Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana z powrotem do ubezpieczenia zdrowotnego na mocy ustawy

Napisany przez ADMCI4
Moja żona i ja spodziewamy się dziecka na początku przyszłego roku. Moja żona przejdzie na urlop rodzicielski, a ja zmniejszę swoje godziny pracy. W rezultacie oboje zarobimy poniżej górnej granicy składek. Obecnie mamy prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ale chcielibyśmy z powodu narodzin dziecka ponownie przejść na ubezpieczenie publiczne. Przyjaciele doradzili nam tę zmianę, ponieważ płacą wysoką składkę za swoje dziecko. Czy zmiana ta będzie problematyczna lub czy ubezpieczenie zdrowotne może odmówić nam przyjęcia? Ktoś orientuje się dokładnie w tym temacie??? Serdeczne podziękowania, Pozdrowienia Teddy

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, niestety Twoje informacje nie są do końca jasne. Ale na podstawie tego, co opisałeś, zakładam, że jesteś zatrudniony na etacie i do tej pory zarabiałeś powyżej górnej granicy składki. Niestety nie podałeś swojego wieku. To jednak nie jest bez znaczenia. Ale ponieważ spodziewasz się dziecka, myślę, że masz mniej niż 55 lat. Co do sytuacji: Jeśli zarabiasz poniżej wymaganej górnej granicy składki, automatycznie zostaniesz objęty ubezpieczeniem w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. (poniżej 55 roku życia) Tak stanowi Kodeks Pracy. Tutaj zawsze opowiadane są różne bzdury, że nie można wrócić do ubezpieczenia w GKV itp. To wszystko bzdury! Jedynym powodem byłby następujący: Do tej pory byłeś ubezpieczony prywatnie i ze względu na niższe dochody musisz ubezpieczyć się obowiązkowo w GKV zgodnie z Kodeksem Pracy, wtedy masz jednorazową możliwość zwolnienia się z obowiązku powrotu. Wówczas i tylko wtedy możliwość powrotu do GKV jest wykluczona! Gdy zdecydujesz się na ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia obowiązkowego, Twoje przyszłe dziecko będzie oczywiście objęte bezpłatnym ubezpieczeniem rodzinnych. Nie wiem jednak, kto mógł Ci powiedzieć, że ubezpieczenie Twojego dziecka w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jest tak niezwykle drogie!? U nas koszt najwyższego ubezpieczenia pełnego dla dziecka wynosi około 124 euro miesięcznie, z najlepszymi świadczeniami ambulatoryjnymi i stacjonarnymi. Przyjęcie może nastąpić z opóźnieniem do 2 miesięcy od daty urodzenia, bez badania zdrowia. Czy to jest zbyt drogie, zależy z pewnością od punktu widzenia. Mam nadzieję, że te informacje były pomocne Pozdrowienia Mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Teddy, Ubezpieczenia społeczne muszą przyjąć pacjentów, których dochód jest poniżej granicy wymiaru składki. Być może będziecie musieli poddać się badaniom kontrolnym dotyczącym zdrowia...?! frank

Napisany przez Mike Spezi
<URL url= pisze:frank"> Cześć Teddy, ubezpieczenia społeczne muszą przyjmować pacjentów, jeśli dochód jest poniżej granicy wymiaru składek. Może się zdarzyć, że musicie przejść badanie lekarskie...?! frank
To jasna głupota, frank!! Poza tym nie trzeba wszystkiego odpowiadać dwukrotnie!! I ubezpieczenia społeczne nie muszą przyjmować zawsze. Zależy to od wieku, czy wcześniej zrezygnowałeś z ubezpieczenia, czy przez dłuższą część drugiej połowy aktywności zawodowej byłeś ubezpieczony w prywatnym systemie ubezpieczeń zdrowotnych, itp. Dlatego Twoja odpowiedź uogólniająca jest błędna, tak samo jak badanie lekarskie w przypadku obowiązku przyjęcia do ubezpieczenia społecznego!! Właśnie dlatego, że nie ma kontroli zdrowia w ubezpieczeniu społecznym, prywatne ubezpieczenia zdrowotne płacą miliony euro w ramach wyrównania ryzyka dla ubezpieczeń zdrowotnych, ponieważ my mamy prawo zadawać pytania o zdrowie i w razie potrzeby odrzucić wnioski. Więc ten, kto musi się wypowiadać, powinien przynajmniej posiadać podstawową wiedzę na temat sytuacji! Pozdrawiam Mike

Napisany przez Nikitaaa
Cześć, Mam jeszcze kilka pytań na temat: 1) Czy to prawda, że trzeba zarabiać co najmniej rok poniżej granicy zarobkowej, aby móc przejść do GVK? 2) Dotychczas byłeś ubezpieczony prywatnie, a ze względu na niższe dochody będziesz musiał podlegać ubezpieczeniu w GKV zgodnie z SGB, masz jednorazową możliwość wyłączenia się z obowiązku powrotu. W tym przypadku i tylko wtedy możliwość powrotu do GKV jest wykluczona! Jeśli moje (przewidywalnie stałe) dochody spadną poniżej granicy obliczeń, czy muszę od razu zdecydować, czy pozostanę w PKV czy wrócę do GVK? Czy istnieje jakiś termin? 3) Chcę prowadzić własną działalność przez 2-3 lata. Jeśli nie pójdzie tak, jak sobie wyobrażam, zamierzam zakończyć działalność na własny rachunek i szukać pracy na etacie. Dla mnie pojawia się pytanie, czy powinienem ubezpieczyć się prywatnie czy ubezpieczyć ustawowo przez ten czas działalności własnej. Czy zostanę automatycznie przyjęty do GFK, jeśli zakończę działalność na własny rachunek? Dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata