Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak anulować umowę BHW?

Napisany przez Bischy
Cześć, mój przyjaciel kupił mieszkanie. Aby to zrobić, musiał wziąć kredyt hipoteczny w wysokości 25 000 euro z oprocentowaniem 3,3% (skuteczne oprocentowanie), z opcją dodatkowych spłat w wysokości 10% rocznie. Ponadto ma również do dyspozycji BHW DispoMaxx z kwotą 30 000 euro na budowę mieszkania, otwartą w 2007 roku, z saldem na poziomie około 4700 euro. Czy są tutaj mądrzy ludzie, którzy mogą powiedzieć i obliczyć, czy korzystniej dla niego byłoby zlikwidować oszczędności budowlane i dokonać dodatkowej spłaty w wysokości 2500 euro jeszcze w tym roku oraz kolejnych 2500 euro w styczniu? Dziękuję za Wasze zaangażowanie. Pozdrawiam, Bischy

Napisany przez PI112
Cześć Bischy, nie trzeba być nadmiernie inteligentnym ani mistrzem kalkulacji, aby to zrozumieć. O ile stopa procentowa rachunku BSV jest poniżej 3,3%, zazwyczaj korzystniejsze jest spłacenie kredytu. Jednak istnieją inne aspekty, które trzeba uwzględnić. W związku z tym konieczna jest indywidualna konsultacja. Pozdrowienia, Christian

Napisany przez Bischy
PI112 pisze: Wszystko to sprawia, że konieczne jest rozważenie innych aspektów. Wymaga to jednak osobistej konsultacji.
Dziękuję za odpowiedź. Zakładam, że chodzi o dodatkowe składki państwowe. W tym konkretnym przypadku nie występują, ponieważ istnieje druga umowa z innym ubezpieczycielem. Powiedziano mi, że istnieje okres karencji wynoszący 6 miesięcy przed wypłatą środków, nie są naliczane odsetki, a opłata za zawarcie umowy przepada. :sad: Czy to się zgadza? Pozdrawiam, Bischy

Napisany przez PI112
Cześć Bischy, niestety nie mogę powiedzieć, jak postępuje BHW w przypadku wypłat, ale zazwyczaj jest możliwe wypłacenie środków natychmiast przy poniesieniu kary za wcześniejszą spłatę, zazwyczaj około 1%. To, że opłata za zamknięcie umowy przepada, jest normalne. Jednakże z karą za wcześniejszą spłatę lepiej wypadniecie, gdyż pozwoli Wam to spłacić kredyt szybciej. Pod innymi aspektami miałem na myśli oferty różnych banków, w których obecnie oprocentowanie przekracza te wymienione przez Ciebie 3,3%. Oznacza to, że w tym przypadku możecie otrzymać więcej odsetek, niż musielibyście zapłacić po drugiej stronie. Nie mówiłem o wsparciach rządowych, ponieważ jeśli nic nie wpłacacie na BSV, to nie otrzymacie żadnego wsparcia. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez MThiemann
Hej Bischy, cześć Chris, Umowa oszczędności mieszkaniowych w BHW może zostać wypowiedziana bez opłat z 6-miesięcznym wyprzedzeniem. W przypadku natychmiastowej rezygnacji naliczana jest odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w wysokości 3%. Jeśli w przeszłości otrzymywano od państwa premię mieszkaniową lub oszczędności pracownicze, to prawo do tych ulg wygasa, gdyż nie zachowane są okresy blokady. Na saldzie w wysokości 4 700 EUR odszkodowanie za wcześniejszą spłatę w wysokości 3% wynosiłoby 141 EUR. Oprocentowanie kredytu w wysokości 3,3% oznacza roczny koszt odsetek w wysokości 155,10 EUR. Z tej perspektywy nawet natychmiastowa rezygnacja z umowy oszczędności mieszkaniowych jest opłacalna (o ile nie tracisz państwowych ulg). Z drugiej strony, zmniejszenie sumy oszczędności mieszkaniowych i kontynuowanie ich oszczędzania może być sensowne, aby po zakończeniu okresu oprocentowania spłacić pozostały kredyt hipoteczny jednorazowo ze zrealizowanym wtedy kontraktem oszczędności mieszkaniowych. Wtedy może być dostępna korzystna pożyczka mieszkaniowa. Jednak dokładne obliczenia są konieczne, aby określić, która opcja jest bardziej opłacalna. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez PI112
Cześć, dzięki za informację. Nie jestem specjalistą od taryf BHW, więc nie mam szczegółowej wiedzy na ten temat. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata