Witaj,
niestety Twoje informacje nie są do końca jasne. Ale na podstawie tego, co opisałeś, zakładam, że jesteś zatrudniony na etacie i do tej pory zarabiałeś powyżej górnej granicy składki. Niestety nie podałeś swojego wieku. To jednak nie jest bez znaczenia. Ale ponieważ spodziewasz się dziecka, myślę, że masz mniej niż 55 lat.
Co do sytuacji: Jeśli zarabiasz poniżej wymaganej górnej granicy składki, automatycznie zostaniesz objęty ubezpieczeniem w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. (poniżej 55 roku życia) Tak stanowi Kodeks Pracy. Tutaj zawsze opowiadane są różne bzdury, że nie można wrócić do ubezpieczenia w GKV itp. To wszystko bzdury! Jedynym powodem byłby następujący:
Do tej pory byłeś ubezpieczony prywatnie i ze względu na niższe dochody musisz ubezpieczyć się obowiązkowo w GKV zgodnie z Kodeksem Pracy, wtedy masz jednorazową możliwość zwolnienia się z obowiązku powrotu. Wówczas i tylko wtedy możliwość powrotu do GKV jest wykluczona!
Gdy zdecydujesz się na
ubezpieczenie zdrowotne w ramach ubezpieczenia obowiązkowego, Twoje przyszłe dziecko będzie oczywiście objęte bezpłatnym ubezpieczeniem rodzinnych.
Nie wiem jednak, kto mógł Ci powiedzieć, że
ubezpieczenie Twojego dziecka w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jest tak niezwykle drogie!?
U nas koszt najwyższego ubezpieczenia pełnego dla dziecka wynosi około 124
euro miesięcznie, z najlepszymi świadczeniami ambulatoryjnymi i stacjonarnymi.
Przyjęcie może nastąpić z opóźnieniem do 2 miesięcy od daty urodzenia, bez badania zdrowia.
Czy to jest zbyt drogie, zależy z pewnością od punktu widzenia.
Mam nadzieję, że te informacje były pomocne
Pozdrowienia
Mike