Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Udział środków publicznych w ogólnym finansowaniu nieruchomości.

Napisany przez ADMCI4
Mimo trudnych czasów, moja partnerka i ja myślimy o zakupie mieszkania na własność. Ponieważ nie zajmujemy się tym jeszcze zbyt długo, nie mamy też doświadczenia, jak mogłaby najlepiej wyglądać ewentualna konstrukcja finansowania. Wiemy jednak, że możemy skorzystać także z funduszy publicznych. Nie wiemy jednak, jaki procent całkowitej kwoty kredytu może być tym środków. Kto korzystał z funduszy publicznych na zakup lub budowę i może udzielić nam informacji? Canonball

Napisany przez MThiemann
Cześć Canonball, środki publiczne są dostępne na poziomie federalnym i ewentualnie nawet na poziomie regionalnym dla nieruchomości stanowiących własność. Fundusze federalne można ubiegać się poprzez bank w KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Istnieją różne programy wsparcia. Najbardziej rozpowszechnionym jest program własności mieszkaniowej, który może wynosić do 30% całkowitych kosztów (maksymalnie jednak 100 000 EUR) i oferowany jest z różnymi okresami kredytowania oraz - w konsekwencji - z różnymi stopami procentowymi. Jakie fundusze regionalne są dostępne w twoim kraju zalecamy sprawdzić lokalnie. Na przykład w Szlezwiku-Holsztynie za to odpowiedzialny jest bank inwestycyjny, a w wielu innych landach jest to WKA (Bank kredytowy do Budownictwa Mieszkaniowego). Fundusze regionalne są moim zdaniem silnie uzależnione od sytuacji ekonomicznej i rodzinnej. Czy otrzymasz takie fundusze, można ocenić tylko bardzo indywidualnie. Przy okazji, mogę zaoferować Ci środki z KfW z obniżoną stopą o 0,5% w ramach całkowitego finansowania, jeśli pokryjesz co najmniej koszty dodatkowe transakcji (podatek od nabycia nieruchomości, oraz koszty notarialne i sądowe) ze środków własnych. Standardowa stopa wynosi obecnie 4,05% nominalnie (okres kredytowania 35 lat, 10-letnie zabezpieczenie stopy procentowej). Możemy uzyskać te środki po stopie procentowej 3,55% nominalnie. Proszę się z nami skontaktować, jeśli chciałbyś/ałabyś otrzymać ofertę finansowania. Na mojej stronie internetowej masz także możliwość złożenia wniosku finansowego online. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Podczas naszego finansowania publiczne fundusze (KfW) wyniosły dobrą trzecią część (75 000 EUR). Nie zdawałem sobie sprawy, że maksymalna kwota możliwa do uzyskania to 100 000 EUR. Oznacza to, że Dom jednorodzinny może kosztować maksymalnie 300 000 EUR, aby w pełni skorzystać z KfW. Panie Thiemann, czy stopy procentowe KfW zawsze są nieco niższe niż standardowe stopy procentowe na rynku? Różnice nie są już tak duże, czyż nie? Melis

Napisany przez MThiemann
Cześć Melis, Masz w zasadzie rację. Różnice w oprocentowaniu nie są już tak szczególnie wysokie. Jednakże na pierwsze kredyty mieszkaniowe zazwyczaj brane są wówczas wahań oprocentowania, co zwiększa warunki kredytu hipotecznego. Dlatego różnica w oprocentowaniu w porównaniu z pożyczką KfW staje się znowu interesująca. A jeśli warunki będą dodatkowo subsydiowane o 0,5%, to jeszcze bardziej opłaca się uwzględnić te środki w finansowaniu. Pozdrawiam, M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata