Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wykorzystaj konto oszczędnościowe do wpłat gotówki WHEN np. sprzedaż ogłoszeń drobnych)

Napisany przez Datenklau
Cześć! Obecnie szukam sposobu na bezpieczne otrzymywanie środków pieniężnych bez ochrony kupującego, po tym jak miałem ostatnio problemy z oszustem. Czy możliwe jest używanie konta oszczędnościowego (np. ING) do otrzymywania środków od osób trzecich, czy mogą tu pojawić się problemy w średnim okresie? Oczywiście, mogę również użyć swojego konta osobistego, ale prawdopodobnie można z nim zrobić więcej szkód. Numer IBAN konta oszczędnościowego nie pozwala na obciążenia automatyczne. Z poważaniem.

Re: Wykorzystaj konto oszczędnościowe do wpłat gotówki WHEN np. sprzedaż ogłoszeń drobnych)

Napisany przez StGe1973
Bzdury może zawsze wyprawiać obcy, bezpieczeństwo zawsze jest moim zdaniem równe, ponieważ wszystkie banki musiały przełączyć się na podwójne zabezpieczenie. Ktoś potrzebuje Twoich danych dostępowych do bankowości internetowej (login i hasło) oraz (zazwyczaj będzie to za pomocą aplikacji) Twojego telefonu z PIN-em do telefonu i PIN-em do aplikacji. Wtedy może on zmienić konto referencyjne na rachunek oszczędnościowy (i przelać pieniądze) oraz z konta bieżącego.

Alternatywą byłoby zablokowanie bankowości internetowej i złożenie wszystkiego ręcznie z własnym podpisem. Jednak banki pobierają za to horrendalne opłaty, ale to zapewnia maksymalne bezpieczeństwo we wszystkich kontach. Jeśli jesteś gotowy zapłacić te opłaty za wszystkie złożone ręcznie i przez bank również ręcznie przetwarzane zlecenia, musisz to po prostu zrobić.

Ogólnie odradzałbym polecenia zapłaty, chyba że są to naprawdę regularne i trwałe płatności, jak na przykład opłaty czynszowe. Najpierw musisz mieć pisemną zgodę właściciela konta na obciążanie jego konta. W przeciwnym razie może on po prostu je zwrócić, a to jest bardzo kosztowne. Przynajmniej w naszym banku (UniCredit) można zwracać polecenia zapłaty tylko za pomocą osobnego programu. Tylko po długim poszukiwaniu znalazłem darmowy program, zazwyczaj trzeba je kupić.

Dodatkowo (co najmniej w naszym modelu konta) obciążenie konta poleceniem zapłaty jest bezpłatne, jednak na koncie odbiorcy pobierana jest opłata za każde polecenie zapłaty. W zależności od opłaty podstawowej i rodzaju modelu konta, można to oczywiście pominąć...

Dlatego używamy poleceń zapłaty tylko jako czystą usługę dla klientów, gdy ktoś naprawdę mówi: Chce to koniecznie mieć, z jakiegoś powodu...

Napisany przez BenniG
W mojej opinii kradzież danych polega na tym, że ktoś prawdopodobnie użył swojego numeru konta, na przykład podczas zakupów online lub w firmie telekomunikacyjnej, aby uregulować rachunek przez obciążenie go. Dzięki sfałszowaniu podpisu można to zrobić nawet na cudze nazwisko, ponieważ ile firm sprawdza rzeczywistość podpisu? Sam miałem już sytuację, że obciążenie z rachunku oszczędnościowego zostało odrzucone. Istnieją również banki, które przyjmują wyłącznie wpłaty na własne konto. Kiedy dokonałem przelewu na konto Advanzia w celu spłacenia mojego konta Mastercard Gold z konta żony, pojawiły się pytania, i musiałem zapewnić, że nie zdarzy się to ponownie). W mojej opinii to nie ma miejsca w ING. Teraz prawdopodobnie zależy to od liczby wpływających środków. Jeśli masz 10 wpływów każdego miesiąca, ING na pewno nic nie powie, przy znacznie większej liczbie wpływów może się zdarzyć, że zachęcą Cię do otwarcia konta firmowego.

Napisany przez StGe1973
Jeśli to jest takie zamierzenie, to nie powinno być problemu. Firma pobierająca płatność ma obowiązek udowodnić posiadanie pełnomocnictwa podpisanego przez właściciela konta. W przeciwnym razie można po prostu zwrócić każdą obciążenie. To, czy firma posiada prawidłowe lub fałszywe pełnomocnictwo, na przykład poprzez podrabianie podpisów, nie ma żadnego znaczenia. W bankowości internetowej wystarczy jedno kliknięcie, aby zwrócić obciążenie...

Napisany przez Datenklau
Więc to było chyba nieporozumienie:

Pytanie brzmiało, czy osoby trzecie mogą przelać pieniądze na moje konto oszczędnościowe w ING. (Tylko o to było pytanie)

Miałem problem z tym, że ktoś zdołał anulować transfer pieniędzy za pomocą ochrony kupujących. Dlatego chcę sprzedawać w przyszłości bez pośrednika. Czyli za pomocą przelewu bankowego.

Tutaj był pomysł, że z numerem IBAN konta oszczędnościowego jako oszust nie można incydentalnie uruchamiać polecenie zapłaty. Dlatego chciałbym podać numer IBAN konta oszczędnościowego zamiast numeru konta bieżącego na portalu ogłoszeniowym. (Jeśli to możliwe)

Pozdrowienia

Napisany przez ZehWeh
Moim zdaniem konta TG są powiązane z kontem referencyjnym. Przelewy są możliwe tylko za pośrednictwem tego konta referencyjnego, zewnętrznie nie można wpłacać na konto TG.

Napisany przez BenniG
Także mogę dokonywać przelewów na swoje konto oszczędnościowe w innym banku.

Jednakże w ING nie można przelać pieniędzy z konta oszczędnościowego na inne konta, tylko na konto referencyjne. W Consorsbank mogę jednak bezpośrednio przelać pieniądze z konta oszczędnościowego na inne konta.

Napisany przez ive
Tak, w ING każdy może przelać pieniądze na Twoje konto oszczędnościowe (dokładniej: Extra-konto).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata