Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy wypłata z prywatnego funduszu emerytalnego jest również możliwa w przypadku częściowego zatrudnienia na emeryturze?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, mam pewne pytanie dręczące mnie od jakiegoś czasu: W moim zakładzie mam teoretycznie możliwość przejścia na tzw. częściową emeryturę przed właściwą emeryturą. Nie dowiedziałem się jeszcze dokładnie, co to dla mnie oznacza. Mogę sobie to jednak wyobrazić jedynie wtedy, gdybym mógł otrzymywać rentę z mojego prywatnego funduszu emerytalnego także podczas częściowej emerytury. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to jest możliwe? Dziękuję. Pozdrowienia, Heiniman

Re: Czy wypłata z prywatnego funduszu emerytalnego jest również możliwa w przypadku częściowego zatrudnienia na emeryturze?

Napisany przez Planvoll
Heiniman pisze: Dzień dobry, mam pilne pytanie: W moim przedsiębiorstwie teoretycznie mam możliwość przejścia na tzw. czasowe częściowe zwolnienie z pracy przed faktyczną emeryturą. Jeszcze dokładnie się nie zorientowałem, co to dla mnie oznacza. Mogę sobie jednak wyobrazić taką opcję tylko wtedy, gdy będę mógł otrzymywać emeryturę z mojego prywatnego funduszu emerytalnego również podczas czasowego częściowego zwolnienia z pracy. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest to możliwe? Dziękuję. Pozdrowienia, Heiniman
Co rozumiesz przez prywatne zabezpieczenie emerytalne?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Heinimann, To zależy od tego, jak zostało umownie ustalone twoje prywatne zabezpieczenie emerytalne. Zazwyczaj prywatne ubezpieczenia emerytalne lub na życie mają określoną datę wygaśnięcia lub rozpoczęcia wypłacania renty. Jest to niezależne od twojego ustawowego wieku emerytalnego, w przeciwieństwie do emerytury Riester. Wiele prywatnych polis emerytalnych ma nawet elastyczną konstrukcję umowy. Na przykład, można z niej korzystać od 60. roku życia, itp. Jeśli twoje umowy emerytalne trwają od dłuższego czasu, w niektórych przypadkach opłacalne może być nawet wcześniejsze zerwanie umowy. Prawidłową oceną tej sytuacji jest jednak niemożliwe z dala od szczegółowych informacji. Jeśli istnieje możliwość wypłaty kapitału wcześniej, można skorzystać na przykład z depozytu wypłatowego jako przejściowego rozwiązania do faktycznego przejścia na emeryturę. Oprocentowanie kapitału w tym przypadku jest bardzo atrakcyjne, a otrzymuje się wypłatę miesięcznie lub rocznie z depozytu, aż zostanie on wyczerpany. Jest to tylko jedna z wielu możliwości. Ale jak już wspomniałem, bez dokładniejszych informacji trudno jest przejść do detalów. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Planvoll
Mike Spezi;24621 pisze: to zależy od tego, jak została zdefiniowana Twoja prywatna emerytura w umowie. Zazwyczaj prywatne renty lub ubezpieczenia na życie mają określoną datę wygaśnięcia lub rozpoczęcia wypłaty renty. W przeciwieństwie do renty Riester, ta data nie zależy od Twojego ustawowego wieku emerytalnego. Wyobrażam sobie, że może on odnosić się również do dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego bAV, na przykład do ubezpieczenia bezpośredniego (§ 40b) itp.! Wiele prywatnych polis emerytalnych ma nawet elastyczne warunki umowy. Na przykład dostępne od 60 roku życia, itp. Teoretycznie mogę nawet wypłacić środki w dowolnym momencie (mówiąc kolokwialnie) - oczywiście oznacza to zakończenie polisy! Jeśli Twoje umowy emerytalne są aktywne od dawna, pod pewnymi warunkami wcześniejsza rezygnacja może być korzystna. Bez dokładnych informacji nie jest jednak możliwe dokładniejsze oszacowanie. Z dużym prawdopodobieństwem Twoje umowy emerytalne są aktywne od dawna, inaczej nie pisałbyś o emeryturze częściowej! Ale jak już wspomniałem, bez dokładniejszych informacji trudno jest zagłębić się w szczegóły. Dokładnie! Dlatego moje wcześniejsze pytanie. Powinno on odpowiedzieć na nie, zanim zaczniemy spekulować! Więc drogi Heinimann: Co dokładnie zawarłeś? ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenie bezpośrednie z zakładu pracy, fundusz emerytalny czy kasę zapomogowo-emerytalną? PS. Wiele klientów nazywa na przykład dodatkowe ubezpieczenie emerytalne lub podobne do niego prywatną emeryturą - oczywistość, że w takich przypadkach obowiązują inne warunki, niż w przypadku prywatnej renty, nie muszę chyba tłumaczyć specjaliście!

Na pewno będą działać od dawna, skoro pisze o tym programie emerytalnym! Nie jest dla mnie jasne, co zaawansowany wiek ma związane z rozpoczęciem prywatnego funduszu emerytalnego. W końcu nadal istnieje wystarczająco dużo osób, które nie oszczędzają na starość lub zaczynają zbyt późno!!

Napisany przez Planvoll
Mike Spezi pisze: Na pewno już od dawna działają, w przeciwnym razie nie pisałby o emeryturze przez wiek!
W rzeczy samej! Czekajmy i zobaczymy! P.S. Jednakże gdybym miał jeszcze, powiedzmy, 25 lat do emerytury, na pewno nie pytałbym tak szczegółowo o działania związane z nią - zwłaszcza że nie mam pojęcia, co się za 25 lat stanie z emeryturą przez wiek! To tylko moje nieznaczące zdanie!

Napisany przez ADMCI4
To zależy na pewno od rodzaju prywatnego zabezpieczenia emerytalnego. Emerytury Riester są wypłacane dopiero w momencie faktycznego osiągnięcia wieku emerytalnego.

Halil pisze: To zależy bez wątpienia od rodzaju prywatnej emerytury. Emerytura Riester będzie wypłacana dopiero po osiągnięciu rzeczywistego wieku emerytalnego.
Miałem nadzieję, że to już jasno wyjaśniłem w mojej pierwszej odpowiedzi. Nawiasem mówiąc, nie do końca tak jest z emeryturą Riester. Można ją wypowiedzieć i dysponować kapitałem. Jednak ma to niewielki sens, ponieważ zostaną zatrzymane państwowe dotacje! mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata