Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Tymczasowo brak potrącenia ze względu na przekroczenie limitu debetu - co się dzieje?

Napisany przez CRIX
Cześć,

potrzebuję trochę wiedzy zbiorowej.

Ten miesiąc zamiany przebiega z pewnymi problemami. Wynagrodzenia nie wpłynęły, ponieważ oba rodzice przebywają na urlopach rodzicielskich (świadczenie rodzicielskie wpłynie dopiero w połowie miesiąca), były pewne konieczne wydatki, a zwiększenie debetu przez DKB, które zrobiłem już miesiąc temu w przygotowaniu na trudny miesiąc, albo nie zostało zaakceptowane, albo nie zadziałało technicznie.

Teraz sytuacja jest taka, że konto osiągnęło limit debetu, a jutro planowane są pewne obciążenia (prąd, gaz, woda, umowa oszczędnościowa, ubezpieczenie), które prawdopodobnie bank uniemożliwi ze względu na osiągnięty limit debetu. W połowie miesiąca otrzymam zasiłki rodzicielskie/dla dzieci oraz transfer z mojego konta awaryjnego, który niestety uruchomiłem dopiero dzisiaj i potrwa kilka dni, aby poprawić sytuację.

Co się stanie, jeśli jutro obciążenia nie zostaną zrealizowane? Czy muszę aktywnie działać wobec dostawców usług? Czy spróbują oni zrealizować obciążenia kilka dni później? Czy obciążą podwójnie za miesiąc?

Nigdy nie miałem do czynienia z taką sytuacją i jest ona nieprzyjemna. Dzięki za pomoc i informacje.

Re: Tymczasowo brak potrącenia ze względu na przekroczenie limitu debetu - co się dzieje?

Napisany przez ZehWeh
Możesz oczywiście samemu podjąć działania i poinformować swoich dostawców, to oczywiście nie zmienia faktu, że od jutra będziesz w zwłoce płatniczej i dostawcy będą mieli prawo wszcząć postępowanie windykacyjne. Zazwyczaj firma nie podejmuje drugiej próby obciążenia kwoty.

Sposób postępowania w tym przypadku może być różny w zależności od każdego dostawcy. W niektórych przypadkach otrzymasz przypomnienie o płatności z wezwaniem do uregulowania kwoty do dnia X, inni mogą natychmiast przekazać sprawę do firmy windykacyjnej, co wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Najlepiej skontaktować się jutro z dostawcą i znaleźć rozwiązanie, na przykład dokonać ręcznego przelewu z innego konta lub poprosić o pomoc przyjaciół/rodziców, którzy mogliby dokonać takiego przelewu.

Napisany przez FKHauskauf
Cześć,

miałam podobną sytuację dwa miesiące temu, również z własnej winy.
U mnie sytuacja wyglądała różnie. Wcześniej poinformowałam wszystkie strony umowy o tym, co się stało lub będzie się działo (że nieudane będzie pobranie opłaty).
Reakcje były różne. Niektórzy powiedzieli mi, że spróbują pobrać ponownie w następnym miesiącu lub nawet po kilku dniach (np. mój dostawca kart kredytowych). Inni czekają na nowe upoważnienie SEPA.
Krótko mówiąc, każdy robi to inaczej. Osobiście poleciłabym Ci podjąć trud i samemu zwrócić się do firm/urzędów, co choć raz zajmie Ci trochę czasu, ale może zaoszczędzić Ci kosztów i problemów.

Pozdrowienia

Napisany przez Zapp73
Poza wyżej wymienionymi możliwościami istnieje również opcja, że bank pozwala na obciążanie ponad debet i nalicza jeszcze wyższe odsetki od przekroczonej kwoty. Jednakże ta opcja nie jest wieczna i zależy od życzliwości banku.

Możliwe jest także, że zwiększony debet stanie się aktywny dopiero od dzisiaj - czy sprawdziłeś to, być może online?

Możliwe również przy odpowiedniej zdolności kredytowej - samodzielne dostosowanie debetu online.

Napisany przez 2utopus
Może należy inaczej zorganizować konto awaryjne?
Wiele kont oszczędnościowych już teraz wypłaca środki bardzo szybko.

Jak już wspomniano, możliwa jest tolerowana przekroczenie limitu kredytowego - najlepiej zapytać w banku, oni powinni to wiedzieć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata