Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zlecenie zwolnienia, podatki, itd...

Napisany przez maine-coon
Cześć drodzy ludzie w tym forum, którzy z całą pewnością mają większe zrozumienie inwestowania pieniędzy niż ja.

Maksymalna kwota dla zlecenia zwolnienia z podatku wynosi 1000 € na osobę.
Jeśli teraz zainwestuję 100 000 €, w pierwszym roku przy obecnym oprocentowaniu 2,75% przekroczę już kwotę 1000 €.

Czy oznacza to, że teraz muszę zapłacić podatek od różnicy, czyli od wypracowanego dochodu, czyli 2827 € - 1000 € zwolnienie = 1827 €?

Mógłby mi ktoś to bliżej wyjaśnić?

Napisany przez ZehWeh
Podlegające opodatkowaniu dochody z tytułu inwestycji, takie jak odsetki, najpierw są rozliczane z wykorzystaniem karty FSA. Gdy ta zostanie wyczerpana, bank automatycznie odprowadza należne odsetki do urzędu skarbowego.

Twoje obliczenia są więc poprawne. Z 2827 € dochodów z odsetek 1000 € jest zwolnione od opodatkowania dzięki karcie FSA. Pozostałe 1827 € podlegają opodatkowaniu. Banki odprowadzają do urzędu skarbowego ryczałtowo 25% + 1,5% dla osób wyznania, jednak rzeczywisty podatek do zapłacenia zależy od osobistego podatku, dlatego dochody z odsetek należy zgłosić w kolejnym zeznaniu podatkowym.

Napisany przez BenniG
Jeśli masz teraz zamiar zainwestować swoje pieniądze po raz pierwszy, spróbuj wypracować część odsetek jeszcze w 2024 roku, aby skorzystać z kwoty wolnej od podatku. Przy długoterminowych inwestycjach istnieją różnice. Niektóre wypłacają odsetki rocznie, inne dopiero pod koniec okresu trwania.

Dziękuję za przesłane informacje. Umowa zaczyna obowiązywać od 1.12.24 roku.

W statutach znajduje się informacja, że w trakcie obowiązywania umowy dochody są zwolnione z podatku. Dzięki temu korzysta się z efektu składania procentowego. Można w każdej chwili wypłacić pieniądze z tego inwestycji.

Aktualnie wszystko to jest dla mnie trochę trudne do prześledzenia. Moja żona przejdzie na emeryturę w styczniu 26 roku, podczas gdy ja jestem już na emeryturze od czerwca 23 roku. Gdzieś w informacjach podatkowych powinna znajdować się stawka podatku. Ja nie mogę jej znaleźć.

Proszę mi wyjaśnić w prosty sposób: zakładając, że minęło kilka lat i wypłacam 20,000€ z tej inwestycji. Zostanie odjęte 1,000€ z powodu FSA. Zostaje więc 19,000€, które teraz podlegają opodatkowaniu w wysokości 25% (przypuszczam, że jest to podatek belki). Czyli 4750€ trafiłoby do urzędu skarbowego, a dla mnie pozostałoby 14,250€ jako zysk.

Czy to właściwe rozumienie?

Napisany przez ZehWeh
Podatek jest pobierany tylko od zysków. Jeśli wypłacisz 20 000 €, nie jest to cały zysk. Bank musi określić, ile z tych 20 000 € stanowi kapitał początkowy, a ile to uzyskane zyski. Podatek jest naliczany tylko od zysków odsetkowych.

Za kilka lat z początkowego kapitału w wysokości 100 000 € będzie nieco ponad 120 000 €.
Czyli moim zyskiem będą 20 000 €, pod warunkiem że nie wyciągnę wcześniej żadnych pieniędzy.

Czy więc państwo, ogólnie mówiąc, zabiera jedną czwartą zysku?

Napisany przez ZehWeh
Ale tylko wówczas, gdy wypłacisz całą kwotę 120 000 € na raz. Nie można powiedzieć chcę wypłacić 20 000 €, ale tylko z zysków. Zyski rozkładają się na cały kapitał.

Ważne dla mnie jest, że w przypadku pełnego wypłacenia, jeśli z początkowego kapitału 100 000 € po kilku latach stanie się 120 000 €, ostatecznie po odliczeniu podatków nie będę miał mniej niż pierwotny kapitał. To byłoby prawdziwe nietrafienie. Alles für mich irgendwie nicht so richtig greifbar. Leider findet man keine Beispiel Rechnungen von ähnlichen Anlagen.

Napisany przez ZehWeh
To jest niemożliwe w przypadku lokaty o stałym oprocentowaniu, jak już wspomniano. Podatki płaci się tylko od zysków/procentów od oprocentowania.

Jeśli zostawisz lokatę do momentu, aż wyniesie 120 000 euro, a następnie wypłacisz całość, 100 000 euro będą stanowiły twoje początkowe kapitał, a 20 000 euro będą zyskiem od odsetek i tylko to będzie opodatkowane. Twój początkowy kapitał zostanie zwrócony w całości.

Dlatego lepiej wybrać lokatę, która przynosi przynajmniej roczne zyski, aby wykorzystać FSA.

To byłby rodzaj konta oszczędnościowego. Wypłacają zyski na koniec roku. Po prostu jest to tak mało, że nie opłaca się. Właściwie mogę wypłacać ten zysk każdego roku pod koniec listopada, kiedy przychodzi informacja o tym, ile zostało na koncie, aby skorzystać z FSA.

Napisany przez BenniG
maine-coon pisze:
W statucie mówi się:
W trakcie trwania nie musimy płacić podatku od dochodów. Korzystamy z efektu procentu składanego.
W tej inwestycji można w dowolnym momencie wypłacić pieniądze.

Moim zdaniem odsetki są naliczane i wypłacane albo roczne, albo na koniec okresu.
Jeśli odsetki są naliczane rocznie, to FSA ma zastosowanie co roku i występuje efekt procentu składanego.
Jeśli naliczenie odbywa się dopiero na koniec, wtedy w trakcie trwania nie ma dochodów, co oznacza, że nie trzeba płacić podatków, ale także nie występuje efekt procentu składanego.
Jeśli wypłata odsetek odbywa się rocznie, to nie ma efektu procentu składanego, ponieważ dostajesz pieniądze. Możesz je oczywiście zainwestować gdzieś indziej i zarobić odsetki.

Moim zdaniem to, co jest napisane w statutach, nie jest zgodne z prawdą!

Cytat od maine-coon

Bardzo prosto wyjaśniając, rozumiem to teraz tak:
Zakładamy, że minęło kilka lat i wypłacasz z tej inwestycji 20 000 €
W związku z FSA zostaje odjęte 1.000 €.
Pozostaje więc 19.000 €, które zostaną opodatkowane tym 25% (przypuszczam, że jest to podatek Belki), tak?
Do skarbowych poszłoby więc 4750 €, a dla ciebie pozostałoby 14.250 € jako zysk.

Czy to moje przypuszczenie jest poprawne?

Jeśli naliczenie odsetek nastąpi dopiero w momencie, gdy zażądasz wypłaty, to dochody w wysokości 20.000 € zostaną opodatkowane, tak jak opisałeś.
W związku z tym miałbyś 115.250 € na koncie przed wypłatą i 95.250 € po niej.

Napisany przez ZehWeh
Aby to zrobić, musiałbyś wypłacić całą lokatę, a nie tylko to, co on top zostało dodane. W przypadku formy inwestycji thesaurierend można wypłacać zyski tylko w całości, a nie oddzielnie. To jest możliwe tylko w formach inwestycji wypłacających dywidendy.

Okay,
myślę, że po wszystkich informacjach od was, dokonałem dobrego wyboru.
Dla mnie ważne było bardzo niskie ryzyko.
Lepiej zarobić mało pieniędzy niż dużo stracić.

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje tutaj.

Życzę wam wszystkim miłego wieczoru.

Napisany przez 2utopus
Przy małżeństwie kwotę wolną można wykorzystać wspólnie - wtedy byłoby to już 2000€.

Należy jednak wziąć pod uwagę siłę nabywczą - przy np. inflacji wynoszącej rocznie 4%, będziesz mieć oczywiście mniejszą siłę nabywczą po 10 latach niż obecnie.

Efekt kapitalizacji odsetek, obiecany przez tę inwestycję, ma sens moim zdaniem tylko wtedy, gdy kwotę wolną już zużyto wcześniej (poprzez inne inwestycje).
Jeśli na przykład przez 10 lat nie korzystasz z tych 2000€ i po 10 latach musisz nagle opodatkować 30.000€, jest to korzystniejsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata