Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy stopa procentowa KFW 124 jest za wysoka?

Napisany przez sitzpillow
Dobry wieczór Według kfw otrzymasz stopę oprocentowania w wysokości 3,86% w skali roku w przypadku kredytu nr. 124. To jednak nie jest opłacalne, jeśli banki oferują mi obecnie kredyt w wysokości 3,5%?

Napisany przez ZehWeh
W tym czasie można korzystać z okresu karencji lub w przypadku spłaty kapitału po upływie określonego terminu należne są tylko odsetki. Dzięki temu można z łatwością zwiększyć swój budżet nawet o 100 000 euro i na przykład po 10 latach po prostu dofinansować! Oczywiście może to również się źle skończyć, ale po 10 latach powinno być już spłacone sporo z kapitału, więc dodatkowe obciążenie nie powinno powstać.

pisze:
Dlatego ma się okres karencji albo nawet do 10 lat płacąc tylko odsetki przy zakończeniowej pożyczce. W ten sposób można łatwo zwiększyć swój budżet o nawet do 100 000 € i np. po 10 latach po prostu sfinansować! Oczywiście może to również się odwrócić ale po 10 latach powinno być już sporo spłacone z głównego kredytu, więc nie powinno to powodować dodatkowego obciążenia.

Ostatnie zdanie nie rozumiem. Czy po 10 latach nie trzeba nadal spłacać tego samego € kredytu i wtedy dojdzie 100000?
Ostatnie lata bez spłaty kapitału wydają mi się interesujące, ponieważ są one dość pomocne w naszej sytuacji życiowej (przerwa na wychowanie dziecka).

Napisany przez ZehWeh
Załóżmy, że biorę taki kredyt ratalny w kwocie 100 000 € + dodatkowo 300 000 € kredytu hipotecznego z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania. Razem kwota kredytu wynosi wtedy 400 000 €, ale spłacona zostanie tylko kwota 300 000 €.

Po 10 latach pozostanie mi do spłacenia 100 000 € kredytu KfW i być może jeszcze 200 000 € kredytu hipotecznego. Następnie spłacam oba kredyty jednym nowym kredytem w wysokości 300 000 €, co pozwala mi utrzymać takie samo miesięczne obciążenie jak wcześniej.

To rozwiązanie jest atrakcyjne dla osób, które chcą sobie pozwolić na podjęcie opłat w swoim tempie i które być może mają jeszcze 30-40 lat przed przejściem na emeryturę. Choć płaci się więcej odsetek, to w idealnym przypadku nie odczuwa się presji finansowej każdego miesiąca, co eliminuje konieczność liczenia każdej monety dwukrotnie.

Och. Już od dawna nie zaglądałem na fora. Po prostu świetnie, że dzielicie się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Dziękuję!
Sprecyzuje to sobie dokładniej. Gdyby tylko wiedzieć, jak będą wyglądać stopy procentowe za 10 lat

Napisany przez NaTwoim13
Nie, kapitał końcowy oznacza, że ​​należy wprowadzić zamiennik spłaty - na przykład umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe.

Okres bez spłaty kapitału wynosi maksymalnie 5 lat, ale odroczona spłata musi zostać nadrobiona w ciągu następnych 5 lat!

Napisany przez BenniG
Więc kiedyś miałem pożyczkę KFW w wysokości 50 000 € na 5 lat. Pierwsze 12 miesięcy musiałem zapłacić tylko 31,25 € odsetek, a następnie przez 4 lata 478,91 €. Oczywiście stopa procentowa była znacznie niższa niż obecnie i w ogóle nie potrzebowałem żadnej pożyczki, ale uważałem zawieszenie spłaty kapitału za idealne. Z jednej strony po zakupie wykorzystałem znaczną część moich oszczędności na zakup mieszkania, a z drugiej strony zawsze pojawiają się dodatkowe wydatki w pierwszych miesiącach po zakupie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata