Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zadośćuczynienie za ustawowe roszczenie do urlopu w przypadku renty dla niezdolnych do pracy - przedawnienie/wygaśnięcie

Napisany przez Pauline
Cześć Wszystkim,

Chodzi o pracownika, który na początku tego roku został skierowany na czas nieokreślony do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W rezultacie zakończyło się istniejące do tej pory zatrudnienie, które zostało zawieszone z powodu renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy.

W przeciwieństwie do przepisów branżowych dotyczących urlopu, prawo do minimalnej liczby dni urlopowych wynikających z ustawy powstaje nawet wtedy, gdy pracownik np. ze względu na niezdolność do pracy w ciągu roku kalendarzowego nie był zatrudniony przez ani jeden dzień. Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości UE z 2011 roku, nie jest już możliwe nielimitowane gromadzenie się uprawnień do urlopu przez pracowników będących niezdolnymi do pracy. W związku z tym niewykorzystany urlop przepada 15 miesięcy po zakończeniu roku urlopowego.

Pracownik zaraz po zakończeniu stosunku pracy, czyli przed 31.03.2024 r., wystąpił o wypłatę należnego mu urlopu. Ze względu na przeciążenie pracą pracodawca zrealizował to dopiero po kilku przypomnieniach i po kilku miesiącach wypłacił zaległy urlop ustawowy za rok 2023.

Moim zdaniem pracownik ma również prawo do wypłaty urlopu ustawowego za rok 2022, ponieważ wystąpił o wypłatę należnego mu urlopu przed 31.03.2024 r., czyli w ciągu 15 miesięcy po zakończeniu roku urlopowego. Czy pracodawca może powołać się na przedawnienie urlopu, argumentując, że wypłata została dokonana po 01.04.2024 r. lub że pracownik nie wspomniał w ubieganiu się o wypłatę o roku 2022?

Jak oceniacie tę sytuację? Serdecznie dziękuję za Waszą ocenę i pozdrawiam

Pauline

Re: Zadośćuczynienie za ustawowe roszczenie do urlopu w przypadku renty dla niezdolnych do pracy - przedawnienie/wygaśnięcie

Napisany przez BenniG
Czy urlop nie przepada właściwie 31.3. w kolejnym roku?
Skąd masz 15 miesięcy?

Napisany przez Pauline
BenniG pisze:
Czy urlop faktycznie wygasa 31.03 następnego roku?
Skąd masz te 15 miesięcy?

Cześć BenniG,

oto kilka źródeł informacji na ten temat. Chodzi tutaj nie o ustalony w tarifie urlop, ale o ustawowy wymiar urlopu w przypadku długotrwałej niezdolności do pracy / renty z tytułu niezdolności do pracy:

https://www.haufe.de/oeffentlicher-d...44_130536.html

https://legal.pwc.de/de/news/fachbei...tsunfaehigkeit

https://www.anwalt.de/rechtstipps/ba...te-207224.html

https://www.rehm-verlag.de/eLine/por...standen%20sind

https://www.arbrb.de/85934.htm

https://www.arbeitsrechtsiegen.de/ar...inderungsrente

Napisany przez StGe1973
Pauline, niezależnie od tego, jakie opinie mogą być tutaj w forum, w przypadku takich specjalnych przypadków tylko odpowiedni specjalista prawniczy będzie w stanie udzielić Ci wiążącej odpowiedzi. Taki specjalista nie będzie jednak publikował tutaj i odpowiadał na Twoje pytanie, ponieważ oczywiście chce być wynagrodzony za swoją wiedzę (to po prostu jego praca, dzięki której zarabia pieniądze). Jeśli masz bardzo ogólny przypadek standardowy, to może mieć sens. Tutaj są użytkownicy, tak jak np. tneub, którzy (przynajmniej moim zdaniem) mogą udzielać bardzo solidnych informacji i wskazywać jasno: Ok, mogę Ci powiedzieć, że w tych i tamtych kwestiach lepiej skonsultować się z prawnikiem.

Napisany przez Pauline

W takich specjalnych przypadkach tylko odpowiedni specjalista prawnik będzie w stanie udzielić wiążącej odpowiedzi.

Bardzo dziękuję za Twój udział StGe1973. Tak, adwokat musi być opłacany za swoją wiedzę, tak jak każdy inny za swoją działalność zawodową. Jednak moja wypowiedź miała bardziej na celu to, aby osoba wątpliwa nie od razu stawiała wszystko na jedną kartę i nie oddawała sprawy adwokatowi, zwłaszcza że jako emerytowany rencista nie może pozwolić sobie na marnotrawienie pieniędzy. W międzyczasie otrzymałam jednak wskazówkę, którą również przekazałam dalej, że dział kadr być może nie miał świadomości różnicy między urlopem wynikającym z układu zbiorowego a urlopem ustawowym. Być może pracodawca przypadkowo lub z braku wiedzy tylko uregulował urlop ustawowy z 2023 roku. Na to w ogóle nie wpadliśmy. Zobaczymy, czy informacja o prawie do urlopu ustawowego z 2022 roku dla pracownika wystarczy do zainteresowania pracodawcy, czy jednak konieczne będzie wyjaśniające rozmowa z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy. Jak to się mówi, nadzieja umiera ostatnia ;-)

Pozdrowienia, Pauline

Napisany przez BenniG
Tak, dobry pomysł, najpierw porozmawiaj z poprzednim pracodawcą. Jeśli na początek pojawi się adwokat, to fronty z pewnością będą bardziej zatarte, niż jest to konieczne i pomocne. Zazwyczaj uważa się, że związkowo jest hojniejsze niż ustawowo - co w tym przypadku najwyraźniej nie jest prawdą.

Napisany przez StGe1973
BenniG pisze:
Jeżeli od razu pojawi się prawnik, to sytuacja z pewnością będzie bardziej skomplikowana, niż jest to konieczne i pomocne.

To jest pewne błędne przekonanie, które wielu ludzi ma. Dla firmy to jest po prostu proces, który jest sprawdzany. To nie ma żadnego znaczenia, czy to prywatna osoba czy prawnik składa to zapytanie.

Posiadanie prawnika jest nawet korzystne z dwóch powodów:
1. Wszystko pozostaje na czysto merytorycznym poziomie, podczas osobistych rozmów emocje często mogą wkraczać w grę, co faktycznie może sprawić, że staje się to trudne.
2. Nawet jeśli pracownik firmy miał wcześniej inne zdanie, prawnik naturalnie uzasadni roszczenie przywołując odpowiednie przepisy lub wyroki. Wtedy nieporozumienia mogą zostać rozwiązane wcześniej, ponieważ pracownik może powiedzieć: Ok, miałem inne zdanie, ale dla pewności zapytam naszego prawnika. Jeśli ten powie: Tak, tak jest, to roszczenie zostanie wypłacone, mimo że bez prawnika może dojść do pozwu.

Jednak taki sposób postępowania ma jedną wadę, trzeba samemu opłacić prawnika....

Tylko gdy firma wcześniej odmówi i tylko przez prawnika można dochodzić swoich praw, to koszty prawnika (oczywiście tylko jeśli w razie wątpliwości wygrasz sprawę przed sądem) zostaną przeniesione na pozwanego.

Zawsze trzeba wcześniej przemyśleć, która droga jest lepsza w danym przypadku. W tym przypadku, jeśli każdy grosz się liczy dla emeryta-rencisty, unikanie kosztów prawniczych zdecydowanie jest lepszym rozwiązaniem.

Napisany przez 2tneub
[cytat=StGe1973]
Jeśli masz do czynienia z bardzo ogólnym standardowym przypadkiem, może to mieć sens. Tutaj są użytkownicy, tacy jak np. tneub, którzy (przynajmniej moim zdaniem) mogą udzielać bardzo wiarygodnych informacji i jasno mówią: Ok, mogę ci powiedzieć, ale w tych i innych kwestiach lepiej zasięgnij rady prawnika.
[/cytat]
Ponieważ zostałem tutaj wspomniany, chciałbym podzielić się moją opinią. Jednak na wstępie zaznaczam, że nie jestem specjalistą od kwestii personalnych, tylko przyszłe sprawy personalne postrzegam tylko pobieżnie, ponieważ moja żona pracuje w dziale personalnym, a ja do niedawna byłem dyrektorem działu księgowości w małym koncernie i miałem wiele punktów styku z tematami personalnymi.

Z jednej strony już czytałem o tych 15 miesiącach.
Pytanie brzmi, kiedy powstaje roszczenie do wypłaty. Dla mnie logiczne jest to na chwilę opuszczenia firmy, a nie wypłacenia czy złożenia wniosku.
W ciągu ostatnich lat, o ile mi wiadomo, wiele umów o pracę zostało zmienionych w ten sposób, że w umowie o pracę podzielono urlop prawny i ponadprawny, co oznacza, że przy opuszczeniu firmy ma się roszczenie do wypłaty (proporcjonalnego) urlopu ustawowego.
Jeśli więc ma się 20 dni urlopu ustawowego i 10 dni urlopu ponadprawnego i odchodzi się w drugim półroczu, można wziąć całe 30 dni urlopu.
Przy wypłacie uwzględnia się jednak tylko te 20 dni. W zależności od tego, jak długo się przepracowało w drugim półroczu, może być się uprawnionym do częściowej wypłaty urlopu ponadprawnego.
Jednak nie mam pojęcia, jak to dokładnie się oblicza.

Poleciłbym najpierw zażądanie przedstawienia kalkulacji wypłaty i równoczesne przeczytanie w umowie o pracę punktu dotyczącego urlopu i rekompensaty za niezużyty urlop.
Jeśli obliczenia urlopowe wydają się niespójne i występują duże różnice, to lepiej udać się do specjalisty od prawa pracy.

Alternatywnie można tu zaprezentować fragmenty i obliczenia.

Napisany przez 2utopus
Być może nie trzeba samemu opłacać adwokata - jeśli posiada się ubezpieczenie ochrony prawnej zawodowej - lub jako członek związku zawodowego można tam otrzymać pomoc - alternatywnie można również zapytać radę zakładową - jeśli istnieje taka możliwość.

Być może również można uzyskać pomoc od Urzędu Pracy lub podobnych instytucji.

Napisany przez Pauline
tneub pisze:
Również zacząłbym od żądania obliczenia wypłaty i równocześnie przeczytałbym punkt dotyczący urlopu oraz rekompensaty za niewykorzystany urlop w umowie o pracę. Jeśli obliczenia urlopowe wydają się być niejednoznaczne i występują znaczne różnice, to czas udać się do prawnika specjalizującego się w prawie pracy.
Alternatywnie można tu zamieścić fragmenty umowy i obliczenia.

Serdeczne podziękowania, to dobry pomysł. Poproszę o udostępnienie mi rozliczenia.

Napisany przez Pauline
utopus pisze:
Być może nie trzeba płacić adwokatowi samemu - jeśli ma się ubezpieczenie ochrony prawnej zawodowej -
lub jako członek związku zawodowego można tam otrzymać pomoc - w innych przypadkach można także zapytać radę zakładową - jeśli jest ona dostępna. Być może również biuro pracy lub inne instytucje mogą pomóc.

Dobre sugestie, zapytam jutro, czy mam ubezpieczenie ochrony prawnej lub członkostwo w związku zawodowym. Niestety, biuro pracy itp. raczej nie wchodzi w grę, ponieważ nie zostałem zwolniony ani zarejestrowany jako bezrobotny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata