Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Miniprac & MidiJob klasy podatkowe

Napisany przez Mond18
Cześć, mam krótkie pytanie:

Mam 34 lata, jestem singielką bez dzieci i pracuję na dwóch stanowiskach:
1. Praca dorywcza (zarobki ok. 500 € miesięcznie)
2. Praca w niepełnym wymiarze godzin (zarobki ok. 1600 € brutto miesięcznie)

Moje pytanie:
Czy mogę samodzielnie wybrać, do której klasy podatkowej będą przypisane moje prace? Czy na przykład mogę przypisać pracę dorywczą do klasy podatkowej 6, a pracę w niepełnym wymiarze godzin do klasy podatkowej 1? Czy to decyduje centralnie urząd skarbowy?

Dziękuję za odpowiedzi.

Napisany przez Franziska
Praca dorywcza do kwoty 538 euro nie wymaga przypisanej żadnej klasy podatkowej, chyba że dochód przekracza tę kwotę.

Praca na pół etatu (obecnie od 538,01 euro do 2000 euro) dla singla bez dzieci wpada w klasę podatkową 1.

F.

Napisany przez Mond18
Dziękuję za odpowiedź. W moim przypadku praca w systemie midijob jest opodatkowana według klasy podatkowej 6. Jak i gdzie można to zmienić? Gdzie powinienem się udać?

Napisany przez bruno68
@Mond18,

Chyba AG nie chce płacić składek na ubezpieczenie społeczne. Ponieważ klasa podatkowa 6 jest zwolniona z opłat społecznych, co dla pracownika nie jest dozwolone! Tylko w przypadku posiadania dwóch równorzędnych miejsc pracy można wybrać kombinację klas 1 i 6.

Jednak nie tylko sama klasa 6, coś tu nie gra!

Poproś swojego pracodawcę, aby zmienił to ze względu na jego własne ryzyko karne. Niemniej jednak, wątpliwe, czy dalej zostaniesz zatrudniony!

Jeśli to tylko jeden pracodawca, to opis jest tzw. podziałem miejsca pracy.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Proszę zignorować Bruna, jest trollowym użytkownikiem forum. Klasa podatkowa 6 nie jest zwolniona z opłacania składek społecznych, ale oznacza jedynie, że jest to drugi dochód z działalności gospodarczej i jest wyższe opodatkowanie.

Napisany przez Mond18
Okej, ale mogłem już zgromadzić kilka informacji dzięki Państwa odpowiedziom. Moja sytuacja jest taka, że (34 lata, singiel, bez dzieci) mam pół etatu (miesięczne zarobki średnio 500 €) i dodatkowo drugą pracę w wymiarze średnio 1600 € miesięcznie. Żadnych innych dochodów.

W zeszłym wrześniu zostałem opodatkowany w drugiej pracy według klasy podatkowej 6, co według Państwa informacji jest błędem. To oznacza, że powinienem teraz skontaktować się z moim pracodawcą lub urzędem skarbowym w celu wyjaśnienia?

Napisany przez 2tneub
Musisz porozmawiać z obydwoma pracodawcami. Drugi musi być rozliczany w klasie podatkowej 6. Jeśli nie poinformujesz pierwszego, że praca dorywcza ma być opodatkowana ryczałtem, to drugi pracodawca nie będzie miał innego wyboru. Nie mam pewności, czy da się to naprawić dla przeszłości.

Napisany przez Franziska
Zapytaj obu pracodawców. Zmiana klasy podatkowej na przyszłość nie stanowi problemu, a za zmianę klasy podatkowej w przeszłości należy zająć się w ramach rozliczenia podatkowego. Urząd skarbowy na pewno pomoże i odpowiedzi na pytania dotyczące zmiany klasy podatkowej.

Średnie stanowisko pracy musi być w klasie podatkowej 1. Ten pracodawca musi być głównym pracodawcą.

W przypadku pracy na pół etatu, pracodawca musi zapłacić stałe składki, wówczas praca ta jest zwolniona z podatku do kwoty 538 euro i nie jest również zgłaszana w zeznaniu podatkowym.

Wszelkie inne sytuacje mogą być dla Ciebie niekorzystne.

Napisany przez 2utopus
Myślałem, że różne mini-/średnie umowy o pracę zawsze są analizowane razem i że ogólnie nie wolno przekroczyć odpowiednich limitów dochodowych?

Napisany przez Franziska
pisze:
Dwa różne Mini-/Midijobs zawsze są traktowane razem i suma odpowiednich limitów dochodowych nie może być przekroczona?

W konstelacji autora wątku nie.

Główne zatrudnienie - Midijob
Nieetatowe zatrudnienie - Minijob (jeden)

Na przykład tutaj: Czy można połączyć Mini i Midi?

https://www.aktuelle-jobs.de/karrier...d-midi-job.php

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata