Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: 3 Jobs - jak koordynować WHEN pełny etat/pół etatu itp)

Napisany przez Reginald
Cześć wszystkim,

pracuję na 4 etatach.

1. w kościele 18h od lipca € 1350,00 brutto - klasa podatkowa IV (prawdopodobnie praca w ramach umowy midi) - netto ok. 950,00
2. w (kościelnym) szpitalu 6h jako dyrygent chóru za € 350,00 brutto - klasa podatkowa VI - netto 331,15
3. jako dyrygent chóru na zasadzie umowy zlecenie - opodatkowuję to w zeznaniu podatkowym, ale nie przekraczam kwoty wolnej od podatku
4. praca dorywcza za 538 euro

Chciałbym zarabiać więcej na pracy dorywczej (duże zlecenia itp.) i być może stamtąd przejść na kolejną pracę w ramach umowy midi. Czy to się w ogóle opłaca? Informacje są trudne do pogodzenia ze specyficzną sytuacją. Jeśli praca 1 i 4 nie przekraczają 2000 brutto, to obie uważane są za umowy midi i nie płacę podatku dochodowego, prawda?

W pracy 1 możliwe jest również dodatkowe wynagrodzenie, np. za urlop lub święta.

Moim problemem jest to, że nie mogę obliczyć, ile godzin musiałbym przepracować, aby rozszerzenie mojej pracy dorywczej (4) opłacało się pod koniec miesiąca po opodatkowaniu.

Czy ktoś może mi pomóc?

Pytałem już w innych miejscach w sieci, i został poruszony temat, czy wszyscy pracodawcy wiedzą o moich poszczególnych zatrudnieniach. Tak, wiedzą. Żaden z nich nie potrafi jednak naprawdę pomóc mi w dobrej poradzie.

4 prace może i jest dużo, ale zarabiam także maksymalnie 2000 euro i muszę zarabiać również dla mojej żony, która jest bezrobotna.

Jak wygląda kwestia wyrównywania ciężarów? Czy mogę liczyć na coś w tej kwestii?

To wszystko jest dość skomplikowane...

Serdeczne pozdrowienia,
Reginald

Napisany przez viktor
Minijob może być tylko na 1 stanowisku pracy i podlega tylko 2% podatku dochodowego. Z punktu widzenia pracownika nie ma dodatkowych składek społecznych. Pozostałe małośc jobs z obniżonymi składkami społecznymi. Dochody poniżej progu zwolnienia od podatku dochodowego nie podlegają opodatkowaniu, lub można je odzyskać po skorygowaniu podatku dochodowego. Im wyższe zarobki, tym wyższe opodatkowanie po odliczeniu kwoty wolnej od podatku. Czy Twoja żona jest bezrobotna i pobiera zasiłek dla bezrobotnych? Ponieważ ty i twoja żona otrzymujecie wynagrodzenie za pracę, możecie skorzystać z porady w organizacji pomocy podatkowej.

Napisany przez Reginald
pisze:
Minijob może być tylko w 1 miejscu pracy i podlega tylko 2% podatkowi dochodowemu. Po stronie AN nie ma składek społecznych.

Pozostałe średnie prace z obniżonymi składkami społecznymi.

Dochody poniżej kwoty wolnej od podatku nie podlegają opodatkowaniu, lub można je odzyskać poprzez rozliczenie podatku dochodowego.

Im więcej zarabiasz, tym wyższy podatek zostanie naliczony po odjęciu kwoty wolnej od podatku.

Twoja bezrobotna żona otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych, prawda?

Ponieważ ty i twoja żona otrzymujecie zależne wynagrodzenia za pracę, możecie skorzystać z porady w stowarzyszeniu pomocniczym w zakresie podatku dochodowego.

Serdecznie dziękuję za Twoją odpowiedź. Jednak dla mnie jest zbyt zawiła i pomaga mi tylko w niewielkim stopniu. Wyobraź sobie, że musiałbym to wyjaśnić 12-latkowi

Tak, moja żona otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych i ma bon edukacyjny, który miejmy nadzieję wkrótce będzie możliwy do wykorzystania, przy czym praktycznie nie może nic dorobić, aby poprawić naszą trudną sytuację.

edycja:
Dowiedziałem się, że w ramach tego Minijobu mogę zarobić 6456 euro rocznie - do 31.12.2024 roku. Jeśli zacząłem go 24.6.2024 roku, to znaczy, że powinienem móc zarobić więcej, dopóki nie przekroczę całkowitej sumy na rok do 31.12?

Napisany przez StGe1973
Więc najpierw o pracy dorywczej...

To po prostu 538 euro miesięcznie, nie więcej. Jednak możesz wyrównać miesiące między sobą, np. zarabiać więcej niż 538 euro przez jeden miesiąc, a mniej niż 538 euro przez inny, ale ogólnie miesięcznie tylko 538 euro. Nie mogę teraz tego obliczyć w głowie, ale po prostu 12 x 538 euro, jeśli jesteś zatrudniony przez pełne 12 miesięcy. Jeśli jesteś zatrudniony tylko przez 6 miesięcy, zarobisz tylko 6 x 538 euro.

Wszystkie inne prace ubezpieczone społecznie razem: Razem muszą wynosić mniej niż 2000 euro miesięcznie, aby skorzystać z obniżonych składek społecznych. Jeśli przekroczysz tę kwotę, wszystkie staną się pełnoprawnie ubezpieczone. Zaletą pracy dorywczej jest to, że możesz ją mieć dodatkowo obok jednej lub więcej prac objętych ubezpieczeniem społecznym.

Dokładnie obliczenie, co jest dla ciebie i was lepsze, nikt nie zrobi tego za was. Do tego są kalkulatory wynagrodzeń w internecie. Musisz przeanalizować scenariusze, czyli gdyby praca dorywcza miała również stać się pracą objętą ubezpieczeniem społecznym, aby przekroczyć 2000 euro miesięcznie i ile miałbyś wtedy zarabiać, aby zarobić więcej netto niż obecnie z pracą dorywczą...

Musisz po prostu trochę poeksperymentować...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata