Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy spłacić kredyt za pomocą tańszego kredytu budowlanego?

Napisany przez sparfuchs09
Jakiś czas temu w moim banku zaciągnąłem kredyt na dość dużą sumę (25 000 €). Mój doradca klienta zaproponował mi teraz zawarcie umowy oszczędnościowej na cele budowlane, zarówno jako możliwość inwestycji (no cóż..) JAKO I ponieważ powiedział, że mogę spokojnie spłacić moj obecny kredyt za kilka lat. Oprocentowanie kredytu budowlanego od Schwäbisch Hall wynosi tylko 1,95%. Czy zgodzilibyście się na to?

Napisany przez MThiemann
Cześć Oszczędny, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. kredyt budowlany zazwyczaj musi być przeznaczony na cele mieszkaniowe. Czy pierwotnie zaciągnąłeś kredyt na cele mieszkaniowe? kredyt budowlany o oprocentowaniu 1,95% będzie dostępny dopiero po dłuższym okresie oszczędzania lub przy stosunkowo wysokiej kwocie spłaty. Jaka będzie wysokość spłaty w twoim przypadku? Czy jesteś pewien, że w chwili przydzielenia umowy kredytowej budowlanej twoja kredyt nie został już całkowicie spłacony? W takim przypadku nie musiałbyś już korzystać z kredytu budowlanego do spłaty! Pod względem zysku umowa kredytowa budowlana opłaca się tylko wówczas, gdy otrzymujesz środki z programu pracowniczego, dodatkową premię oszczędnościową pracownika i premię mieszkaniową. Zwykle oprocentowanie kas oszczędnościowych wynosi obecnie tylko 1%. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Mike Spezi
MThiemann pisze: Cześć Sknerusie, Oprocentowanie kas oszczędnościowych wynosi obecnie zazwyczaj tylko 1%. Pozdrowienia M. Thiemann
U nas od lat niezmiennie oferujemy 3% oprocentowanie, przy opłacie za otwarcie konta w wysokości 1%! Dodatkowe koszty, takie jak opłaty za prowadzenie konta, koszty administracyjne czy też ładne czasopismo związane z oszczędzaniem, nie są przy tym pobierane! Przy zrezygnowaniu z pożyczki otrzymasz dodatkowy bonus odsetkowy! Przy wcześniejszej rezygnacji, bez okresu wypowiedzenia, zostanie pobrane jedynie 0,5% od salda. Dlatego uważam, że umiarkowana umowa oszczędnościowa z niewielkim kapitałem (jeśli nie zamierzam użyć jej na cele mieszkaniowe) jest jak nowoczesna książeczka oszczędnościowa z wystarczającą elastycznością. Jeśli dodam do tego ubezpieczenie na wypadek śmierci lub oszczędności pracownicze, tym lepiej. Pozdrowienia mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata