Nie wygłupiaj się, MLiVa,
Najpierw musisz mieć 25 000 € w gotówce na koncie. Następnie zarejestruj firmę.
Być może rozważ sprzedaż maszyn firmie. Tak czy inaczej musisz sporządzić bilans otwarcia.
Kwota zgromadzona na koncie musi być wyższa niż wartość maszyn, ponieważ w przeciwnym razie będziesz już zadłużony. Jeśli koszty początkowe przewyższają wkłady, twoja firma zgoła bankrutuje! W skrajnych przypadkach możesz udzielić osobistej gwarancji lub późniejszej pożyczki na piśmie, a Księgowy zatwierdzi to w zeznaniu podatkowym i dojdzie do wniosku, że jesteś bezpieczny tylko wtedy, gdy suma zostanie uregulowana.
Sam mogę o tym opowiedzieć, bo osobiście byłem żyrantem przez wiele lat na kwotę 99 000 € i spłacałem ją poprzez obniżenie wynagrodzenia! Wszystko z powodu braku zdania w umowie o pracę!
Pamiętaj, że
konto firmowe nie jest kontem osobistym. Każde wypłacenie to twoje osobiste obciążenie, które trzeba uregulować w całości albo poprzez wypłatę pensji, a jeśli jesteś na minusie, dodatkowo poprzez późniejszą pożyczkę.
Pamiętaj także, że bank udzieli pożyczki tylko w przypadku posiadania zabezpieczeń lub poprzez poręczenie bankowe do własnej niewypłacalności.
Bruno68