Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan wypłat z funduszy ETF

Napisany przez janemann
Cześć wszystkim,

potrzebuję kilku porad, ponieważ jestem jeszcze nowicjuszem w tym temacie.

Chciałbym miesięcznie inwestować w ETF-y za pomocą planu oszczędnościowego na emeryturę i później otrzymywać dodatkową rentę miesięcznie.
Obecnie testuję inwestowanie w ETF-y na koncie w ING.

Ponieważ ING niestety nie oferuje planu wypłat, potrzebuję kilku wskazówek, jak to najlepiej i najtaniej zrealizować.

Jakie są koszty (opłaty, podatki), jeśli wypłacę to w jednej kwocie lub alternatywnie co miesiąc?

Co uważasz za lepszą opcję? Gdzie będę miał więcej na końcu?

Mam nadzieję, że możecie mi tutaj pomóc.

Dziękuję
Pozdrowienia janemann

Napisany przez 2titan1981
Znajdź fundusz, który spełnia Twoje oczekiwania, a następnie znajdź platformę inwestycyjną, która pasuje do Twoich potrzeb wypłaty.

To właściwe podejście.

Napisany przez janemann
Pomyślałem, że tutaj otrzymuje się poważne porady.
Nie potrzebowałem pomocy w odpowiedzi.

Mimo wszystko dziękuję.

To było poważne, jeśli ktoś nie chce słuchać konstruktywnych rad, musi udać się do banku wysokich ulic, gdzie mają produkty na wszystko, aby odebrać ludziom, którzy nie chcą słuchać, myślenie, ale niestety również sukces inwestycyjny. Musisz umrzeć tanio, czyli płacąc, chcesz płacić ok, baw się dobrze

Napisany przez janemann
Zapytałem o porady dotyczące ewentualnych kosztów różnych wariantów.
I o opinie na temat tego, co waszym zdaniem jest bardziej efektywne.
Być może ktoś tutaj już szukał tego samego.

Było dla mnie oczywiste, że muszę samodzielnie znaleźć fundusz. Dlatego nie jestem pewien, na co mam zwrócić uwagę. Nie znalazłem tu konkretnych wskazówek.

Ale jak już wspomniałem, dziękuję mimo wszystko.
Może ktoś jeszcze ma bardziej szczegółowe porady.

Następnie jeszcze raz jasno.
To jest głupie mieć konto brokerskie, które nie spełnia własnych wymagań. Dlaczego więc być tak głupim i nie mieć konta, które robi dokładnie to, czego się chce? Czy to nie jest naprawdę głupie mieć takie konto brokerskie?

Oczywiście można to zrobić ręcznie, zawsze to jednak kosztuje, co znowu jest głupie. Gdyby od razu wybrać odpowiedni fundusz ETF i odpowiednie konto brokerskie z bezpłatnym planem wypłat dla właściwego ETF, to byłoby to całkiem rozsądne.

W szczególności, jeśli sami zauważamy, że istniejące konto nie pasuje do nas...

Ale cóż, nie zawsze chce się słuchać takiej rady, wtedy trzeba ją zaakceptować.

Napisany przez janemann
Jak już wspomniałem, dziękuję za odpowiedzi. Nawet jeśli tylko powtarzasz to samo i nie przekazujesz nic nowego. Ale ten, kto nie rozumie wyjaśnień, wydaje się być głupi. Czekam więc na właściwe porady. Jeśli ktoś ma jakieś do zaoferowania. Po prostu chciałbym usłyszeć coś w rodzaju: najlepiej skorzystaj z dostawcy ......, ponieważ oferuje dokładnie to, czego potrzebujesz. I jeśli zdecydujesz się na wypłatę, poniesiesz następujące koszty. Tak w skrócie. Odpowiedni fundusz lub może nawet dwa, oczywiście chciałbym znaleźć sam.

Napisany przez ZehWeh
Dlaczego inni mieliby pracować za Ciebie?

Zadajesz pytanie i oczekujesz gotowej odpowiedzi. Twoje indywidualne i osobiste wymagania dotyczące rachunku maklerskiego znasz najlepiej, dlatego znajdź bank oferujący rachunek maklerski spełniający Twoje oczekiwania. Jeśli początek wypłat jest jeszcze oddalony o 30 lat, możesz jeszcze poczekać 29,5 roku.

Napisany przez janemann
Super. Świetne forum. Dodałem, że na forum eksperci pomagają mniej doświadczonym osobom. Wygląda na to, że tutaj nie jest tak. Nie ma problemu. Odnajdę się gdzie indziej. Dziękuję mimo wszystko

Niech Ci się podróż uda.

Napisany przez Cici
janemann pisze:
Chciałbym regularnie inwestować w ETF-y poprzez plan oszczędnościowy na emeryturę i później wypłacać sobie dodatkową rentę miesięcznie.

Ponieważ horyzont inwestycyjny jest tutaj całkowicie niejasny, z tego samego powodu nie można udzielić sensownych odpowiedzi. Kiedy jest później? Za rok? Za dziesięć lat? Za trzydzieści lat? Im dłuższy horyzont inwestycyjny, tym bardziej ryzykowne jest poleganie teraz na jakichkolwiek opcjach wypłaty różnych dostawców, które mogą być później niedostępne w tej formie lub być dostępne w przyszłości u jednego dostawcy, nawet jeśli obecnie nie są.

Teraz skoncentrowałbym się na rachunku papierów wartościowych, który jest jak najbardziej opłacalny i wspiera dokładnie te inwestycje, w które chce się lokować swoje pieniądze. Później zawsze można przenieść rachunek do innego banku, który oferuje odpowiednie plany wypłaty.

Napisany przez bruno68
Tak nie poszło, janemannie,

Wciąż brakuje wszystkich danych technicznych do przeprowadzenia konsultacji! Wiek, wiek w momencie śmierci, wysokość oszczędności, renta do śmierci są nadal nieznane!

Bo jeśli oszczędzasz tylko 100 € przez 20 lat, nie dostaniesz renty na kolejne 30 lat i 200 €!

Ponadto około 50% funduszy ETF umiera w ciągu 10 lat od ich utworzenia, z powodu niewystarczającego pokrycia kosztów!

Czy ma być też jakieś dziedziczenie, czy wszystko może być wykorzystane?

I jeszcze jedno, zanim przejdziesz na emeryturę, wcześniej nadchodzi inwalidztwo zawodowe, niż się sądzi. Chodzenie o kulach w wieku 55 lat z powodu Covid-19 i innych, sprawia, że pozostałe 12 lat staje się raczej męczarnią między pracodawcą, urzędem socjalnym a zrujnowaną emeryturą!

Proszę jeszcze raz przemyśleć swoje pytania i odpowiedzieć bardziej celowo, aby otrzymać propozycję rozwiązania.

To, o co zapytałeś, jest kompletnie nietrafione. Ponieważ nie ma tu miejsca na konsultację, a jedynie sprzedaż z potencjalnym niszczeniem istnienia, przed, wokół i na emeryturze..

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Kiedy zmarłeś, Bruno? Pytam dla kolegi...

Napisany przez janemann
bruno68 pisze:
I jeszcze jedno, zanim przejdziesz na emeryturę, niezdolność do pracy przychodzi szybciej, niż się wydaje. Chodzenie o kulach w wieku 55 lat z powodu koronawirusa i innych, sprawia, że następne 12 lat staje się raczej walką z ogniem między pracodawcą, urzędem socjalnym a zrujnowaną emeryturą!

bruno68

Tutaj nie chodziło mi o rozwiązanie stworzone specjalnie dla mojej sytuacji.
Wiem już, że brakuje wielu informacji, których prawdopodobnie teraz nie byłbym w stanie podać.

Chodziło mi raczej o to, że ktoś mógłby polecić mi dostawcę depozytów, który jest dobrze przygotowany do takiej sytuacji.
Albo jeśli takich nie ma, żeby mi powiedział. Odpowiedź Cici zrobiła to. Skupienie się na depozycie i w razie potrzeby przeniesienie go.

Jako laik mogę już coś z taką odpowiedzią zrobić. Wiedzieć, że coś takiego jest możliwe.
Być może w ramach tego powstałyby jakieś koszty lub podatki. Jeśli tak jest.

Tutaj właściwie o nic więcej mi nie chodziło.

Jeśli mam to wszystko wziąć pod uwagę, to lepiej odpuścić. Tak naprawdę w ten sposób nie można naprawdę planować.

Napisany przez ZehWeh
Jak już wspomniano, nie podałeś horyzontu inwestycyjnego. Jeśli planowany czas wypłaty wynosi 20-30 lat, nie można dziś stwierdzić, która bank jest najbardziej opłacalny. Wybierz swoje ETF-y, na które chcesz regularnie wpłacać, a następnie porównaj banki, gdzie będą one najtańsze do regularnego oszczędzania. Jeśli teraz powiem Ci, że Trade Republic lub Finanzen.net Zero są dobrymi wyborami, to możliwe, że Twój wybrany ETF w ogóle nie może być tam oszczędzany. W przypadku przyszłej wypłaty postępuj tak samo i przetransferuj wcześniej swój portfel.

Napisany przez bruno68
napisałem to, aby ktokolwiek się obudził!

I nic więcej nie jest tym zamiarze.

Czy wiedzieliście, że 75% wszystkich pracowników nie osiąga ustawowego wieku emerytalnego! Oznacza to, że 3 na 4 pracowników odchodzi na emeryturę z obniżką świadczenia emerytalnego oraz z mniej niż ustawowa i bAV przedwcześnie.

Z tego powodu plan emerytalny oparty na funduszach ETF zawodzi, ponieważ po 18 miesiącach kończy się świadczenie ALG 1, a świadczenie obywatelskie (Bürgergeld) musi być wykorzystane dopiero po wyczerpaniu swojego majątku, aż do marne 10 000 euro.

Aby temu zapobiec, należy wcześniej mieć ubezpieczenie SBU z opodatkowaniem od zysków, aby nie popaść w świadczenie obywatelskie (Bürgergeld) i później być sukcesywnie wprowadzanym w biedę emerytalną.

Ponieważ przed emeryturą jest praca, a wraz z nią trudności z budowaniem majątku.

Wystarczy, że wyszukają w Google swoją średnią długość życia zawodowego!

https://de.statista.com/statistik/da...ch-geschlecht/

Wystarczy teraz jedynie średnie wynagrodzenie roczne 2024 dla celów emerytalnych

Średnie wynagrodzenie wynosi 45 358 euro w 2024 roku w byłych krajach związkowych oraz 44 732 euro w nowych krajach związkowych. Stąd cena jednego punktu emerytalnego wynosi 8 436,59 euro w byłych krajach związkowych i 8 320,11 euro w nowych krajach związkowych.

W ubezpieczeniu emerytalnym i bezrobociowym rocznie wynosi 90 600 euro (Zachód) i 89 400 euro (Wschód). Jeśli zarabiasz 90 000 rocznie, otrzymasz 2 punkty emerytalne, co daje ...

Ile jest wart punkt emerytalny? Od 1.7.2024 r. bieżąca wartość emerytalna wzrośnie z dotychczasowych 37,60 euro do 39,32 euro. Na podstawie dostępnych danych i zastosowania formuły dostosowującej emerytury, wartość emerytalna wynosiłaby faktycznie 39,31 euro.

Dokładnie 68,32 euro świadczenia emerytalnego rocznie, jeśli pracujesz przez 45 lat, otrzymując brutto emeryturę w wysokości 3 704,40 euro, co stanowi mniej niż połowę wynagrodzenia z ostatniego miesiąca.

Nadszedł czas na ograniczenie wydatków! Od 6 040 euro do 3 704,4 euro z dnia na dzień, bez walki z obsługą długów można żyć, ale raczej w Aldi niż w Feinkost Käfer w Monachium!

Być może zauważą Państwo, że jako student nie uzbieracie Państwo 45 lat, bo jeśli kończycie studia w wieku 25 lat, musielibyście pracować aż do 70 roku życia, aby otrzymać pełną emeryturę. Jednak zbieranie punktów emerytalnych kończy się w wieku 67 lat! Czyli tylko 42 lata ze 86 punktami.

Dlatego to takie średnio twarde budzenie!

@ZahnWeh

Proszę sprawdzić tutaj

Przeprowadź analizę oczekiwanej długości życia w Niemczech urodzonych według płci do 2070 roku
Opublikowane przez Rainera Radtkego, 21.05.2024 r.
Średnia długość życia przy urodzeniu w Niemczech wynosiła w 2020 roku 78,5 lat dla mężczyzn i 83,4 lata dla kobiet. Dlatego oczekiwana długość życia gwałtownie wzrosła od XIX wieku i podwoiła się w porównaniu do lat 1870. Niemcy znajdują się tuż za grupą krajów o najdłuższym żywotności.

https://de.statista.com/statistik/da...ch-geschlecht/

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Po prostu zignoruj Bruna, to tylko bełkot. Według Bruna, każdy pomysł użytkowników forum kończy się albo w więzieniu, albo w bankructwie....

Napisany przez bruno68
Twoja głupota ukazuje się już przez odmowę dalszego kształcenia ZahWeh,

Nie powinno się ujawniać braki własnej wiedzy na temat dalszego kształcenia przez niekwalifikowane wypowiedzi!

Oczekiwanie na wydłużenie długości życia stwarza przyszłe problemy emerytalne, zwłaszcza w zakresie bAV i oszczędzania funduszowego bez ochrony ubezpieczeniowej!

W niektórych formach realizacji bAV, jeśli różnica wieku wynosi ponad 15 lat, w przypadku śmierci uprawnionego, bAV może nagle zniknąć dla wdowy!

Ostatni spadek cen akcji miał miejsce w 2022 roku, gdy Rosja zaatakowała Ukrainę, giełda zmniejszyła się o połowę, co ostatecznie oznacza, że jeśli emerytury nie zostaną zmniejszone o połowę, to wzrastą o dwukrotność dzięki ETF-om i sprzedaży akcji.

To oznacza, że tzw. wieczna emerytura (dłuższa niż 30 lat) zostanie zniszczona już we wczesnej fazie emerytury. Ponieważ pieniądze będą już wtedy wyczerpane.

Kto doświadczył już 30-letniego boomu na giełdzie? Ja nie! Można sięgnąć po więcej informacji https://www.valueinvesting.de/boerse...arkt-historie/

W ciągu 65 lat giełda zawiodła 10 razy i średnio zawodziła przez 20 miesięcy, ale to nie mówi nic o twoich zdolnościach inwestycyjnych.

Jeśli na przykład na starcie emerytury masz kapitał w wysokości 150 000 € i poniesiesz stratę w wysokości około 61 000 € w przypadku spadku o 41%, pozostanie ci 89 000 €, a dodając 166% wzrostu cen w okresie hossa, pozostanie ci zaledwie 148 000 € w kapitale i to bez wypłaty emerytury!

Przy miesięcznej wypłacie emerytury w wysokości 500 € brakuje ci jeszcze kolejnych 15 000 €, czyli tylko 74 000 kapitału emerytalnego, więc po okresie hossy i niedźwiedziego rynku pozostanie tylko 122 000 €, co oznacza stratę 28 000 € z kapitału. Fakt, że to jedna piąta oznacza długotrwałe obniżenie o 25% rocznej kwoty wypłaty z uwagi na to, że nie tylko kapitał emerytalny, ale także inflacja na poziomie około 3% rocznie muszą być uzupełniane.

W przeciwnym razie kapitał emerytalny w ciągu ostatnich 30 lat staje się coraz bardziej bezwartościowy.

Czas zrozumieć, że w przyszłości wiedza przedszkolna musi być zastąpiona wiedzą ekspercką, ponieważ wkrótce każdy będzie ponosił odpowiedzialność za swoje wypowiedzi.

Uwaga, zalecenie: ESMA ostrzega przed Finfluencerami i doradcami

Europejski Urząd Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych ESMA opublikował ostrzeżenia dla wszystkich udzielających wskazówek inwestycyjnych w mediach społecznościowych. Co obowiązuje prawnie i na co powinni zwrócić uwagę doradcy finansowi. Ponieważ coraz więcej Finfluencerów, krótko mówiąc Finfluencerów, spokojnie wysyła zalecenia inwestycyjne do sieci, Europejski Urząd Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych (ESMA) niedawno opublikował ostrzeżenia na swojej stronie internetowej. Ma to na celu zwiększenie świadomości, że każdy, kto publikuje wskazówki inwestycyjne lub promuje tematy finansowe, musi koniecznie przestrzegać wymogów rozporządzenia dotyczącego nadużyć rynkowych (MAR).

Nawiasem mówiąc ESMA nie dotyczy tylko Finfluencerów. Również doradcy finansowi coraz częściej angażują się w media społecznościowe. Zazwyczaj w swoich filmach lub podcastach nie udzielają konkretnych wskazówek inwestycyjnych, ale wyjaśniają jedynie związki gospodarcze lub ogólną zasadę funkcjonowania produktów finansowych. Niemniej jednak pośrednicy powinni sprawdzić, czy muszą spełniać wymagania rozporządzenia. Dotyczy to tym bardziej, że osoby fizyczne, które naruszają przepisy MAR, mogą zostać ukarane grzywną do 500 000 euro.

Szeroko zakrojona definicja

Definicja pojęcia zalecenie inwestycyjne w MAR jest bardzo szeroka. Dlatego ESMA zaznacza, że w zasadzie każda forma publicznej komunikacji może stanowić zalecenie inwestycyjne. Zachodzi to wtedy, gdy zawiera ona bezpośrednie lub pośrednie porady lub pomysły dotyczące zakupu lub sprzedaży instrumentów finansowych. Porady dotyczące składania portfeli finansowych kwalifikują na przykład materiał wideo lub odcinek podcastu jako zalecenie inwestycyjne.

ESMA wyróżnia różne typy dostawców rekomendacji, począwszy od niezależnych analityków, towarzystw inwestycyjnych i banków, przez tzw. ekspertów aż po osoby nieprofesjonalne. Doradcy finansowi należą do ekspertów lub nawet do tzw. Profesjonalistów - mówi Sarah Lemke, radca prawny i dyrektor ds. prawa u Netfonds, hamburgskiego dostawcy usług finansowych. Dlatego muszą oni również przestrzegać bardziej rozbudowanych wymogów, gdy rozpowszechniają zalecenia inwestycyjne.

Wiele informacji

Do tego należy podanie nazwisk i tytułów zawodowych wszystkich osób fizycznych zaangażowanych w zalecenia, jasne wskazanie wszystkich istotnych źródeł informacji oraz jednoznaczne oznaczenie prognoz, przewidywań i celów cenowych. To jednak nie kończy listy wymaganych informacji - wyjaśnia Lemke.

Jednak pytanie brzmi, czy wszystkie te informacje są w ogóle konieczne, gdy pośrednicy i doradcy publikują w mediach społecznościowych czysto edukacyjne lub wyjaśniające filmy. Odpowiedź brzmi: to zależy. Granica do zalecenia inwestycyjnego jest łatwo przekraczana, jeśli profesjonalista finansowy w filmie na przykład przedstawia określony fundusz - mówi Lemke. Jeśli natomiast wyjaśnia jedynie, na czym polegają aktywnie zarządzane fundusze czy programy oszczędzania na ETF-ach, nie podając konkretnych produktów, powinno to nie budzić wątpliwości - dodaje.

Ocenianie jednostkowe

Markus Lange, prawnik i partner w kancelarii prawniczej Baker Tilly, nieco inaczej patrzy na tę kwestię. doradca, który omawia na przykład, w jaki sposób funkcjonują aktywnie zarządzane fundusze, zazwyczaj nie robi tego bez powodu, zazwyczaj stoi za tym interes pieniężny - zauważa. W zasadzie trudno jest powiedzieć, kiedy film edukacyjny stanowi zalecenie inwestycyjne, zawsze jest to ocena indywidualna - dodaje prawnik.

W czystych filmach edukacyjnych doradcy powinni dbać o to, aby szanse, jakie gwarantuje dany instrument finansowy, nie były zbyt mocno przedstawiane, ale zawsze zwracać uwagę na ryzyko - mówi Sarah Lemke. Ponadto zaleca, aby do każdego ogłoszenia, które jest zamieszczane w mediach społecznościowych, do każdego filmu i każdego odcinka podcastu załączyć komunikat o odpowiedzialności, w którym istotne ryzyka będą jeszcze raz wyraźnie opisane.

Praktyczny komunikat o odpowiedzialności

W przypadku ogłoszeń przesłanie powinno być wyraźnie widoczne i nie powinno być wyświetlane w znacznie mniejszym czcionce niż reszta tekstu - mówi Lemke. W filmach lub podcastach można je wyświetlać na końcu w formie tekstowej. Taki komunikat o odpowiedzialności nie tylko chroni doradców, ale także działa profesjonalnie - uważa Lemke.

Z tego wynika, że nawet osoba nieprofesjonalna może być ukarana grzywną do 500 000 euro z powodu naruszenia rozporządzenia dotyczącego nadużyć rynkowych, zwłaszcza wtedy, gdy dla osoby poszkodowanej (każdego), otwiera się droga do żądania odszkodowania.

bruno68

Wśród rzeczy, które Bruno pisze, wdowa w ogóle nie musi martwić się o emeryturę, ponieważ zanim ją dostanie, będzie żyła w biedzie i w ogóle nie zauważy, że kiedyś mogła mieć więcej, gdyby nie słuchała Bruno, bo on żyje z pieniędzy, które wyłudza od innych jak Bóg w Francji, a kiedy ludzie się zorientują, że pieniądze zniknęły bezpowrotnie

Napisany przez 2utopus
Nikt nie wie czy za 20-30 lat istnieje jeszcze ludzkość ;-)

Podobnie niejasne jest w mojej kuli ziemskiej prawo podatkowe na ten okres - również koszty nowej sztucznej inteligencji w bankowości są tutaj trudne do oszacowania.

Napisany przez bruno68
@utopus,

masz absolutną rację! Ale jedno jest pewne - żyjemy i potrzebujemy wczoraj, dzisiaj i jutro!

@wszyscy,

i jeśli chcemy zabezpieczyć się na jutro, musimy zacząć dzisiaj!

Czego już nie wierzę, to w nieskończony wzrost! Jeśli firmy są warte miliardy, a generują tylko milionowe obroty i ponoszą większe straty niż przychody, to są prawdziwe gospodarcze poronienia. Przedsiębiorstwa, których rentowność jest poniżej inflacji, są niszczycielami majątku!

Takie firmy na rachunku akcji czy funduszu są gwarantami ubóstwa w starości, ponieważ pieniądze posiadają tylko wartość nominalną, a zera można dowolnie rozciągnąć. Co sprawia, że wykonana praca staje się całkowicie bezwartościowa.

I to, że płatność bezgotówkowa jest tylko pierwszym krokiem w kierunku zniszczenia całego majątku osoby, ponieważ inflacja lub deflacja nie jest już odczuwalna ani wyłączona. Dopiero gdy producent energii elektrycznej zbankrutuje lub popełni błąd, wtedy prąd zniknie, a osoba zauważy, że jej majątek rozpłynął się w powietrzu.

To jest jak z dyskiem twardym, który się nie obraca, wtedy wszystkie dane stają się nieosiągalne dla samego siebie. Cały majątek utracony w śladach danych na uszkodzonym twardym dysku lub bezprądowej jednostce SSD, na zawsze i wiecznie.

Wtedy wreszcie zostaniemy uwolnieni od ciężaru długiego życia, ponieważ sami nie będziemy mogli już nic zapłacić. I nie mamy nic do oczekiwania od 3.!

bruno68

Napisany przez ZehWeh
O, teraz się zaczyna, Bruno opowiada o tym, że stany konta są przechowywane na pojedynczym dysku SSD....

Wymagania (dostępność i integralność) dotyczące systemu informatycznego wewnętrznego banku, zwłaszcza stanów kont, są niesamowicie wysokie.

Banki pracują z backupami i kopiami zapasowymi backupów. Dane przechowywane są na wielu serwerach oddalonych przestrzennie, jeśli np. dysk ulegnie awarii, co jest całkowicie normalne i codzienne w centrach danych, utracone dane zostaną zrekonstruowane z danych innych serwerów. Wykorzystuje się jednocześnie wiele różnych wariantów kopii zapasowych. Musiałby zajść bardzo poważny incydent, aby stany kont faktycznie zniknęły, na przykład atak atomowy lub uderzenie meteorytowe, w wyniku którego zaangażowane centra danych zostałyby całkowicie zniszczone.

Więc jeśli nie masz pojęcia, nie wygłaszaj takich bzdur, ale komu ja to mówię....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata