Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy - neutralna i obiektywna ocena.

Napisany przez KatzenMama
Cześć drodzy ludzie

Jestem trochę zaangażowana emocjonalnie w sprawę zakupu domu, dlatego proszę o racjonalną i obiektywną ocenę.

Ja (k/29) od ponad roku szukam nieruchomości w pobliżu moich rodziców, mamy wspaniałe relacje. Poszukiwania są trudne, ponieważ nie ma już nowych terenów do zagospodarowania.

Teraz pojawiła się możliwość nabycia nieruchomości w tej samej ulicy co moi rodzice (moje osobiste marzenie). Jest to szeregówka z 2008 roku, o powierzchni 148 mkw i działce o powierzchni 215 mkw. Dom ma wykładzinę dywanową na pierwszym piętrze, łazienki nie są już zbyt nowoczesne, wiele dziur w ścianach, trochę pracy trzeba włożyć, ale nic pilnego, można od razu się wprowadzić, prace remontowe nie są konieczne, raczej modernizacja, bo niektóre rzeczy mi się wizualnie nie podobają. Cena domu to 480 000 euro, koszty dodatkowe wyniosłyby około 50 000,00 euro. Czyli nieco ponad pół miliona...

Moja sytuacja finansowa wygląda następująco:
jestem zatrudniona na czas nieokreślony w sektorze publicznym, moje miesięczne wynagrodzenie netto to 2850,00 euro (pracuję dodatkowo od ponad 8 lat w pracy dodatkowej, która sprawia mi radość i prawdopodobnie będę ją kontynuować). Z pewnością wzrost dochodów będzie miał miejsce w przyszłości ze względu na negocjacje zbiorowe, ale także z mojego doświadczenia zawodowego.
Mam kapitał własny w wysokości 155 000 euro, dodatkowo moim partnerem i rodzice finansowo mnie wspierają, pożyczając mi pieniądze. Obecnie moje oszczędności wynoszą rocznie około 30 000,00 euro. Wiem, że w dzisiejszych czasach to wcale nie jest oczywiste, że można samemu sobie pozwolić na zakup nieruchomości w mieście, mamy bezpośredni dostęp do komunikacji publicznej, kilka sklepów spożywczych i drogerii, lekarzy dojście pieszo w ciągu 5-10 minut, a także przedszkola, szkoły podstawowe i szkoły średnie. Nie mam samochodu, ale mój partner tak. Oczywiście zgadza się ze mną, nie jesteśmy jednakże małżeństwem, ale mamy związek od 8 lat. Planujemy w przyszłości mieć dziecko. Dlatego chciałabym kupić Dom sama, aby mieć pewność, że bez względu na okoliczności będę mogła zapewnić mojemu dziecku bezpieczny dach nad głową, bezpieczeństwo zawsze jest moim priorytetem numer 1.

Ogólnie dysponuję kapitałem własnym w wysokości 285 000 euro, jednak będę winna pieniądze mojej rodzinie. Mogę sobie dać czas na spłatę długu wobec rodziny. Miesięczna rata dla mnie na rzecz banku wynosiłaby 1 230,00 euro, przy szacowanej długości kredytu od 23 do 25 lat. Całkowita kwota kredytu wyniosłaby prawie 240 000 euro. Jestem pewna, że byłabym w stanie spłacić kredyt po 20 latach, w przeciwnym razie moje rodzice pożyczyliby mi jeszcze raz. Mój partner finansowo mnie wspiera, ponieważ pokrywa nasze bieżące utrzymanie. W ten sposób mogę skupić się na spłacie długów. Mój partner nie pragnie nabywać nieruchomości i jest w pełni zgodny z tą decyzją. Mój partner zarabia jeszcze więcej ode mnie i byłby moim wsparciem finansowym w razie potrzeby.

Prawie nie ponoszę żadnych wydatków, nie mam samochodu ani żadnych innych zobowiązań, ani dzieci. Wiem, że mam spore szczęście w życiu.

Byłoby to moje największe życiowe marzenie, aby mieszkać tam, lokalizacja jest najpiękniejsza, jak sobie tylko można wyobrazić, w pięknej zielonej alei w prestiżowej dzielnicy.

Myślicie, że będę w stanie poradzić sobie sama? Bank na pewno udzieliłby mi kredytu.

Dziękuję, że poświęciliście czas na przeczytanie mojej historii.

Trzymajcie się ciepło.

Pozdrawiam

Napisany przez sebastian-k
To nie literówka? Oszczędzasz 30 000 € rocznie przy wynagrodzeniu netto 35 000 €?
Jeśli ta liczba jest nawet zbliżona do prawdy, wydajesz się mieć niesamowitą dyscyplinę finansową. Na twoim miejscu nie martwiłbym się o to.
Nawet z oszczędnościami na Dom, nadal jest wystarczająco dużo luzu.

Dziękuję za Twój wkład . Nie, to nie jest literówka. Nasz czynsz wynosi 550€ miesięcznie, dzielimy go obecnie na pół. Do tego dochodzi jeszcze jedzenie. To pozwala mi oszczędzać dużo pieniędzy. Oczywiście czynsz odpadnie w przypadku zakupu domu. Pół miliona zmusza jednak do zastanowienia się, ponieważ to tak dużo pieniędzy. Pozdrawiam

Napisany przez BenniG
O obiekcie nie możemy oczywiście nic powiedzieć, tylko że 50 000 € zostanie szybko osiągnięte. Jeśli naprawdę możesz odłożyć lub użyć 85% swojego dochodu na spłatę długu, to nie ma przeciwwskazań. Świadczenie rodzinne wynosi maksymalnie 1 800 € na 12 miesięcy, więc musisz albo płacić raty z oszczędności, albo znowu wrócić do pracy. Czy twój partner dodatkowo oszczędza czy całkowicie wykorzystuje swoje wynagrodzenie, tak że część twojego dochodu jest potrzebna, gdy dostaniecie potomstwo i koszty rosną? PS: Koszty dodatkowe związane z domem prawdopodobnie będą znacznie wyższe niż w waszym obecnym mieszkaniu.

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

chciałbym spróbować negocjować.
Ile kosztowałoby wynajem domu i jak wysokie są koszty remontu, gdyby wszystko zostało zrobione przez fachowców.

Jakie są ceny nieruchomości w tym samym mieście?
Jednak nowe budownictwo jest mało popularne, więc popyt znowu trochę wzrósł.
Postępowałbym ostrożnie, mając fachową wiedzę na temat negocjacji.

Warunki są bardzo dobre, a rodzice / partnerzy zapewnili kapitał zapasowy, więc jasne jest, że trzeba będzie negocjować cenę.

Nowy budynek o podobnej wielkości prawdopodobnie kosztowałby ponad 600 tysięcy. Jak wysoka jest wartość gruntu tam, można w przybliżeniu oszacować koszty budowy nowego budynku.

Wydaje mi się, że cena z małą działką jest nieco zbyt wysoka. Jak długo ta nieruchomość jest już na sprzedaż?

To również daje mi do myślenia. Czy mogę sobie pozwolić na ratę, gdybym była na urlopie rodzicielskim? Prawdopodobnie tak. Mój partner ma własne oszczędności i regularnie płaci na utrzymanie naszego dziecka. Meble, itp. są dzielone. Wydaje mi się, że jeśli chcę regularnie opłacać ratę, to prawdopodobnie będę w stanie wziąć tylko roczny urlop rodzicielski ������, co oznacza, że dłuższy urlop nie będzie możliwy?

Obiekty w tym samym mieście są znacznie droższe, zaczynając od 600 000 €, jak wspomniałeś. Wartość gruntu wynosi 462,48 €/m². Obecnie problemem są okoliczne domy z wysokim poziomem wód gruntowych, gdzie piwnice się zalewają. Ten Dom również nie został przygotowany na wystąpienie powodzi. Wcześniej nic się nie wydarzyło, ale Dom nie był dostosowany do powodzi, więc istnieje pewne ryzyko. Obiekt jest wystawiony od kwietnia, został czasowo wycofany latem ze względu na finansowanie. Finansowanie (ponad 500 000 bez dodatkowych kosztów) upadło, dlatego teraz Dom jest oferowany w przystępnej cenie. Wnętrze domu jest bardzo amatorsko i tanio wykonane. Między innymi w głównej łazience brak kabiny prysznicowej, niewiele płytek, brak zabezpieczeń przed powodzią, nieestetycznie wysunące się sufity, poplamiona wykładzina dywanowa, pleśniawe okno na poddaszu itd.

Napisany przez BenniG
KatzenMama pisze:
To też zastanawia. Czy byłbym w stanie spłacać ratę, gdybym był na urlopie rodzicielskim? Prawdopodobnie tak. Mój partner ma swoje oszczędności i również pomaga w utrzymaniu naszego dziecka. Meble itp. są dzielone. Jednak jeśli chciałabym dalej regularnie spłacać ratę, to prawdopodobnie możliwy będzie tylko rok urlopu rodzicielskiego, sądzę ������, czyż nie?

No cóż, musisz płacić 15 000 € raty co roku. Jeśli więc chcesz wziąć 2-letni urlop rodzicielski, ty, twój partner lub twoi rodzice powinni pokryć tę ratę. Dopóki rata jest płatna, umowa pożyczki pozostaje niezmieniona w banku.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,
chciałbym ponownie zwiedzić Dom z specjalistą, co najmniej technikiem budowlanym lub wyższym. Ten ekspert mógłby sporządzić listę napraw do wykonania oraz szacunkowe koszty.

Dodatkowo możesz zlecić oszacowanie wartości nieruchomości. Istnieje wiele narzędzi i platform pozwalających na taką wycenę. Otrzymana wycena będzie jedynie poglądowa lub przedziałowa.

Nieruchomość jest warta około 100 tys. (jak podejrzewaliśmy), a Dom kosztuje 380 tys. Gdyby wszystko zostało naprawione idealnie za np. 100 tys., całkowity koszt wyniósłby 580 tys.

Ważne jest również posiadanie świadectwa energetycznego oraz rodzaju używanego źródła energii.

Według mojego odczucia oraz usterek, wydaje mi się, że cena nie jest już tak atrakcyjna. W każdym razie masz dobrą podstawę do negocjacji ceny, np. o 10%.

Napisany przez BenniG
Cena zawsze zależy od podaży i popytu. Jak piszesz, jeśli obiekt jest już 5 miesięcy na rynku, to zazwyczaj wraz ze spadkiem ceny wzrasta popyt. Może się zdarzyć, że jeśli sprzedawca dalej obniży cenę, natychmiast znajdzie się ktoś, kto kupi to sprzed waszym nosem. Poszukiwanie przez rok nie jest jeszcze zbyt długim okresem, a z czynszem wynoszącym 550 € na pewno nie tracicie pieniędzy. Sami najlepiej ocenicie, ile warte jest dla was sąsiedztwo z waszymi rodzicami. Ale zważając na to, że to duża inwestycja, warto zasięgnąć opinii fachowca budowlanego. Ponieważ jesteś poniżej 30 roku życia, twoi rodzice prawdopodobnie jeszcze nie myślą o przeprowadzce do mieszkania bez barier architektonicznych czy coś w tym rodzaju?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata