Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące oceny banku w sprawie wniosku o kredyt.

Napisany przez Tobi6806
Cześć wszystkim,

chciałbym zapytać bank o kredyt w wysokości 200t€ na zakup nieruchomości wakacyjnej w Niemczech.
Przypuszczam, że bank stosuje 2 ważne kryteria oceny.

1. Posiadane majątki i bezpieczeństwo. - W moim przypadku jest to jasne, ponieważ mam jeszcze miejsce do zarejestrowania hipoteki na 3 nieruchomościach.

2. Drugim aspektem jest to, czy można sobie na to pozwolić i spłacić kredyt miesięcznie.

Pierwszym problemem jest to, że nieruchomość wakacyjna początkowo nie generuje dochodów i to tylko nieregularnie - bank na pewno będzie tu negatywnie kalkulować.

Jednakże dodatkowo mam nieruchomość wakacyjną w Hiszpanii, która jest sfinansowana, ale generuje ponad 1000,- miesięcznie. Jest to od lat.
Dochody wpływają na hiszpańskie konto, z którego sporadycznie przekazuję na niemieckie konto.
Jeśli teraz ustanowię stałe zlecenie zapłaty z hiszpańskiego konta z tytułem Wpływy z najmu, które będzie trwało miesiącami, bank uznałby to jako dodatkowy dochód z przychodów z najmu?

Napisany przez 2tneub
Czy nie masz żadnego urzędowego dokumentu podatkowego, z którego wynikają zagraniczne dochody?

Co do reszty, być może Noelmaxim może coś powiedzieć. Być może należy napisać mu prywatną wiadomość. Jeśli pojawi się Bruno, to jest troll z forum, możesz go zignorować.

Napisany przez Tobi6806
tneub pisze:
Czy nie masz decyzji podatkowej, z której wynikają zagraniczne dochody?

W reszcie może ci coś powiedzieć Noelmaxim. Być może skontaktuj się z nim na prywatnej wiadomości. Jeśli pojawi się Bruno, to troll forum, możesz go zignorować.

Oczywiście, że mam. Czy bank go zaakceptuje?

Napisany przez Rubberduck
Tobi6806 pisze:
Cześć wszystkim,

chcę się zwrócić do banku o pożyczkę w wysokości 200t€ na zakup nieruchomości na wakacje w Niemczech.

doradca z Dr. Klein we Frankfurcie powiedział mi coś podobnego odnośnie tego zapytania:
Nieruchomość na wakacje jest traktowana jako zabezpieczenie o wartości ZERO euro.
Potencjalne dochody z nieruchomości na wakacje są nieistotne. Również zero euro.
Ważne jest jedynie własne dochody. Do zabezpieczenia konieczne jest posiadanie dodatkowych nieruchomości.

To bardzo specyficzna sprawa. Będziesz musiał/a poszukać finansowania dłużej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata