Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Ochrona prawna związana z ruchem drogowym jako część ubezpieczenia OC samochodu

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Moja siostra niedawno miała wypadek samochodowy, który przerodził się w spór sądowy. Jej ubezpieczenie ochrony prawnej przejęło tę sprawę. Ponieważ ja nie mam takiego ubezpieczenia, zastanawiam się, czy moje zwykłe ubezpieczenie OC również obejmuje ochronę prawna w ruchu drogowym. Bo nie wiedziałbym, jak w przeciwnym przypadku dochodzić swoich praw. Dzięki + Pozdrowienia, Drosselbart

Re: Ochrona prawna związana z ruchem drogowym jako część ubezpieczenia OC samochodu

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Drosselbart, ogólnie rzecz biorąc, w Twoim ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej OC nie ma ubezpieczenia ochrony prawnej w ruchu drogowym. To ryzyko musi być dodatkowo ubezpieczone. Prawdą jest jednak, że Twoje ubezpieczenie OC może podjąć kroki w celu obrony Twoich interesów, jeśli roszczenia odszkodowawcze lub żądania skierowane przeciwko Tobie będą bezzasadne lub nieuzasadnione. Jednakże, w przypadku niejasności dotyczącej winy, ubezpieczyciele nie będą zwlekali z decyzją i zazwyczaj dojdzie do częściowego przyjęcia winy. Dlatego ubezpieczenie ochrony prawnej w ruchu drogowym jest absolutnie zalecane. Oznacza to oczywiście nie otrzymywanie automatycznie prawa. Ale przynajmniej zabezpieczyłem się finansowo na wypadek kosztów sądowych, co pozwala spokojnie spać. Pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Ja również nie mam oddzielnej polisy ochrony prawnej, ale jestem członkiem ADAC. Tam zawsze można uzyskać poradę prawną dotyczącą prawa drogowego.

Napisany przez Mike Spezi
BoboS pisze: Nie mam osobnego ubezpieczenia ochrony prawnej, ale jestem w ADAC. Tam zawsze można skorzystać z porady prawnej w sprawach dotyczących prawa drogowego.
To na pewno prawda! Ale porada prawna sama w sobie nie daje mi jeszcze prawa i z pewnością nie zastępuje powstałych kosztów. Jednak wiele pakietów w ADAC już zawiera ubezpieczenie ochrony prawnej w sprawach dotyczących ruchu drogowego. Nie wszyscy są tego świadomi. Dlatego zawsze zaleca się zadzwonić do ADAC jako członek. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata