Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy mogę sobie pozwolić na kredyt?

Napisany przez ArneHeu
Cześć wszystkim,

istnieje sytuacja rodzinna, która pilnie wymaga pomocy.
Tło może być na razie nie tak istotne, ale chciałbym pomóc.

Jednak teraz nie jestem pewien, czy mogę sobie pozwolić na i czy dostałbym kredyt bankowy.

Mam 98,97% w SCHUFA.

Zarabiam 2500 €.

kredyt samochodowy wynosi jeszcze 12 tys. €, rata 230 €.

Limit debetowy: 2000 € / 0 € wykorzystane.

Mam oszczędności w wysokości 7000 €.

Potrzebowałbym od banku 13 tys. €.

Musiałbym udostępnić 20 tys. €, czyli oszczędności plus 13 tys. €.

Moje rachunki wyglądały następująco:

+ Netto: 2500 €
- Życie: 1200 €
- Wynajem: 550 €
- Opłaty dodatkowe: 250 €
- Samochód: 230 €
- Nowy kredyt: 180 € (z porównywarek ofert na 7 lat)
========
+ 90 €

lub mogę to wszystko zsumować:

- Nowy kredyt: 340 € (z porównywarek ofert na 7 lat, reszta auta zsumowana = 25.000 €)
========
+ 160 €

Dlatego w drugim modelu wypadłbym lepiej, bo zostałaby większa nadwyżka.

Ale pytanie brzmi, jak liczą banki i czy realistyczne jest uzyskanie kredytu czy też nie mogę sobie na to pozwolić?

Dzięki za ocenę.

Pozdrowienia
Arne

Napisany przez wary
ArneHeu pisze:
Mam rating w Schufa wynoszący 98,97%

Zarabiam 2500 €.

Czy są jakieś osoby trzecie uprawnione do alimentów?

Napisany przez ArneHeu
wary pisze:
Osoby uprawnione do alimentów?

Nie, nie ma takich.
Choć jestem w związku partnerskim, to nie jestem żonaty i nie mam dzieci.

Napisany przez wary
W takim razie pożyczka powinna być możliwa do uzyskania.

Obciążenie w stosunku do pozostałych dochodów jest oczywiście dość wysokie. Oznacza to, że na spłatę nie będzie zbyt dużo miejsca. Czy partnerka będzie w stanie poradzić sobie z nieprzewidzianymi dodatkowymi wydatkami (zepsuta pralka, samochód itp.) w tym czasie?

7 lat to naprawdę długi okres. Co z planowaniem rodziny, zakupem domu itp.?

Pytanie czy powinieneś pomóc, nie stanowi głównego tematu twojego zapytania. Ale warto to bardzo dokładnie przemyśleć. Jeśli nie planowane są znaczące podwyżki wynagrodzenia, ta pożyczka będzie miała wpływ na twoje życie przez najbliższe 7 lat.

Jeśli sprawa z partnerką jest już ustalona, koniecznie powinieneś ją uwzględnić w podejmowaniu decyzji.

Napisany przez ArneHeu
Dziękuję.

Więc podałem kwotę 1200 € jako moje oszacowanie na swojej pozycji Życie. Zrobiłem to, ponieważ nie wiem, jak drogo wszystko jeszcze będzie. Rzeczywiste dochody rzadko wynoszą 1200 €. Ale wolałem być bardziej konserwatywny.

7 lat to bardzo długi czas. A co z planowaniem rodziny, kupnem domu itp.?

Chcemy nie mieć dzieci. To dobrze przemyśleliśmy.

Nie planujemy mieć domu. Wolimy być niezobowiązani. Domu nie zabierzesz ze sobą przy przeprowadzce. Pomijając inne negatywne aspekty.

Decyzja, czy pomóc czy nie, nie jest tematem twojego pytania. Ale polecam przemyśleć to bardzo dokładnie. Jeśli nie spodziewane są znaczące wzrosty wynagrodzenia, to to pożyczka będzie miała wpływ na twoje życie przez kolejne 7 lat.

Wiem. Przemyślałem to bardzo dokładnie.
To nie tak, że te pieniądze nigdy nie wrócą, wrócą po trzech, czterech latach. Ale do tego czasu musimy jakoś wytrzymać.

Było dla mnie ważne, czy banki zgodzą się na to, czyli czy sobie na to mogę pozwolić.

Napisany przez bruno68
Niestety twój rachunek nie jest poprawny, ArneHeu!

ZPO wynosi od 01.07.2024 roku 1499,99 €.

Twoje obliczenia obejmują. Moje rachunki wyglądały następująco:

- Jedzenie: 1200 €
- Samochód: 230 €
- Nowy kredyt: 180 € (z porównywarek kredytowych na 7 lat)
========
+ 90 €

Tutaj trzeba połączyć wydatki na jedzenie i wynajem, co daje 1750 € kosztów, których pokrycie zapewnia jedynie 1500 € jako kwota wolna od zajęcia, więc nie są w stanie nawet opłacić dalszych rachunków za mieszkanie!

Opłaty dodatkowe to prawdopodobnie normalne opłaty takie jak telefon, komórka, abonament RTV itp.

Rozważenie spłaty kredytu samochodowego ma sens tylko wtedy, gdy oprocentowanie pozostaje poniżej 3%, oprocentowanie na poziomie 6 lub 7% p.a. niszczy, ponieważ koszty odsetek stają się zbyt wysokie.

Pytanie brzmi także: Do czego potrzebowałeś 20 000 / 32 000 € na wolnej stopie? Dla rodziny, aby ratować siebie lub kogoś innego, czy aby wyciśnięto Cię aż do ostatniego sosu?

Przeliczmy: 32 000 € z oprocentowaniem 6% p.a. to już 2000 € odsetek rocznie, a spłata w ciągu 7 lat wynosi 4600 €, czyli około 550 € miesięcznie! Nie jesteś w stanie sobie na to pozwolić. Z zyskiem w wysokości 7000 €, łącznie 25 000 € to około 1500 € odsetek, spłata w ciągu 7 lat wynosi 3600 €, czyli 5100 rocznie, co daje 425 € miesięcznie! Tego również nie jesteś w stanie sfinansować!

Przy oprocentowaniu 3,00% p.a. i kwocie 25 000 € należy zapłacić 750 € odsetek, a spłata w ciągu 10 lat, wynosząca 2500 €, daje sumę 3250 € rocznie, czyli 340 € miesięcznie, co byłoby finansowalne! Bez refinansowania kredytu samochodowego nic z tego nie wyjdzie, ponieważ brakuje Ci tych 230 € w dochodzie, zwłaszcza jeśli dłużnik nie może dotrzymać zobowiązań spłaty!

Przy obecnym obciążonym dochodzie jedyną możliwością finansowania byłaby 15-letnia pożyczka z oprocentowaniem 3% p.a.! Wszelkie inne opcje oznaczałyby samozniszczenie ekonomiczne w przyszłości! Niestety!

bruno68

Napisany przez wary
bruno68 pisze:
Niestety, ArneHeu, twoje obliczenia są nieprawidłowe!

Kwota wolna od zajęcia wynosi od 01.07.2024 r. 1499,99 €.
Tutaj musisz połączyć tylko koszty utrzymania i czynsz, co daje koszt 1750 €, a jedynie 1500 € stanowi kwotę wolną od zajęcia, co oznacza, że nie będziesz nawet w stanie kontynuować płacenia za mieszkanie!

W kwocie wolnej od zajęcia uwzględnione są już koszty utrzymania.

To, że TE musiałby obniżyć swój standard życia, jeśli doszłoby do niewypłacalności i zajęcia, nie jest zaskakujące.

Oczywiście kluczowe jest to, czy TE może sobie pozwolić na spłatę raty.

Napisany przez wary
ArneHeu pisze:
- Auto: 230 €
- Nowy kredyt: 180 € (z porównywarek przez 7 lat)
========
+ 90 €

Przypuszczam, że obciążenie kredytem wynosi raczej 220-240 € / miesiąc

Napisany przez ArneHeu
wary pisze:
Decydujące jest oczywiście, czy TE może sobie pozwolić na ratę.

Dokładnie o to było moje pytanie.
Liczby przynajmniej nie wskazują na ujemną kwotę.

Czy można z tego wnioskować, że banki się zgodzą?

Napisany przez longo
Cześć drogi autorze wątku,

znowu ważne jest, że wszystko, co mówi Bruno, może, a nawet trzeba całkowicie zignorować. Pisze zupełnie nie na temat.
W zasadzie wystarczy, że przeczytasz jego zdania na głos. Przykład powinien wystarczyć:

Twoje obliczenia obejmują Moje rachunki wyglądały następująco.

Naprawdę tutaj nie ma nic więcej do dodania.

Longo

Napisany przez EgonO
Chcesz pomóc. To mi się podoba. Ryzykujesz całe swoje oszczędności. Co zrobisz, jeśli pojawią się nieplanowane większe wydatki? Czy byłbyś gotów podjąć dodatkową pracę? Czy chcesz odzyskać tylko 20 000€, czy też odsetki, które musisz zapłacić? Co zrobisz, jeśli ostatecznie zostaniesz z niczym? Koniecznie sporządź pisemną umowę, aby zabezpieczyć siebie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata