty ich pobytu w placówce opiekuńczej.

To samo dotyczy partnerki/partnera - nie będą Państwo mieć nic do powiedzenia.

W przypadku małżeństwa, trudno powiedzieć, co jest prawem lepsze, ale istnieje możliwość odmowy zlecenia opieki na podstawie wyroku, z powodu braku umiejętności lub przeciążenia!

Inną sytuacją może być obecne wynajmowanie mieszkania, z przyszłą ofertą na zakup mieszkania, ale dochód na sfinansowanie nie wystarcza!

Podjęcie takiej decyzji może kosztować Państwa kilkadziesiąt tysięcy euro, włącznie z zamknięciem ubezpieczenia emerytalnego, ubezpieczenia zdrowotnego oraz planu inwestycji w fundusze, sprzedażą samochodu służbowego, aby otrzymać podwyżkę płacy. (Zamiana samochodu służbowego na bilet miesięczny komunikacji miejskiej), co mogłoby pozwolić na zwiększenie dochodów w celu sfinansowania kredytu za pomocą pensji.

Jednakże nurtuje mnie pytanie: Co właściwie informuje Gast746294? Dobrze, informuje, że od 13 miesięcy czuje się dobrze obsłużony, celowo nie używam słowa doradzony.

Ponieważ klient kojarzy doradzanie zawsze negatywnie, ponieważ nie ma doradztwa bez przeciwstawienia w postaci faktury.

Dlatego dla ubezpieczeń, inwestycji finansowych i finansowania nieruchomości, niemal zawsze dodaje się dodatkowy termin "ubezpieczeniowe konsultacje za honorarium", zapisany jako element pisemnej umowy! W sądzie pojęcie honorarium opiera się na dwóch punktach,
1) konsultacja opiera się na wielu godzinach współpracy i ustalaniu potrzeb, ale zapewnienie tych potrzeb leży po stronie klienta osobiście.
2) konsultacja jest dołączona do wynagrodzenia niezależnie od sukcesu klienta!

Ten punkt 2 jest również prawnie dozwolony wobec maklerów w stosunku do klientów niebędących osobami prywatnymi.

Konsultacja w zakresie zmiany taryfy za opłatę za sukces jest dozwolona od 22.01.2019 r.
Maklerzy mogą pobierać opłatę za sukces od 15.10.2018 r.
BGH zakazuje doradcom ubezpieczeniowym opłat związanych z sukcesem W wyroku z dnia 6 czerwca 2019 r. (Az.: I ZR 67/18) BGH orzekł, że uzgadnianie wynagrodzenia zależnego od sukcesu przez doradcę ubezpieczeniowego jest zabronione.
..
BGH uzasadnił wyrok bardzo szczegółowo, przede wszystkim w następujący sposób:
doradca ubezpieczeniowy zaliczany jest do osób wymienionych w paragrafie 4 ust. 1 zdanie 1 RDGEG (przepisy wprowadzające do ustawy o świadczeniach usług prawnych),
.. Z jednej strony BGH jasno podkreślił,
• że doradztwo ubezpieczeniowe jest usługą prawną,
Z drugiej strony, w uzasadnieniu wyroku ponownie zwrócono uwagę na to, że umowa, która zobowiązuje usługodawcę do zbadania możliwości oszczędności w zakresie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i uzyskania informacji od ubezpieczyciela klienta o obowiązującej taryfie oraz alternatywnych taryfach,
• jest umową maklerską ubezpieczenia, w ramach której wynagrodzenie uzależnione od wyniku może być uzgodnione w sposób dopuszczalny.

W czym różni się doradca ubezpieczeniowy od maklera? 21.02.2018 Wyłącznie usługi doradcze Podwójne stosunki maklera między ubezpieczającym a ubezpieczonym są obce doradcy ubezpieczeniowemu. doradca ubezpieczeniowy świadczy wyłącznie usługę doradczą i nie ma dodatkowego interesu finansowego w wyniku doradztwa. Dlatego działalność doradcy ubezpieczeniowego, w przeciwieństwie do działalności maklera ubezpieczeniowego, zgodnie z powszechnym poglądem jest zgodna z działalnością doradcy emerytalnego. Podwójne stosunki pomiędzy ubezpieczającym i ubezpieczonym są obce doradcy ubezpieczeniowemu. Ustawodawca zamierzał w przyszłości uniknąć takiego podwójnego stosunku dla doradców ubezpieczeniowych. Było to także istotnym powodem tego, że przy pośrednictwie w zawieraniu umów ubezpieczeniowych przez doradcę ubezpieczeniowego, zamiast jak pierwotnie planowano, przekazywać prowizje przez doradcę ubezpieczeniowego, zdecydowano - nie bez sugestii autora - aby przekierować je przez ubezpieczyciela (§ 48c VAG).

Teraz jasno można zadać pytanie Gast746294: Jak został(a) opłacony(a)? Za pośrednictwem faktury czy podczas podpisywania umowy? Czasem potrzebne jest zapoznanie się z nazwą produktu, aby w ogóle stwierdzić, czy przypadkiem nie dał się/aś pan/i oszukać przez jakiś podejrzany biznes! A może chciano pana/ię zatrudnić jako doradcę?

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata