Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy mogą sprzedać moje udziały?

Napisany przez GretaA
Cześć,

Przez ostatnie 12 lat mieszkałem/am w Niemczech. W zeszłym roku przeprowadziłem/am się do innego kraju UE. W ciągu tych lat inwestowałem/am przez platformę BUX. Dziś skontaktowałem/am się z nimi, aby zmienić mój adres na kraj, do którego przeprowadziłem/am się. Powiedzieli mi, że nie działają w tym kraju UE i dlatego muszę w ciągu 14 dni sprzedać wszystkie moje akcje i fundusze giełdowe i zamknąć swoje konto. Zastanawiam się na jakiej podstawie prawnej mogą to zrobić? Jeśli nie sprzedam moich akcji i funduszy giełdowych, czy mogą sprzedać moje inwestycje bez mojej zgody?

Pozdrawiam,
Great

Napisany przez bruno68
Niestety nie do końca zrozumiałeś!

BUX zamyka swoją platformę
Platforma handlowa online BUX zamyka swoje podwoje, jak zostało niedawno poinformowane klientów portalu. Firma BUX Europe Ltd prowadzi kilka platform do handlu akcjami, opcjami i kryptowalutami. Inwestorzy stoją teraz przed pytaniem, jakie konsekwencje dla nich ma zamknięcie BUX.
BUX - Krótki termin dla klientów

Klienci BUX otrzymali powiadomienie o zamknięciu drogą mailową. Po otrzymaniu maila mają zaledwie 14 dni przed zamknięciem handlu platformy w grudniu. BUX oferuje klientom tylko dwie opcje dla ich otwartych pozycji:

Klienci mogą przenieść swoje otwarte pozycje na inną platformę o nazwie AVA Trade. Otwarte pozycje na BUX zostaną automatycznie zamknięte, a żadne kolejne zlecenia nie będą przeprowadzane.

Środki na koncie BUX mogą być przeniesione przez klientów na nową platformę.

Inwestorzy, którzy nie chcą przenieść swojego konta na AVA Trade, muszą samodzielnie zamknąć swoje otwarte pozycje, niezależnie od tego, czy transakcje są obecnie na plusie czy minusie. Pozycje, które nie zostały zamknięte przez klientów w ciągu 14 dni, zostaną automatycznie zamknięte przez BUX, co może prowadzić do potencjalnych znaczących strat finansowych dla klientów.

Krótki termin 14 dni jest problematyczny dla inwestorów, ponieważ nie mają wystarczająco dużo czasu na rozważenie swoich działań. Szczególnie niepokojące jest ogłoszenie przez BUX, że pozycje zostaną zamknięte na wartość, którą ustala firma. Oznacza to, że klienci nie są w stanie oszacować, jakie straty mogą ponieść. Z prawnego punktu widzenia ten sposób postępowania nie jest zrozumiały.
BUX - Przejście na platformę AVA Trade?

BUX sugeruje w swojej wiadomości e-mail, aby klienci otworzyli nowe konto na platformie AVA Trade. Należy jednak zauważyć, że AVA Trade nie jest prawny związany z BUX. Klienci musieliby więc nawiązać relację biznesową z całkowicie nieznanym partnerem. Zwłaszcza w dziedzinie inwestycji finansowych zaufanie odgrywa kluczową rolę w wyborze odpowiedniego partnera biznesowego.

Ponadto nie jest możliwe, aby istniejące konto było kontynuowane bezproblemowo w AVA Trade. Przejście wymaga również zamknięcia istniejących pozycji. Tylko pozostałe środki mogą zostać przetransferowane z BUX do AVA Trade. Zamknięcie pozycji również odbywa się na wartość ustaloną przez BUX.

Także nadzór finansowy zmienia się wraz z przejściem do AVA Trade. BUX podlega nadzorowi cypryjskiej CySEC, która jest organem nadzorczym dla wielu brokerów online w Europie. CySEC oferuje szczególnie przyjazny dla klientów proces składania skarg.
Nadzór nad AVA Trade należy do irlandzkiego Central Bank, który nie skupia się na takiej samej skali na platformach handlu online. To może utrudnić inwestorom dochodzenie roszczeń przeciwko swoim brokerom.

BUX - Na co powinni obecnie zwrócić uwagę inwestorzy?
Dla klientów BUX istnieje kilka istotnych kwestii, na które należy zwrócić uwagę. Tylko w ten sposób można zapewnić, że przejście na nową platformę nie wiąże się z poważnymi wadami. Oto kilka wskazówek:

Dokładna analiza nowej platformy: Warto przed transferem konta na inną platformę, taką jak Ava Trade, dokładnie przeanalizować warunki handlowe, struktury opłat, dostępne instrumenty handlowe i funkcje. Ten krok pozwala upewnić się, że nowa platforma spełnia Twoje indywidualne wymagania i cele inwestycyjne. Poświęć czas, aby upewnić się, że oferowane instrumenty i funkcje spełniają Twoje oczekiwania oraz że struktura opłat jest dla Ciebie przejrzysta i akceptowalna.

Komunikacja z zespołem wsparcia: W przypadku jakichkolwiek niejasności czy pytań, zaleca się kontakt z obsługą klienta nowej platformy. Aktywna komunikacja pozwala upewnić się, że otrzymasz wszystkie niezbędne informacje i rozwiązać wszelkie wątpliwości czy niepewności. Obsługa klienta powinna pomóc Ci uzyskać jasne zrozumienie działania platformy oraz ewentualne konkretne problemy.

Monitorowanie bieżących pozycji: W trakcie procesu migracji ważne jest dokładne monitorowanie swoich otwartych pozycji. Zapewni to, że zostaną one poprawnie przeniesione lub zamknięte. Zwracaj szczególną uwagę na ewentualne zmiany cenowe czy odchylenia, aby upewnić się, że przejście odbywa się płynnie i nie pojawiają się nieoczekiwane zdarzenia.

Jasne uzgodnienie opłat i kosztów: Przed zmianą ważne jest, aby całkowicie zrozumieć opłaty i koszty związane z transferem. Niektórzy brokerzy mogą pobierać opłaty za transfer lub zamknięcie pozycji. Przez jasne uzgodnienie z góry można uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek i upewnić się, że finansowe aspekty zmiany są odpowiednio kontrolowane.

BUX - Adwokat może zbadać roszczenia

Klienci i inwestorzy BUX powinni zdawać sobie sprawę, że przymusowe przeniesienie na inną platformę nie jest zgodne z prawem. Zgodnie z obowiązującymi przepisami dostawcy usług finansowych zawsze są zobowiązani działać w najlepiej pojętym interesie klientów. Nagła zamknięcie platformy może jednak spowodować, że inwestorzy, którzy ponieśli straty, mogą mieć roszczenia o odszkodowanie przeciwko BUX. Ważne jest podkreślenie, że klienci mają prawo podejmować poinformowane decyzje dotyczące swojego brokera i platformy handlowej, nie będąc niesłusznie pod presją.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości lub obawy dotyczące przejścia na nową platformę lub uważasz, że jesteś traktowany niesprawiedliwie, warto skonsultować się prawnie z doświadczonym prawnikiem specjalizującym się w prawie finansowym. Adwokat Patrick Wilson służy pomocą, aby zagwarantować zachowanie Twoich praw i może wesprzeć Cię w przypadku konieczności podjęcia kroków prawnych. Ochrona Twoich interesów powinna zawsze stanowić priorytet, zwłaszcza w sytuacjach, które mogą mieć znaczący wpływ na Twoje bezpieczeństwo finansowe.
Wilson Law | Adwokat Patrick Wilson | Leopoldstr. 244 | 80807 Monachium | Niemcy
T: +49 89 32211745
E: info@wilsonlaw.de

Wygląda na to, że sytuacja może bardzo źle się skończyć.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Jeśli ktoś przytacza długie cytaty jako panika, powinien także podać źródło i datę publikacji. Tekst pochodzi z 2023 roku. Na podstawie tego nie można ocenić, czy OP nie zrozumiał tekstu.
Próbują teraz prawdopodobnie pozbyć się użytkowników z powodu jakichś formalności (tutaj prawdopodobnie z powodu już nieaktualnego miejsca zamieszkania w obszarze sprzedaży). Niemniej jednak, terminy są oczywiście bezczelne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata