- pn lip 29, 2024 1:51 pm
Cześć,
mam pytanie dotyczące finansowania domu.
Oto kilka faktów:
1. Jestem żonaty (bez umowy przedmałżeńskiej), nie mam dzieci (ale planujemy mieć).
2. Dochody:
a) Moja żona około 2300 EUR / miesiąc netto
b) Ja: około 3900 EUR + około 500 EUR dodatkowych dochodów = 4400 EUR / miesiąc
= 6700 EUR netto
3. kredyt:
- Mamy ratę kapitałową w wysokości 1 300 EUR / miesiąc.
- Opcjonalna dodatkowa spłata w wysokości 12 000 EUR / rok
4. Jesteśmy oboje wpisani do księgi wieczystej i umowy kredytowej
5. Rata kapitałowa jest pobierana z mojego konta. Wynagrodzenia wpływają na oddzielne konta każdego z nas. Mamy wspólne konto na zakupy i wakacje.
Chciałbym możliwie jak najwięcej wykorzystać opcjonalną dodatkową spłatę co roku.
Moje właściwe pytanie brzmi teraz, jak należy postępować z opłacaniem miesięcznej raty kapitałowej.
Moja żona nie jest zadowolona z propozycji podziału 50:50 ze względu na niższe wynagrodzenie.
Osobiście uważam za uczciwe, aby płacić co najmniej połowę miesięcznej raty, dopóki moja żona nie jest na urlopie macierzyńskim.
Być może moja żona nie będzie w stanie zebrać 6000 EUR na dodatkową spłatę.
Kiedy moja żona będzie na urlopie macierzyńskim, pojawi się inne pytanie dotyczące podziału kosztów.
Pytanie odnosi się więc najpierw do obecnego stanu rzeczy.
Jak radzą sobie z tym inni?
Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.
mam pytanie dotyczące finansowania domu.
Oto kilka faktów:
1. Jestem żonaty (bez umowy przedmałżeńskiej), nie mam dzieci (ale planujemy mieć).
2. Dochody:
a) Moja żona około 2300 EUR / miesiąc netto
b) Ja: około 3900 EUR + około 500 EUR dodatkowych dochodów = 4400 EUR / miesiąc
= 6700 EUR netto
3. kredyt:
- Mamy ratę kapitałową w wysokości 1 300 EUR / miesiąc.
- Opcjonalna dodatkowa spłata w wysokości 12 000 EUR / rok
4. Jesteśmy oboje wpisani do księgi wieczystej i umowy kredytowej
5. Rata kapitałowa jest pobierana z mojego konta. Wynagrodzenia wpływają na oddzielne konta każdego z nas. Mamy wspólne konto na zakupy i wakacje.
Chciałbym możliwie jak najwięcej wykorzystać opcjonalną dodatkową spłatę co roku.
Moje właściwe pytanie brzmi teraz, jak należy postępować z opłacaniem miesięcznej raty kapitałowej.
Moja żona nie jest zadowolona z propozycji podziału 50:50 ze względu na niższe wynagrodzenie.
Osobiście uważam za uczciwe, aby płacić co najmniej połowę miesięcznej raty, dopóki moja żona nie jest na urlopie macierzyńskim.
Być może moja żona nie będzie w stanie zebrać 6000 EUR na dodatkową spłatę.
Kiedy moja żona będzie na urlopie macierzyńskim, pojawi się inne pytanie dotyczące podziału kosztów.
Pytanie odnosi się więc najpierw do obecnego stanu rzeczy.
Jak radzą sobie z tym inni?
Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.