Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości i ubezpieczenia

Napisany przez DerFriese
Cześć,

mam pytanie. My (dwóch kredytobiorców) obecnie podpisaliśmy umowę o finansowanie związane z zakupem istniejącej nieruchomości w banku oszczędnościowym. Część finansowania pochodzi z KFW, a druga część z kredytu kończącego się z umową budowlano-sparową. Nie każdy jest zwolennikiem takiego rodzaju finansowania, ale my jakoś sobie radzimy.
W ramach tej transakcji zaoferowano nam różne ubezpieczenia. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z podpisanych ubezpieczeń i uważamy je za sensowne. Do tego należy również ubezpieczenie na życie. Później zauważyliśmy, że jednak nie zostały one podpisane wzajemnie. Złożono wniosek o odwołanie z prośbą o nowy termin podpisania. Zwrócono naszą uwagę na to, że czas na podpisanie tego ubezpieczenia jest ograniczony, ponieważ w przeciwnym razie kupujący nie otrzyma pieniędzy. W podpisanych umowach kredytowych nie widzimy ani jednego słowa dotyczącego obowiązkowego podpisania ubezpieczenia na życie. Oczywiście, obowiązkowe jest jedynie ubezpieczenie budynku mieszkalnego, jak zwykle. Ale zdecydowanie warto je mieć.

To nie koniec. Jedno z ubezpieczeń na życie otrzyma dodatkowy dopłatę ze względu na istniejące wcześniej choroby. Podczas konsultacji powiedziano nam, że w razie potrzeby można podpisać jedno ubezpieczenie na życie i zrezygnować z drugiego, jeśli jest zbyt wysoka składka. Zwłaszcza w momencie tego oświadczenia poczuliśmy się nieco oszukani. W naszej ocenie instytucja ta wyraźnie dąży do tego, abyśmy koniecznie podpisali te ubezpieczenia i czujemy się pod presją. Oczywiście chcemy, aby cena zakupu została zapłacona. Ale nie chcemy być zmuszani, pod presją i być może oszukiwani. Niezależnie od tego, czy ubezpieczenie to jest sensowne czy nie.

Pracuję osobiście w sprzedaży z klientami i codziennie mam do czynienia z prowizjami, liczbami sprzedaży, osiągnięciem celów i muszę znaleźć równowagę między klientami a sukcesem sprzedaży. Jeśli klient nie jest zadowolony, czuje się oszukany podczas konsultacji, to pewnie już do mnie nie wróci. Nie tylko nie dokonuję z nim więcej transakcji, ale też z pewnością nie poleci mnie jego znajomym.
Jeśli ktoś szczerze powie mi, że brakuje mu umowy na sukces sprzedaży i że jest dobrze sprzedany, jestem bardziej skłonny do podpisania, niż gdy czuję presję. W drugim przypadku dostaję wzdęcie na gardle.

Czy istnieje jakaś ukryta klauzula dotycząca ubezpieczenia na życie w umowach kredytowych, która jest gdzie indziej? Czy można zmienić doradcę? Nie mam ochoty na sprzeczkę z bankiem. To mi wystarcza w pełni w moim własnym biznesie z klientami.

Napisany przez BenniG
Cześć,

w zasadzie są to dwa, bądź trzy albo nawet cztery oddzielne umowy, które powinny działać niezależnie od siebie.
Oznacza to, że Sparkasse nie może odmówić wypłaty umowy kredytowej tylko dlatego, że kolejna umowa nie została zawarta, albo nie została zawarta u nich.

W razie wątpliwości/lub gdy brakuje czasu, ponownie zawrzeć umowę, poczekać na wypłatę, a następnie odwołać.

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez DerFriese
Cześć,

istnieje długoletnia umowa kredytowa związana z KFW. Następnie jest umowa dotycząca kredytu z terminem zapadalności, umowa oszczędnościowa do spłaty kredytu z terminem zapadalności oraz oświadczenie o cesji umowy oszczędnościowej na rzecz kredytu z terminem zapadalności. Następnie dokument dotyczący zabezpieczenia hipotecznego. Ponadto istnieją ubezpieczenia budynków mieszkalnych i ubezpieczenie różnicy w przypadku niezdolności do pracy / niezdolności do pracy zawodowej.
Przejrzeliśmy te umowy niezależnie od siebie. Obowiązkowe są tylko ubezpieczenie budynków mieszkalnych i umowa oszczędnościowa do spłaty kredytu z terminem zapadalności. Nie mogę znaleźć żadnego ubezpieczenia na życie. W innym przypadku w ogólnych warunkach umowy musi być ukryta jakaś informacja, którą tylko prawnicy mogą zinterpretować.
@BenniG Do wypłaty pozostał jeszcze miesiąc. Oczywiście mogę ponownie podpisać umowę ubezpieczeniową. Uważam, że doradztwo jest kwestią zaufania. Tutaj jednak gra się na lękach, jakież sfałszowane i nadużycie zaufania klientów. Podmiotem prowadzącym banku oszczędnościowego (jednostka sektora publicznego) jest na przykład powiat, a pracownicy są zatrudnieni w służbie publicznej. Można by spodziewać się trochę poprawności i mniej mentalności sprzedażowej. Aktualnie mam tylko wściekłość i nawet kilka nocy spędzonych nad tym nie poprawia sytuacji.

Napisany przez NaTwoim13
DerFriese pisze:
Witam,

istnieje długoletnia umowa kredytu związana z KFW. Następnie istnieje umowa dotycząca kredytu spłacanego jednorazowo, umowa oszczędnościowa na spłatę kredytu spłacanego jednorazowo

Nie rozumiem, dlaczego chcieli państwo tego dokonać tak! Dlaczego nie zawarliście umowy na 20 lat, jeśli bezpieczeństwo jest dla was ważne?

oraz przekazanie umowy na kredyt oszczędnościowy. Podpisali państwo również najgorszą na rynku ofertę oszczędnościową w LBS!!!!!

w przypadku kredytu spłacanego jednorazowo. Następnie dokument zabezpieczenia hipotecznego. Ponadto ubezpieczenia budynków mieszkalnych i ubezpieczenie różnicy w przypadku niezdolności do pracy lub do pracy.
Rozważyliśmy umowy niezależnie od siebie. Obowiązkowe są jedynie ubezpieczenie budynków mieszkalnych i umowa oszczędnościowa na spłatę kredytu spłacanego jednorazowo. Nie mogę znaleźć ubezpieczenia na życie. W przeciwnym razie w regulaminie powinno być coś ukrytego w ostatniej zakamarku, co tylko prawnicy mogą zinterpretować.

@BenniG Do wypłaty pozostał z pewnością jeszcze miesiąc czasu. Oczywiście mogę ponownie zawrzeć ubezpieczenie. Uważam, że doradztwo opiera się na zaufaniu. Tutaj jednak straszy się ludzi, wydaje się, że kłamie i nadużywa zaufania klientów.

Bez tych (typowych dla banków oszczędnościowych) działań; procedur i faktów nie ma konsumenta, który podpisuje kredyt spłacany jednorazowo w banku oszczędnościowym, ponieważ z ofertą LBS musisz podpisać także bardzo złą ofertę (różnice w stosunku do Signal, Alten Leipziger i BKM są znaczące!!) i no cóż, ubezpieczenie na życie ryzyka podpisuje się w Dela, Hanowerskiej, Cosmos lub Europie, a nie pozwala się tu związać wiązką!!

Operator banku oszczędnościowego (instytucja prawa publicznego) to np. powiat, a pracownicy są zatrudnieni w służbie publicznej. Można oczekiwać trochę poprawności i mniej myślenia o sprzedaży. Mam obecnie po prostu dość i nawet parę nocy przespanych nie poprawia sytuacji.

To wszystko dotyczy jego inwestycji życiowej!!

Czy jesteś jeszcze w okresie odstąpienia od umowy?

Napisany przez BenniG
DerFriese pisze:
Cześć,

istnieje długoletnia umowa kredytowa związana z KFW. Następnie istnieje umowa dotycząca kredytu końcowego, umowa oszczędnościowa do spłaty kredytu końcowego, oświadczenie o cesji umowy oszczędnościowej na rzecz kredytu końcowego. Następnie dokument dotyczący zabezpieczenia hipotecznego. Ponadto zawarte tam zostały ubezpieczenia na budynki mieszkalne oraz ubezpieczenie różnicowe na wypadek niezdolności do pracy / niezdolności do pracy.
Obaśmy przejrzeli umowy niezależnie od siebie. Obowiązkowe są jedynie ubezpieczenie na budynki mieszkalne oraz umowa oszczędnościowa do spłaty kredytu końcowego. Nie mogę znaleźć ubezpieczenia na życie. W przeciwnym razie musiałoby być coś ukrytego w regulaminie w ostatnim zakamarku, co tylko prawnicy potrafią zinterpretować.

@BenniG Do wypłaty pozostał z pewnością miesiąc czasu. Oczywiście mogę ponownie zawrzeć ubezpieczenie. Uważam, że doradztwo opiera się na zaufaniu. Tutaj jednak gra się z lękami, prawdopodobnie kłamie i nadużywa zaufania klienta. Organem prowadzącym banku oszczędnościowego (język prawniczy) jest na przykład powiat, a pracownicy są zatrudnieni w służbie publicznej. Powinno się oczekiwać trochę uczciwości i mniej orientacji na sprzedaż. Mam obecnie po prostu ochotę na coś rzucić i nawet parę nocy się nad tym zastanowić nie poprawia sytuacji.

Również komu centralne organy gospodarowania odpadami są już nie przedsiębiorstwami dobroczynnymi i muszą zapewnić finansowanie usług państwa. Dodatkowo każdy pracownik jest w zasadzie oceniany na podstawie swoich zdolności. W Twoim przypadku pracownikowi chyba nie wystarcza tylko kredyt końcowy (gdzie przez cały okres trwania trzeba płacić 4% odsetki od całej kwoty kredytowej), umowa oszczędnościowa (gdzie praktycznie nie otrzymujesz odsetek od swojego salda i płacisz kilka tysięcy opłat z tytułu zawarcia) oraz ubezpieczenie na budynki mieszkalne, ale koniecznie chce sprzedać jeszcze superbonus, czyli ubezpieczenie na życie.

Radziłbym zasięgnąć oferty porównawczej od Noelmaxim. Wtedy zobaczysz, jak korzystnie mógłbyś faktycznie powiązać się z nieruchomością. Jeśli nadal chcesz dać szansę bankowi oszczędnościowemu, możesz odwrócić kota ogonem i powiedzieć, że nie rozumiesz konieczności zawarcia ubezpieczenia na życie i spytać, czy można to zrobić bez niego.

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję, to jest dla mnie bardzo ważne.Pytanie brzmi, czy umowa kredytowa została już podpisana i jeśli tak, czy jest się wciąż w okresie na odstąpienie od umowy.

Napisany przez DerFriese
BenniG pisze:
Nawet KdöRs nie są już przedsiębiorstwami charytatywnymi i muszą zadbać o to, aby państwo mogło finansować swoje usługi. Ponadto każdy pracownik jest w zasadzie oceniany pod względem jego wyników pracy. W twoim przypadku pracownikowi nie wystarcza być jedynie zobowiązanym do spłaty pożyczki z terminem zapadalności (gdzie w ciągu całego okresu spłaty musisz płacić 4% od całej kwoty pożyczki), założyć konto oszczędnościowo-budowlane (gdzie praktycznie nie otrzymujesz odsetek od swoich środków, a płacisz kilka tysięcy euro prowizji za podpisanie umowy) oraz ubezpieczenie budynku mieszkalnego, ale koniecznie chce również sprzedać ubezpieczenie na życie.

Okres obowiązywania odsetek wynosi ponad 10 lat, a na oba kredyty nałożone są odsetki w wysokości 3,65%.

Polecam sprawdzić ofertę porównawczą od Noelmaxim. Dzięki temu zobaczysz, jak korzystnie mógłbyś finansować zakup nieruchomości. Jeśli nadal chcesz dać szansę Sparkasse, możesz odwrócić kota ogonem i powiedzieć, że nie widzisz sensu w założeniu ubezpieczenia na życie i zapytać, czy kredyt zostanie udzielony także bez tego.

Podpisy zostały złożone nieco ponad 2 tygodnie temu. Z tego, co wiem, okres na odstąpienie od umowy wynosi 2 tygodnie. Niestety, ta możliwość już minęła.

Nie chcę też demonizować całkowicie finansowania. Kilka trudności, które w innych przypadkach utrudniłyby ubieganie się o kredyt, zostało tu również zaakceptowanych. Szanuję sukces sprzedażowy każdego. Jednakże zawsze należy do tego doradzić klienta, spędzić z nim czas na wyjaśnianiu i sprzedaży. Konieczne jest inwestowanie czasu w klienta. Osobiście uważam, że w tym przypadku po prostu zbyt pochopnie postępowano. Nie otrzymałem porady dotyczącej różnych modeli / składników polis na życie ani informacji o korzyściach z ich krzyżowego zawierania. Nie każdy jest ekspertem w dziedzinie ubezpieczeń na życie i niezależnie wie, co oznacza w przypadku zgonu i spadku, gdy jest się nieżonatym i naliczane są podatki spadkowe w wysokości 20 000 euro, albo że opłatę za polisy należy regulować z osobnych kont. Dopiero po podpisaniu umowy zdałem sobie z tego sprawę.
W tym przypadku oznacza to, że musiałem zdać sobie sprawę, że polisy na życie nie zostały odpowiednio dostosowane do naszych potrzeb, a następnie usłyszałem, że są one rzekomo obowiązkowe, choć w umowach nie znalazłem o tym wzmianki. Wtedy dla mnie było już po fakcie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata