Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zarejestrowany w GB prywatny kredyt i dodatkowy kredyt bankowy, dostawca prywatnego kredytu zostanie poinformowany.

Napisany przez Dediri2019
Cześć,

Jakiś znajomy dał nam kiedyś kredyt na naszą działkę/Dom.
Ten prywatny kredyt na naszą działkę jest zarejestrowany pod numerem 1 w dziale 3 z obecnym saldem około 70 tys.
Wszystko zawsze płaciliśmy regularnie i spodziewamy się spłacić go do 2030 roku.

Teraz mieliśmy rozmowę z bankiem.
Doradczyni jednak miała pomysł:

Ponieważ mamy jeszcze stary pusty Dom na działce, który musiałby być odnowiony, miła doradczyni banku (nasza kontaktowa osoba od 10 lat) przeliczyła z nami pewne rzeczy i przygotowała ofertę kredytu na 15 lat z ustalonym oprocentowaniem (3,6%), co nam się podoba.

Teraz wszystko przechodzi ocenę i potem zostanie wpisane z zabezpieczeniem w postaci hipoteki wtórnej (około 100 tys.).

Mam pytanie:

Czy mój prywatny pożyczkodawca zostanie poinformowany o wysokości kredytu, który możemy chcieć wziąć?

Po prostu nie chcemy ujawniać dokładnej kwoty ani chcemy zachować pewną dystans.
Wie, że zamierzamy wziąć kredyt.
Bank chce się zabezpieczyć po nim.

Obliczenia wykonalności zostały wykonane, dochody sprawdzone (oboje pracujemy w sektorze publicznym) i wartość nieruchomości jest znacznie wyższa na podstawie już przeprowadzonej oceny banku. Czy zostanie on zatwierdzony, dowiemy się w ciągu najbliższych dni.

Dziękujemy za Waszą pomoc.

Re: Zarejestrowany w GB prywatny kredyt i dodatkowy kredyt bankowy, dostawca prywatnego kredytu zostanie poinformowany.

Napisany przez bruno68
@ Dediri2019,

czyżby was zostało ukryte przez Waszą doradczynię finansową?

Ale doradczyni miała pomysł:

Ponieważ na naszej działce mamy jeszcze starą pustą kamienicę, która wymaga remontu, miła doradczyni finansowa (nasza kontaktpersona od 10 lat) policzyła razem z nami i przygotowała ofertę kredytu na 15 lat na stałym oprocentowaniu (3,6%), która nam się podoba.

Powiedzcie, na jaką kwotę kredytu jest to przeznaczone!

Jeśli chodzi o to, co zostało powiedziane:

Obecnie wszystko jest w trakcie analizy i miałoby zostać zabezpieczone następnym hipotecznie (ok. 100 tys. euro).

Nie zrozumieli Państwo, że oba domy zostały obciążone hipoteką!

Prawdopodobnie jeden Dom został obciążony w 60%, a drugi Dom (Państwa Dom mieszkalny) dodatkowo kwotą 100 000 €, co oznacza, że teraz jesteście zadłużeni aż po grób.

Mam nadzieję, że menedżer ryzyka bankowego anuluje taką finansowanie z powodu niejasnego zabezpieczenia.

Jeśli finansowanie zostanie zaakceptowane, zapytam, skąd pochodzą dwie wyceny dla pustego domu? Przecież jedna musi być sporządzona zewnętrznie, a to wiąże się z kosztami, również dla banku.

Radzę również ostatecznie zrezygnować z zaufania do doradczyni finansowej! Doradczyni finansowa decyduje o Waszym majątku i dochodach, jak można być tak naiwnym?

Mam nadzieję, że nie zostaniecie zwolnieni z pracy w służbie publicznej przez nieuregulowane stosunki majątkowe w związku z tą dziwną sytuacją! Zbyt wysokie zadłużenie jest podstawą do zwolnienia z pracy w służbie publicznej.

Co do Państwa pytania [QUOTE][Moje pytanie: Czy mój prywatny kredytodawca zostanie poinformowany o wysokości kredytu, który możemy zaciągnąć?/QUOTE] Nie, dlaczego też! Jednak jest uzgodnione, że nie można zaciągać dodatkowych hipotek, wtedy drugie finansowanie by przepadło, ponieważ kredyt podlegający późniejszej zabezpieczeniu miałby być wówczas wykluczony.

Mam ciarki na myśli, słysząc tę wypowiedź: a wartość nieruchomości znacznie wyższa, już ustalona przez bank w ramach dotychczasowej wyceny.,,. Kto zezwolił na sporządzenie tej wyceny? Jak? Poprzez wizytę na miejscu i gdzie jest druga wycena, tak jak przewiduje to § 505 c ust. 1 zdanie 2 prawa?

Zakładam, że przyszłe wpływy z najmu nie będą pokrywać odsetek i spłaty kredytu!; i będzecie musieli dodatkowo dołożyć się na kolejne 15 lat.

Nie można również wykluczyć, że podczas wynajmu dla oczekiwanego zewnętrznego najemcy, oprocentowanie zostanie podniesione o dodatkowe 0,5% rocznie!

Ponieważ najem jest działalnością gospodarczą, a nie prywatną! Oprocentowanie jest zatem rocznym, podlegającym opodatkowaniu, pozycja przepływu pieniężnego.

bruno68

Napisany przez longo
Cześć Dediri,

proszę zignoruj te bzdury wypisywane przez trolla forumowego Bruno i zaufaj ocenom oraz wskazówkom rzeczywistych ekspertów na tym forum.

Najlepsze pozdrowienia
Longo

Napisany przez Dediri2019
Nie wynajmujemy niczego, wszystko sami używamy. Proszę administratora o usunięcie mojego pytania i dezaktywację mojego konta (jak już prosiłem kilka dni temu za pośrednictwem e-maila).

Napisany przez oberschlau
Złapać Brunona za szyję. To już śmieszne :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata