Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Częściowy darowizna nieruchomości

Napisany przez Destroyer
Cześć ludzie, jestem tu nowy i mam od razu pewne pytanie.

Oto sytuacja:
Moja matka i ja jesteśmy współwłaścicielami domu wielorodzinnego po połowie. Moja matka ma już ponad 60 lat i chce przekazać mi swoją połowę, przygotowując w tym celu wstępny kwestionariusz notarialny dotyczący umowy darowizny. W kwestionariuszu jest m.in. pytanie o wartość przenoszonego obiektu. Po zapytaniu podczas której osoba wykazywała lekkie znaki zniecierpliwienia i stresu, powiedziano mi, że chodzi o łączną wartość nieruchomości.
A teraz jest punkt, którego nie rozumiem. Ja już posiadam połowę, więc przekazana miałaby być mi tylko druga połowa.
Chodzi mi oczywiście o granicę 400 tysięcy przy podatkach.
Być może ktoś mógłby mi w prosty sposób wyjaśnić, jak to wszystko wygląda lub może ktoś już miał podobną sytuację

Dzięki

Re: Częściowy darowizna nieruchomości

Napisany przez Zapp73
Pytanie brzmi, kiedy i ewentualnie w jaki sposób dotarłeś do pierwszej połowy. Jeśli kupiłeś pierwszą połowę, jest to korzystne dla obecnej darowizny, ponieważ jest to nieistotne. Jeśli już otrzymałeś pierwszą połowę od matki i nie minęło mniej niż 10 lat, zostanie to uwzględnione przy obecnej darowiznie.

Z mojego punktu widzenia istotna jest wartość, która ma zostać przekazana, więc możliwe, że zostanie ustalona tylko połowa wartości nieruchomości. Można to jednak sprawdzić, ponieważ istnieć musi odpowiedni regulamin opłat, a notariusz powinien Ci go wyjaśnić na prośbę lub kompleksowo poinformować. W przypadku - rzekomo - zbyt wysokiego wyznaczenia opłat, możesz także podjąć kroki prawne, ponieważ nie jest to zwykły rachunek. Jednak dla notariuszy jest to standardowa sprawa - zanim więc zaczniesz kwestionować koszty, lepiej zapytaj dwa razy o wyjaśnienie.

Jednak ważne jest również to, że dane w formularzu nie są wiążące, opłaty są ustalane na podstawie rzeczywistej umowy, a nie na podstawie ewentualnych fałszywych informacji podanych przez Ciebie odnośnie do ustalania opłat- przecież nie jest to Twoim zadaniem znać regulamin opłat, ale zadaniem notariusza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata