Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Regulacja przez ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej czy ubezpieczenie majątkowe?

Napisany przez ADMCI4
Cześć i dobry wieczór. Pracuję w ramach umowy o pracę na pół etatu jako pomoc domowa. Podczas mojej ostatniej pracy tam, ciężka szklana blaty stołu spadła mi, gdy chciałam ją właśnie odwrócić, żeby ją wyczyścić. Właściciele chcieliby teraz, żebym zgłosiła ten szkodę swojemu ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Mój mąż jednak uważa, że może to też pokryć ubezpieczenie mienia pracodawcy. Co teraz jest poprawne? Chciałabym tylko nie ponosić kosztów za szklaną blatę... Pozdrowienia, Aralie

Re: Regulacja przez ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej czy ubezpieczenie majątkowe?

Napisany przez ADMCI4
Aralie pisze: Witam i dobry wieczór. Pracuję na pół etatu jako pomoc domowa. Podczas mojej ostatniej wizyty tam, ciężka szklana blaty stołu mi spadła, którą chciałam właśnie odwrócić, aby ją umyć. Właściciele chcieliby teraz, żebym zgłosiła ten szkodę mojemu ubezpieczeniu OC. Jednak mój mąż uważa, że może to również pokryć ubezpieczenie mienia pracodawcy. Co teraz jest prawidłowe? Chcę tylko nie musieć pokryć kosztów dla tego blatu szklanego... Pozdrowienia, Araliee>
Oczywiście możliwe, że twoj pracodawca w ogóle nie ubezpieczył szkła w swoim ubezpieczeniu majątkowym i dlatego chce, abyś zgłosiła szkodę swojemu ubezpieczeniu OC. Nie poniesiesz żadnej szkody przez to.

Napisany przez PI112
Cześć, wykonywanie płatnej działalności nie jest objęte ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej. Dokładna sytuacja prawna, czyli czy w ogóle ponosisz odpowiedzialność, może dokładnie wyjaśnić tylko prawnik. Tutaj polecam uczestnikowi schneemann. Jeśli twój pracodawca ma ubezpieczenie mienia domowego z ubezpieczeniem szkła, powinien zgłosić szkodę tam. Piękną rzeczą w ubezpieczeniu szkła jest to, że jest to tzw. ubezpieczenie od wszystkich ryzyk. Pozdrowienia, Chris PS: Aha, Tulpendieb, jeśli się nie znasz, po prostu trzymaj się cicho!

Napisany przez Arne Bender
W moich warunkach ubezpieczenia OC stoi: Wyłączenie w przypadku gdy ... szkody powstały w związku z działalnością gospodarczą lub zawodową na tych rzeczach. Ale po co mam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, jeśli kończy się ono w biurze. Czy jako pracownik nie ponoszę odpowiedzialności za szkody na miejscu pracy? W takim razie jesteś bezpieczny. Prawdopodobnie Twoj pracodawca nie zawarł ubezpieczenia na szkody spowodowane pęknięciem szkła w swoim umeblowaniu. To niemal podwaja miesięczną cenę.

Napisany przez Arne Bender
Prywatnie kontra zawodowo: Nawet w przypadku pracy dorywczej pomoc domowa jest pracownikiem zatrudnionym na etacie. W takim przypadku za szkody odpowiada pracodawca, a nie jej ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. Wszelkie działania o charakterze zawodowym nie są objęte ubezpieczeniem prywatnej odpowiedzialności cywilnej. Mam nadzieję, że nie musiała pokryć tego z własnej kieszeni. To już było jakiś czas temu.

Napisany przez Gerd
Nie mam pojęcia, dlaczego ubezpieczenie szkła podwaja cenę ubezpieczenia mienia domowego. Dziwne ubezpieczenie. W miejscu pracy jesteś ubezpieczony przez pracodawcę. Może on Cię obciążyć tylko wtedy, gdy udowodni Ci zamiar. Ani Twoje własne ubezpieczenie OC, ani jego ubezpieczenie mienia nie pokryje szkody. Zapłaciłby jego ubezpieczenie szkła, ale tylko jeśli sam zniszczył płytę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata