- wt paź 13, 2009 6:34 pm
Cześć ludzie!
Mam nadzieję, że znajdę tutaj wykwalifikowaną i przede wszystkim NIEZALEŻNĄ opinię, ponieważ coraz bardziej wierzę, że na rynku finansowym są tylko rekiny, a nie karpie.
Co do rzeczy: Mam dwa kredyty KfW (LaBo) na finansowanie domu z 2001 roku, które wkrótce będą (za 2 lata) wymagalne; jeden z nich ma do spłaty za 15 lat z 7-letnim okresem ubezpieczenia równym odsetkom. Spłata drugiego jest już ustalona, więc nie martwię się o to. Ten większy (obecnie 70 000 euro) kosztuje mnie miesięcznie 380 euro, przy czym tylko niewielka część (ok. 80) idzie na kapitał. Planowałem dofinansować Bausparer na kwotę 80 000 euro z dodatkiem do domu własnego (4 dzieci) i potem, (teraz w 2009 roku), przydzielić sobie i spłacić z oprocentowaniem 5,5%.
Niestety, nie udało mi się zasilać Bausparera dodatkowym dofinansowaniem do domu, ponieważ pojawiały się ciągle jakieś inne wydatki i obecnie udało mi się oszczędzić tylko około 9000 euro (zamiast 25 000 euro!). Brak przydziału itp.
Co powinniście Państwo moim zdaniem zrobić teraz?
Podzielić Bausparera, wziąć kredyt, ponownie ustalić LaBo, przyjąć zobowiązanie Forward Darlehen?????? itd. itd.
Każdy ekspert finansowy oczywiście jest przekonany o swojej firmie.
Ja jednak myślę, że przy obecnym oprocentowaniu mogę mieć dobrą szansę poprawienia tej sytuacji.
Rozumiem, że nie znajdę tu kompletnego rozwiązania dla takiej sytuacji, ale kilka wskazówek, linków itp. mogłoby mi pomóc poszerzyć horyzont w tej kwestii......................
Dzięki z góry
(za poświęcenie czasu na przeczytanie tego wszystkiego powyżej....)
Dray