Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Amundi Leveraged MSCI USA Dzienne WHEN 2-krotny dźwignia)

Napisany przez Ededdy
Cześć Forum,

Co sądzicie o dwukrotnie dźwignionym ETF na MSCI USA?
Ogólnie jako wyznawcy ETF zakładamy, że w okresie 15 lat zazwyczaj nie można ponieść strat.

ETF zawiera 600 tytułów z USA (Swaper, syntetyczny, nieodzwierciedlający fizycznie) z rocznym rozliczeniem dywidendy
I w przeszłości (no dobrze..... nie ma gwarancji dla przyszłości) zdecydowanie wyprzedził S&P 500 lub MSCI World.
Nie jest dziwne, że przy dwukrotnym dźwigniowaniu i zyskach kursu z ostatnich lat.

Co sądzicie o zamianie zwykłego ETF USA na ten ETF?
Oczywiście, mamy również dwukrotnie zwiększoną w dół zmienność, co prawdopodobnie wymaga sporego wysiłku w przypadku strat.

Ale przy horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym 10 lat+ to jednak prawdopodobnie może działać, a co sądzicie?

Pozdrowienia Florian

Napisany przez Andruschka
Cześć Florian, do Twojego pytania przyszedł mi do głowy następujący film... https://m.youtube.com/watch?v=gjECYP...UJZXRmIGhlYmVs ... Twoja decyzja...

Napisany przez ZehWeh
Istnieje przysłowie Chciwość zjada mózg. Dźwignięty amerykański ETF oczywiście ma potencjał lepszego wyniku niż światowy czy S&P500, ale jest również bardzo spekulacyjny. Może się udać, a może też okazać się fatalnie.

Kto nie boi się ryzyka, może ulokować 5-10% swojego kapitału inwestycyjnego. Więcej byłoby czystą grą hazardową i nie miałoby nic wspólnego z solidnym pasywnym portfelem ETF na świat.

Napisany przez 2utopus
Czy dobrze to zrozumiałem?
Jeśli MSCI-USA spadnie o 50% (jakakolwiek kryzys), to czy przy dźwigni dwukrotnej cały kapitał zostanie stracony?

Napisany przez ZehWeh
Dobre pytanie, nie sądzę, żeby dźwigniowany ETF zachowywał się w ten sposób, bo wtedy zawsze spadłby do zera i musiałby zostać zlikwidowany. Zapytałem o to kiedyś Gemini, i oni też mówią, że 50% spadek indeksu prowadzi do całkowitej utraty wartości. Ogólnie unikam inwestowania w dźwigniowane instrumenty.

Napisany przez Ededdy
To jest naprawdę tak.... przy spadku o 50% znika 100%. Dodatkowo zysk kursu wynoszący 10% oznacza nie 20%, a nieco mniej. Ale oczywiście spadek o 50% jest już dość bolesny, ale możliwy.

@Andruschka: Dzięki. To właśnie dzięki tobie o tym pomyślałem.

Zastanawiam się nad zamianą mojego amerykańskiego ETF na ten z dźwignią finansową. W przeciwnym razie miałbym podwójne wystąpienie w portfelu

Napisany przez 2tneub
Spadek o 50% musiałby jednak nastąpić w ciągu jednego dnia.
Przy 25% w dniu 1 i 25% w dniu 2 po pierwszym dniu pozostałoby 50%, a w drugim dniu 25% kapitału.
Największa dotychczasowa straty dnia na Dow Jones wynosiły 22,6%.
Prawdopodobnie musiałby nastąpić koniec świata, aby osiągnąć 50%. Teoretycznie jest to jednak możliwe.

Jeśli jest odpowiedni moment, czasami korzystam z tego ETF-u na kilka dni z gotówką do gry, gdy są spadki przez kilka dni i oczekuję reakcji przeciwnych.
Należy pamiętać, że ETF traci na wartości, gdy rynek porusza się bokiem.
Ryzyko byłoby zbyt duże dla długoterminowej inwestycji większych kwot.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata