Re: Życie może być piękne, ale także straszne, jeśli nie potrafisz się opanować.
Napisany przez vogelgm -
- wt paź 01, 2024 1:44 pm
Cześć wszystkim, chciałbym się krótko przedstawić. Jestem Matthias, mam 33 lata i od 2015 roku pracuję w końcu w zawodzie, który sprawia mi przyjemność i jest dobrze płatny. Wcześniej ukończyłem szkolenie rzemieślnicze, ale nigdy mi nie sprawiało przyjemności, zwłaszcza że mam szczupłą budowę ciała. Było to męczące, ale musiałem to przejść, ponieważ szkolenie w Niemczech jest ważne. Przez dwa lata pracowałem jako geselle, aż w końcu z dużym szczęściem trafiłem do przemysłu. Tam, z moimi 2800 netto, wreszcie osiągnąłem dobry dochód. Moje życie było marzeniem. Od 2015 do 2019 roku żyłem dobrze, ale popełniłem ogromny błąd: nigdy nie odkładałem pieniędzy. Nie miałem długów, nigdy nie byłem na debecie, ale też nigdy nie oszczędzałem. Mój błąd okazał się zgubny. W 2019 roku przyszedł dla mnie ogromny cios. Zmiana w moim życiu postawiła mnie przed wyzwaniem, potrzebne było dużo pieniędzy, a mój cały zarobek szedł na ratowanie moim rodzicom. Było dla mnie tak ważne pomóc im, że przestałem radzić sobie ze swoimi własnymi kosztami stałymi. Zaczęły przychodzić upomnienia, nakazy egzekucyjne, a ja wszystko ignorowałem. Bo byłem głupi. Taki głupi, że prędzej czy później musiałem ogłosić upadłość konsumencką, ponieważ moja karta została zatrzymana przez bankomat -> zajęcie konta. Wciąż obowiązywała stara ustawa, przez którą byłem na nią skazany przez kolejne sześć lat. Ale moim szczęściem był dobry zarobek, dzięki czemu po trzech latach byłem wolny. W tym czasie nadeszła jednak druga porażka. Oskarżono mnie o rozpowszechnianie nagich zdjęć w internecie. Moje relacje były toksyczne, moja była partnerka znała moje dane dostępowe do komputera. Nie wiadomo, czy to ona sama robiła to, żeby mi zaszkodzić. W każdym razie zostałem skazany na 9000,-€ odszkodowania i 6000,-€ grzywny. Nie mogłem opłacić mojej umowy telefonicznej, która została wypowiedziana, EOS teraz chce pieniędzy, wszystko to w trakcie trwającej u mnie upadłości. Odszkodowanie zostało od razu zajęte z mojej pensji po wydaniu zwolnienia od długu, 6000,-€ grzywna została opłacona. Teraz muszę negocjować z EOS czy mogę spłacić Telekom w ratach. No i tak wyobrażałem sobie życie po upadłości. Ale się walczy, nigdy się nie poddaje. To jest moja krótka historia, w 100% z mojej winy. Zaczynam teraz uczyć się zarządzać pieniędzmi. Czy powinienem skorzystać z porady dotyczącej zadłużenia? Tak naprawdę staram się również uzyskać kredyt w wysokości 3500€ za pośrednictwem SIGMA, bo EOS mnie przeraża. Ale nie sądzę, że się uda. Nie jestem pewien, czy to właściwe, ale dla mnie ważne jest to, że muszę teraz nauczyć się zarządzać pieniędzmi. Moi rodzice mi źle pokazali. Pozdrowienia