Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Poszukiwana pomoc w przygotowaniu prezentacji na temat analizy funduszy inwestycyjnych

Napisany przez Lukasch
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że wszystko w porządku! Wkrótce będę prowadził wykład na uczelni na temat analizy funduszy inwestycyjnych, ze szczególnym naciskiem na narzędzia takie jak na przykład Morningstar. Moim głównym celem jest dostarczenie kolegom z uczelni rzeczywistej wartości. Ponieważ sam nie jestem jeszcze zbyt głęboko w temacie, będę bardzo wdzięczny za wasze wsparcie.

Punkty tematyczne, które chcę poruszyć:

1. Podstawy analizy funduszy inwestycyjnych: czym jest analiza funduszy i dlaczego jest ważna?
2. Morningstar i inne narzędzia analityczne: zalety i wady, funkcje oraz sposób ich wykorzystania.
3. Kluczowe wskaźniki: które wskaźniki są istotne w analizie funduszy inwestycyjnych (np. stopa zwrotu, ryzyko, opłaty)?
4. Zastosowanie praktyczne: jak wybrać fundusz i na co zwracać uwagę?

Pytania do was:

- Jakie inne kwestie powinienem koniecznie uwzględnić, aby wykład był wartościowy?
- Znacie dobre źródła lub literaturę, która jest łatwa do zrozumienia i mogłaby mi pomóc zrozumieć podstawy?
- Macie doświadczenia lub wskazówki dotyczące prezentacji takich tematów finansowych?

Będę wdzięczny za każdą radę i sugestię, jaką możecie mi dać!

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Lukas

Re: Poszukiwana pomoc w przygotowaniu prezentacji na temat analizy funduszy inwestycyjnych

Napisany przez Andruschka
Post został usunięty przez moderatora

Napisany przez bruno68
@Andruschka,

To bardzo godne podziwu, masa informacji, ale zbyt dużo na 10 do 20-minutowe wystąpienie. Jeśli się to wszystko przemyśli i przetworzy, to raczej data 2026 stoi w powietrzu, niż jutro.

Co najważniejsze, większość słuchaczy traci zainteresowanie po 21 minutach. Stąd wynika, że prezentacja nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. Rysunek również nie powinien obejmować więcej niż x stron.

Lepiej byłoby skupić się na prostych elementach dla części 1.

Na przykład historia pochodzenia akcji i funduszy.

Następnie różnice między akcjami a funduszami!

Wady kontra zalety, cechy specjalne: akcje zwykłe, akcje uprzywilejowane, tzw. krótka sprzedaż.

....

bruno123

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata