Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pożyczyć 750€ na krótką metę

Napisany przez Knuffel73
Cześć wszystkim,
chciałbym zapytać, czy ktoś mógłby pożyczyć mi 750 euro do 31.08.2024 r. w zamian za dobrze negocjowane odsetki.
Szczerze przyznaję, że jestem bezrobotny, ale mam miesięczne dochody w wysokości 1900 euro plus 250 euro zasiłku na dziecko. Moja żona pracuje na pół etatu i zarabia 530 euro.
Do tej pory radziłem sobie dobrze, ale sytuacja w rodzinie sprawiła, że jest teraz trochę trudniej.
Proszę, pytam po prostu, czy ktoś mógłby mi pożyczyć tę kwotę. Posiadam dokumenty potwierdzające sytuację i wszystko może zostać omówione.
Dziękuję!

Napisany przez 2titan1981
To jest zawsze możliwe dzięki debetowi rachunku bieżącego lub kredytowi ramowemu. Bez konieczności kłopotania kogoś innego. W przeciwnym razie istnieje już setki tematów, w których możesz znaleźć istotne i jedyne właściwe odpowiedzi.

Co wynika z listy odpowiedzi, którą można znaleźć wszędzie?

Otwarcie przyznajemy, że bez udzielenia odpowiedzi na pytania i bez ujawnienia zabezpieczeń, które muszą istnieć w przypadku chęci uzyskania prywatnego kredytu z jakiegoś powodu. Oznacza to, że prywatny kredytodawca może natychmiast i bez problemu zrealizować to zabezpieczenie w razie braku spłaty. Innymi słowy, musisz mieć wartościowy przedmiot, który zostanie przekazany kredytodawcy i którego wartość dla kredytodawcy jest znacznie wyższa niż pożyczana kwota. Dla kwoty 750 € musisz posiadać coś o wartości co najmniej 2500 €.

Nie uważasz, że lombard byłby lepszym rozwiązaniem dla tego rodzaju sytuacji.... Tam otrzymujesz pieniądze i możesz je zwrócić. Masz potem określony termin na zwrot, w przeciwnym razie zabezpieczenie zostanie zrealizowane. Proste, czyste, szybkie. Przyjmują coś wartościowego i dają ci pieniądze w zamian za odsetki... Bo prywatne osoby też chciałyby je posiadać, a te są zdecydowanie powyżej 10%....

Napisany przez Knuffel73
Cześć.... czy mogę się bazować na tej liście?

1. Umówienie się z wierzycielem na raty -> zdecydowanie niemożliwe
2. Wykorzystanie oszczędności -> żadnych oszczędności
3. Skorzystanie z debetu -> nie mam dostępu
4. Zapytanie banku o kredyt -> nie otrzymam
5. Zapytanie krewnych -> wszyscy zmarli, aktualna żona z Tajlandii, rodzina sama nie ma nic
6. Zapytanie przyjaciół -> nie mogą/nie chcą pomóc
7. Zapytanie pracodawcy o zaliczkę -> Urząd Pracy
8. Zastawienie przedmiotów o wartości, które komornik nie może zająć -> nie mam nic tak wartościowego
9. Przyjęcie dodatkowej pracy za 450, wkrótce 520 € -> dopiero od sierpnia jednak
10. Maksymalizacja dochodów (oddawanie krwi, ogłoszenia drobne itp.) -> niestety nie
11. Skorzystanie z poradnictwa dla dłużników -> już złożono wniosek, ale to jeszcze potrwa

Tak więc jak powiedziałem, nie mam dużych zabezpieczeń powyżej 2500 EUR. Mogę ewentualnie zaoferować jako zabezpieczenie cesję zasiłku dla bezrobotnych.
Wiem, że to trudna sprawa, ale może ktoś zechce pomóc ze współczucia...

Dziękuję bardzo! Pozdrawiam

Napisany przez Sephir0th
Nawet jeśli wielu pytających tutaj tego nie czyta: Ta lista nie jest w żadnym wypadku zrozumiała jako Jeśli wszystkie te punkty zostaną udokumentowane, a niestety nie są możliwe, udzielimy prywatnego kredytu z wyrozumiałości, ale raczej jako Nie ma tutaj prywatnego kredytu, spróbuj z jednym z tych 11 punktów. Jeśli to nie zadziała, nie ma kredytu.

Innymi słowy: Jeśli nie masz żadnych oszczędności ani majątku, którego można zastawić, twoi własny bank nie udziela kredytu/debetu, a zwiększenie dochodów jest niemożliwe, nie będzie też prywatnego inwestora spoza kręgu znajomych, który podejmie to ryzyko.

Teraz co pozytywnego: z dochodem rzędu 2500€ na pewno nie można zrobić wielkich skoków, ale można dobrze pokryć podstawowe potrzeby życiowe. Istniejący wierzyciele z pewnością są skłonni do odroczenia terminu spłaty, jeśli jest widoczne, że wkrótce nastąpi wzrost dochodów i długi będą mogły zostać spłacone. Planowane (luksusowe) zakupy może po prostu muszą poczekać jeszcze 2-3 miesiące, aż będzie wystarczająco pieniędzy. Przy zakładanych 750€ oznacza to 3 miesiące oszczędzania 250€, co stanowi zaledwie niewiele ponad 10% waszego dochodu. Od sierpnia będziesz miał to praktycznie od razu dzięki pracy dodatkowej.

Napisany przez StGe1973
Odpowiedź na pytania implikuje odpowiedź na Twoje pytania. Jeśli bank (który przeprowadza weryfikacje faktów) oraz Twoja rodzina i przyjaciele (którzy znają Cię osobiście) odmawiają Ci kredytu, to również nieznajomy bez zabezpieczeń tego nie zrobi.

Jednakże możliwe, że nieprawidłowo oceniasz gotowość wierzyciela do akceptacji rat. Jest on w dość trudnej sytuacji, Ty nie masz dochodu podlegającego zajęciu, a jeśli będzie naciskał na spłatę długu, poniesie dodatkowe koszty. Musiałby wszcząć postępowanie sądowe, powierzyć sprawę komornikowi, a ostatecznie wymusić ustalenie majątku (często potocznie zwane zgłoszeniem upadłości konsumenckiej), co w końcu oznacza dla Ciebie prywatną upadłość.

Jednakże wszystko to kosztuje pieniądze, które naturalnie musisz ponieść, ale wierzyciel musi wyjść z zapłatą z góry. Jeśli jednak nie ma nic do zarekwirowania, zostaje na swoich kosztach. Dlatego jako wierzyciel (w zasadzie zawsze) chętny jest znaleźć rozwiązanie, które pozwoli mu odzyskać należność bez dodatkowych kosztów.

W związku z tym istnieją właściwie 2 sposoby:
1. Możesz naprawdę pożyczyć pieniądze. Wówczas możesz powiedzieć wierzycielowi: Ok, albo spłacam ratami, aby zrekompensować całą należność, albo też prywatna upadłość i w ogóle brak pieniędzy.
2. Możliwe są raty, jeśli faktycznie potrafisz przekonać wierzyciela, że np. z dodatkowym dochodem z pracy na pół etatu otrzymujesz dodatkowe 500 euro i płacisz mu z tego 300 euro na miesiąc.

Zawsze musisz również zrozumieć wierzyciela, zwłaszcza jeśli nie posiadasz dochodu podlegającego zajęciu ani majątku podlegającego zajęciu. Jeśli będzie trwał przy swoim żądaniu, poniesie tylko dodatkowe koszty ze spodziewanym całkowitym brakiem spłaty. Żaden wierzyciel tego nie chce, ponieważ po prostu podejmuje decyzję ekonomiczną. Dlatego znacznie lepiej dla niego jest uzyskać przynajmniej część należności (lub całą należność w ratach) bez dodatkowych kosztów niż nic z dodatkowymi kosztami.

Napisany przez wary
Knuffel73 pisze:
6. Zapytaj przyjaciół -> nie mogą/nie chcą

być może jest ktoś, kto jednak jakoś porusza serce i pomaga...

Dziękuję! Pozdrowienia

Więc nie chcesz prosić swoich przyjaciół o pożyczkę, ale masz nadzieję, że obcy ludzie z czystego serca dadzą ci pieniądze?

Wtedy nasuwa się podejrzenie, że wolisz nie oddawać obcym pieniędzy niż stracić przyjaciół.

Napisany przez wary
Knuffel73 pisze:
1. Uzgodnić raty z wierzycielem -> zdecydowanie niemożliwe

Nie mają Państwo dochodu podlegającego zajęciu. Państwa długi wynoszą 750 €, ale podobno od 01.09.2024 mogą Państwo je spłacić.

Trzeba już mieć wyobraźnię, żeby sobie wyobrazić wierzycieli, którzy nie zgodzą się na raty.

Napisany przez Knuffel73
Przyjaciele nie mogą/chcą. Nie od razu się martw.
Zapytałem już, ale większość teraz nie może.

Napisany przez Knuffel73
Nie prosiłem o płatność ratalną, jedynie o zwrot w całości w ciągu 1 1/2 miesiąca.

Dlaczego nie, to byłby najprostszy sposób na spłacanie w ratach bez angażowania w instytucji finansowych.

Jeśli teraz masz 1,5 miesiąca, polecam się pospieszyć. Możesz zacząć dawać krew i płytki krwiowe, twoja żona także. Można to robić około raz w tygodniu.
Zbiegaj butelki i wymieniaj je w złomowisku. To, co komornik nie może zabrać, można tam przynieść, i za to dostanie się pieniądze. Telefony komórkowe, telewizory, konsole do gier, itd., zawsze są chętnie przyjęte.

To czas żniw, farmerzy szukają z desperacją drobniarzy, można szybko pracować i pozarabiać. Do końca zbioru agro-kultur masz pewność, że zdobyłeś wtedy wystarczające pieniądze.

Napisany przez Andreas-H
titan1981 pisze:
dlaczego nie, to byłoby najprostsze, żeby spłacać to w ratach, bez angażowania innych.

Jeśli teraz masz 1,5 miesiąca czasu, powinieneś się pospieszyć, możesz oddać płytki krwi, tak samo Twoja żona. Można to robić ~ raz na tydzień.
Zbierać butelki, iść do lombardu. To, czego komornik nie może zajmować, można mimo wszystko tam zanieść, za co dostaje się pieniądze. Telefony komórkowe, telewizory, konsole do gier itp. są tam chętnie przyjmowane.

Teraz jest pora żniw, rolnicy pilnie szukają pracowników tymczasowych, można więc szybko znaleźć pracę i coś dorobić. Do końca żniw na pewno będziesz miał zebrane pieniądze.

Myślę, że 99% osób, które pytają o pieniądze tutaj, zna wszelkie te sposoby. Prawdopodobnie chodzi przede wszystkim o to, żeby nie zarabiać tych pieniędzy na kontynuowanie swojego stylu życia, ale aby pozyskać to, co inni zarobili, aby kontynuować swój styl życia...

Napisany przez wary
Knuffel73 pisze:
Nie prosiłem o raty, tylko o zwrot całej kwoty w ciągu 1 1/2 miesiąca.

Cytat od Knuffel73

1. Ustalanie rat z wierzycielem -> zdecydowanie niemożliwe

Chodzi o raty z wierzycielami.

Napisany przez Knuffel73
Andreas-H pisze:
Uważam, że 99% osób szukających tutaj pieniędzy zdaje sobie z tego sprawę. Chodzi prawdopodobnie przede wszystkim o to, aby nie zarabiać tych pieniędzy, by kontynuować swój styl życia, ale aby wykorzystać to, co inni sobie zarobili, aby kontynuować swój własny styl życia...

To może być przypuszczenie i własna opinia. Jednak w moim przypadku się to nie sprawdza.
Mam dodatkowe problemy związane z dawnych przyjaźni, spółki GbR i rozwodu, które nie mają nic wspólnego z moim stylem życia.
Teraz stoję przed problemem i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Rozumiem, że wpływa tu wiele zapytań i wszystko jest wielokrotnie omawiane.
Musiałbym napisać tutaj 10 stron, aby wyjaśnić wszystko. Jeśli w ogóle, zrobiłbym to tylko wtedy, gdy ktoś da sygnał, że może mi pomóc.

Już wystarczająco mam problemów. Dziś znalazłem nowe miejsce pracy od 1 sierpnia i również dodatkową pracę dorywczą. Dbam i robię to, co konieczne.
Niezależnie od sugestii, które z innych powodów są niemożliwe do zrealizowania.

Napisany przez Knuffel73
[cytat=wary]
Chodzi o raty z wierzycielami.
[/cytat]
To było już pierwsze myślenie, ale nie zostało podjęte.

Nie masz pewności, że nie ma pewności

Napisany przez StGe1973
Przytulańce,

chodzi o to, aby coś wyjaśnić. Każdy, kto znajdzie się w takiej sytuacji, ma swoją własną historię i niezależnie od tego, czy jest ona tragedia czy też nie, samowolnie wywołana czy też nie, możesz maksymalnie otrzymać współczucie innych ludzi. I to właśnie byś tutaj otrzymał...

Jednak w przypadku pożyczki prywatnej chodzi o jedno pytanie: Co chroni pożyczkodawcę przed tym, że następnego dnia powiesz: Przepraszam, ale zapomnij o zwrocie, w razie potrzeby ogłaszam prywatne upadłości.

To nie oznacza, że byś to zrobił, ale to właśnie jest ryzyko związane z pożyczką prywatną. Prywatny pożyczkodawca może się przed tym zabezpieczyć tylko odpowiednio wartościowym zabezpieczeniem. Bez tego nie otrzymasz poważnej pożyczki prywatnej...

Tylko tutaj tkwi problem: gdybyś miał to zabezpieczenie, mogłbyś je sprzedać, zastawić, zastawić itd. zawsze otrzymywaćby lepsze warunki niż w przypadku pożyczki prywatnej.

Albo inaczej: Pożyczkę prywatną otrzyma tylko osoba, która mogłaby łatwo otrzymać tą pożyczkę w banku lub od przyjaciół/rodziny. Ale ta osoba myśli mniej więcej tak: Banki nie mają przynosic mi zysku, nie chcę obciążać relacji z rodziną i przyjaciółmi pieniądzmi, a kilka procentów więcej odsetek mogę sobie spokojnie pozwolić.

Jedyne inne rozwiązanie to w rzeczywistości (choć właściwie nie jest to kredyt), jeśli naprawdę masz nadzwyczajny pomysł biznesowy i brakuje ci na to pieniędzy. Wtedy możesz ewentualnie znaleźć prywatnego inwestora, który zechce mieć części w tym interesie. Ponieważ inwestor widzi w twoim pomyśle wysoką szansę na zwrot zysków. Ale to nie pomoże tylko świetny pomysł, potrzebujesz bardzo konkretnego planu, produktu zgodnego z rynkiem, podpisanych umów, zgodnego z rynkiem produktu, podpisanych umów, zgodnych z rynkiem produktu, podpisanych umów, zgodnych z rynkiem produktu, podpisanych umów, zgodnych z rynkiem produktu, podpisanych umów, zgodnych z rynkiem produktu, podpisanych umów, zgodnych z rynkiem produktu, podpisanych umów, usługi planu sprzedaży na pierwsze lata itd. Powiem to prosto: od początku do końca zaplanowane i przemyślane, a tylko brakuje x euro do startu.

Napisany przez Zapp73
Knuffel73 pisze:
To był mój pierwszy pomysł, ale nie został on uwzględniony.

Oczywiście, że został uwzględniony. Zakwaterowanie 750€ na 1-2 miesiące to nic. Nawet nie wystawię za to opłat za przypomnienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata