Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dodatkowe usługi tylko w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Jako pracownik o średnich dochodach jestem ubezpieczony w zwykłym publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Ponieważ od lat borykam się z przewlekłymi problemami z kręgosłupem, dla mnie ważne jest, żeby ubezpieczenie pokrywało alternatywne metody leczenia w tej dziedzinie. Niestety, musiałbym wykupić dodatkowe ubezpieczenie, które moje obecne ubezpieczenie mi nie oferuje. Czy mam możliwość, jako „zwykły obywatel”, wykupić takie dodatkowe świadczenie poprzez prywatne ubezpieczenie zdrowotne? Dzięki & Pozdrowienia Leśniczy

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Leśny Stróżu, Niestety, nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Oferty publicznych ubezpieczeń zdrowotnych są prawie identyczne i mogą jedynie w ograniczonym stopniu pomóc w rozwiązaniu opisanych przez Ciebie problemów lub nie chcieć tego zrobić!! Więc potrzebujesz dodatkowego ubezpieczenia do swojego ubezpieczenia zdrowotnego. Są one oferowane przez wszystkie prywatne ubezpieczyciela lecznicze. Dla różnych obszarów, takich jak usługi wyboru w szpitalu, protezy zębowe, okulary, wynagrodzenia za czas choroby, stawki ambulatoryjne i inne luki w świadczeniach publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Jednakże - a tu pojawia się właściwa dla Ciebie problematyka!! Podczas składania wniosku o ubezpieczenie zdrowotne uzupełniającego w ubezpieczyciela leczniczego prywatnego podlegasz z jednej strony swojemu wiekowi wejścia, a z drugiej stronie ocenie zdrowotnej. Jako że już masz wcześniejszą chorobę, doprowadzi to albo do odrzucenia wniosku albo wykluczeń w ubezpieczeniu dodatkowym. Oznacza to, że pożądana ochrona jest prawdopodobnie niemożliwa. Fałszywe informacje podczas oceny ryzyka (niezgłoszenie wcześniejszych chorób) mogą prowadzić do zawarcia umowy ubezpieczenia, jednak podczas sprawdzania obowiązku świadczenia przez ubezpieczyciela nastąpi odmowa pokrycia kosztów, a ja zapłacę składki na nic!! Niemniej jednak uważam dodatkowe ubezpieczenia za niezbędne narzędzie do złagodzenia poważnych luk w ubezpieczeniach publicznych. Im wcześniej to zrobisz, tym taniej będzie to kosztować, a stan zdrowia w młodszych latach jest zwykle lepszy. Nawet jeśli dojdzie do wykluczenia z powodu zgłoszonej wcześniejszej choroby, nadal można ubezpieczyć wiele innych ryzyk chorobowych. Pozdrowienia, Mike

Napisany przez ADMCI4
Jeśli kasa ubezpieczeniowa nie oferuje takich usług w ramach swojego pakietu, często współpracuje jednak z prywatną kasą, w której można dokupić ten dodatkowy zakres usług. Wydaje mi się, że wszystko inne byłoby raczej trudne. Wszystkiego dobrego, BoboS.

Napisany przez Mike Spezi
BoboS pisze: Jeśli kasa ubezpieczeń zdrowotnych nie oferuje takich usług w ramach pakietu, często współpracuje z prywatną kasą, w której można dokupić te dodatkowe usługi. Wszystko inne wydaje mi się raczej trudne. Wszystkiego dobrego, BoboS.
Właściwie jest to obojętne, czy NFZ oferuje współpracę z PKV, czy wybieram je samodzielnie. Kryteria przyjęcia pozostają niezmienne, oznacza to, że wiek podania i stan zdrowia są kluczowe dla ubiegania się o ubezpieczenie dodatkowe. Jak w przypadku zapytania, automatycznie prowadzi to do problemów. Dlaczego, już szczegółowo odpowiedziałem. pozdrowienia mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mike Spezi, dzięki za wskazówkę BoboS

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata