Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy dodatek do emerytury Riester jest dostępny dla każdego dziecka?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dzień dobry, Mam 42 lata i jestem ojcem czwórki dzieci. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zawarciem umowy emerytalnej typu Riester. Oprócz państwowej pomocy oznacza to, że muszę miesięcznie wpłacać określoną kwotę. Chciałbym więc wiedzieć, czy w zamian faktycznie otrzymam dodatek za każde z moich dzieci, czy też jest jakaś granica liczby dzieci, od której to się kończy. Ktoś wie na ten temat i może udzielić mi informacji? Dzięki, Ratownik03

Napisany przez PI112
Witaj ratowniku basenowym, Za każde dziecko, na które otrzymujesz zasiłek rodzinny, otrzymujesz również państwowe wsparcie. Dla dzieci urodzonych do 31.12.2007 r. wynosi ono 185€ rocznie, a dla dzieci urodzonych od 01.01.2008 r. otrzymujesz 300€. Niemniej jednak maksymalna kwota, która może być przekazywana na emeryturę Riester wynosi 2.100€ rocznie. Oznacza to, że musisz wpłacić własny wkład w wysokości 4% dochodu brutto z poprzedniego roku, aby otrzymać pełne wsparcie, ale nie mniej niż 60€ rocznie. Załóżmy, że masz dochód w wysokości 30.000€, Twoja żona nie pracuje, również jest po okresie wychowania dzieci (najmłodsze dziecko ma więcej niż 3 lata). W tym przypadku standardowa składka wynosi 1.200€, z której odliczają się wsparcia. 154€ dla Ciebie i Twojej żony, czyli już 308€, a Twój własny wkład wynosi teraz zaledwie 892€. Teraz odliczają się wsparcia dla dzieci, czyli 4x 185€, a więc razem 740€. Teraz Twój udział wynosi zaledwie 152€, ale do umowy wpływa 1.200€. Przy innych obliczeniach pozostaje Ci jeszcze 900€ wolnego miejsca do maksimum z 1200€ oraz 92€ do minimum z 152€. Mógłbyś więc mieć jeszcze 4 dodatkowe dzieci, przy czym dla trzeciego z nich otrzymałbyś dopłatę proporcjonalną. Niemniej jednak zalecam wzięcie umowy przy udziale wsparcia w wysokości 87% (152€ z 1.200€ własnego wkładu, czyli tylko 13% całkowitej składki), co pozwoliłoby Ci odzyskać pieniądze, które mogłeś stracić przez ostatnie lata. Jeśli chcesz porównać oferty, proszę skontaktuj się ze mną. Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Na ile mi wiadomo, państwowe wsparcie dla dzieci jest powiązane z zasiłkiem rodzinnym. Oznacza to, że otrzymujesz to wsparcie za każde dziecko, dopóki otrzymujesz za nie zasiłek rodzi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata