Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wynajem prywatnych środków majątkowych za pośrednictwem spółki GmbH.

Napisany przez MLiVa
Czy możliwe jest wynajmowanie ruchomych aktywów znajdujących się w prywatnej własności poprzez GmbH, czy muszą one koniecznie pojawić się w bilansie firmy? Czy możliwe byłoby też udzielenie bezpłatnego prawa do korzystania z nich i czerpania z nich korzyści?

Napisany przez bruno68
Nie wygłupiaj się, MLiVa,

Najpierw musisz mieć 25 000 € w gotówce na koncie. Następnie zarejestruj firmę.

Być może rozważ sprzedaż maszyn firmie. Tak czy inaczej musisz sporządzić bilans otwarcia.

Kwota zgromadzona na koncie musi być wyższa niż wartość maszyn, ponieważ w przeciwnym razie będziesz już zadłużony. Jeśli koszty początkowe przewyższają wkłady, twoja firma zgoła bankrutuje! W skrajnych przypadkach możesz udzielić osobistej gwarancji lub późniejszej pożyczki na piśmie, a Księgowy zatwierdzi to w zeznaniu podatkowym i dojdzie do wniosku, że jesteś bezpieczny tylko wtedy, gdy suma zostanie uregulowana.

Sam mogę o tym opowiedzieć, bo osobiście byłem żyrantem przez wiele lat na kwotę 99 000 € i spłacałem ją poprzez obniżenie wynagrodzenia! Wszystko z powodu braku zdania w umowie o pracę!

Pamiętaj, że konto firmowe nie jest kontem osobistym. Każde wypłacenie to twoje osobiste obciążenie, które trzeba uregulować w całości albo poprzez wypłatę pensji, a jeśli jesteś na minusie, dodatkowo poprzez późniejszą pożyczkę.

Pamiętaj także, że bank udzieli pożyczki tylko w przypadku posiadania zabezpieczeń lub poprzez poręczenie bankowe do własnej niewypłacalności.

Bruno68

Napisany przez 2tneub
Proszę zignoruj Bruna. Nie ma pojęcia o podatkach i rachunkowości. Nie chcę rozbierać tej bzdury.
Po prostu zmienia temat, gdy mu się wytknie nonsens.

Pytanie brzmi, dlaczego wynajem aktywów powinien być odzwierciedlany poprzez spółkę z o.o. Spółka z o.o. początkowo generuje znacznie wyższe koszty niż zwykły wynajem, bez względu na to, czy jest to wynajem działalności gospodarczej, inne dochody czy dochody z najmu i dzierżawy.
Należałoby zatem wynająć bardzo wiele rzeczy, aby ewentualna oszczędność podatkowa miała sens.

Napisany przez StGe1973
Wiążące odpowiedzi otrzymasz wyłącznie od doradcy podatkowego....

Ogólnie rzecz biorąc, zakładałbym, że powinny zostać one uwzględnione w bilansie GmbH. Po pierwsze, są one częścią działalności gospodarczej, tj. GmbH osiąga dochody z wynajmu/produkcji lub z czegoś innego. Po drugie, GmbH musi ponosić bieżące koszty, naprawy itp. i chciałaby móc odliczyć je jako koszty.

Ten darmowy transfer jest również dla Ciebie dużym minusem, ponieważ brak dochodów oznacza również, że nie będziesz mógł odliczyć kosztów. Co najmniej będą one tracić na wartości...

Darmowe przekazy są zawsze problematyczne dla urzędu skarbowego, chyba że pokrywasz wszystkie koszty, także prywatnie. W urzędzie skarbowym zawsze obowiązuje zasada: Brak (lub zbyt małe w porównaniu do normalnego wynajmu) dochodów podlegających opodatkowaniu oznacza brak (lub z odpowiednio wysokim udziałem prywatnym) kosztów podlegających odliczeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata