Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Gaz

Napisany przez ADMCI4
MOSKWA (AFX) - Rosja odetnie dostawy gazu do Ukrainy w niedzielę, jeśli nie zostanie osiągnięta zgoda w sprawie cen - powiedział przewodniczący Gazpromu, Aleksiej Miller. Jeśli Ukraina nie podpisze umowy na zakup gazu w pozostałych godzinach do początku nowego roku, 1 stycznia o godzinie 10:00 czasu moskiewskiego, dostawy gazu z terytorium Federacji Rosyjskiej do Ukrainy zostaną całkowicie przerwane - powiedział Miller w telewizji NTV. Działania będą precyzyjne i zdecydowane - dodał. Miller powiedział, że istnieje szczegółowy plan działań, aby zapewnić, że dostawy tranzytowe przez Ukrainę do Unii Europejskiej nie zostaną przerwane. Prawie jedna piąta importu gazu do zachodniej Europy pochodzi z Rosji przez Ukrainę. Interesujące. Jak to zrobią? Czy gaz dla UE zmieni kolor? Lancelot

Napisany przez 2cybercrash
To zawsze było rozważane przy instalacji czystych ogrzewań gazowych: Co się stanie, jeśli Rosjanie zakręcą kurki z gazem? W zasadzie już sobie tego nie wyobrażano, bo przecież Rosjanie są teraz naszymi przyjaciółmi (Schröder/Putin). Teraz jednak takie scenariusz dzieje się w środku pokoju! Dlaczego nie? Amerykańskie rynki terminowe również zwiększają cenę ropy w górę do 60-100$/baryłki według własnego uznania. W każdym razie, niektórzy europejscy dostawcy gazu zgłaszają spadek ciśnienia i zmniejszenie dostarczanych ilości, mówi się o 25-30%, na przykład w Gaz de France czy ENI-Italia. Nasi przyjaciele z UE na północy są częściowo zainteresowani zwiększeniem zdolności, ale musieliby wpłacić dodatkowe ruble, co jest zrozumiałe. Czy cena gazu Gaz w końcu ruszy w górę? Przypomina to zeszłoroczną rosyjską manipulację cenami ropy przez Lukoil. Rosjanie szybko się uczą. Zobaczymy, co zrobią akcje Gaz de France w tej sytuacji?

Napisany przez richard100
W pewnym sensie czuję się teraz doskonale ze względu na mój prawie pełny zbiornik oleju. :lol: Teraz nikt nie może mi zamknąć zaworu w jednej chwili. Po wszystkich znanych wadach wreszcie jakaś pozytywna zmiana. Wady: Zbiornik na olej = utrata miejsca, czyszczenie zbiornika na olej, dwukrotne czyszczenie komina rocznie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Cześć Richard, Oprócz olejowego ogrzewania, mam też pompę ciepła. Już od ponad 25 lat ogrzewam Dom i wodę wyłącznie za pomocą pompy ciepła! Strata miejsca jest mniejsza niż przy ogrzewaniu olejem, itp. Jedynym minusem jest to, że gdy zabraknie prądu, nie ma także ogrzewania (podobnie jak w przypadku gazu, oleju i elektrycznego ogrzewania)! Ten post nie pasuje tutaj, ale... Ciepłe, dobrze ogrzewane zimowe dni życzy ci Franz z Jeziora Genewskiego

Napisany przez richard100
franzakoch pisze: Hej Richard, Oprócz kotła olejowego, istnieje jeszcze pompa ciepła - od ponad 25 lat ogrzewam Dom i ciepłą wodę wyłącznie z pompą ciepła! Straty miejsca są mniejsze niż w przypadku kotła olejowego, itp. Jedyną wadą jest to, że gdy brakuje prądu, nie ma także ogrzewania (podobnie jak w przypadku gazu, oleju i ogrzewania elektrycznego)! Ten post nie pasuje tutaj, ale... Ciepłych, dobrze ogrzewanych dni zimowych życzy Ci z Jeziora Genewskiego Franz
Cześć Franzakoch, Dwa lata temu zainstalowałem nowy system grzewczy. Kosztował 16000Fr. Również myślałem o pompie ciepła. Kosztowałaby mnie trzy razy tyle. Dla mnie to się nie opłacało. :lol: Również ten post nie pasuje tutaj... ale dzisiaj jest niedziela, więc na giełdzie i tak niewiele się dzieje... :wink: Pozdrowienia, Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata