Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zwrot przez ubezpieczenie budynku mieszkalnego lub ubezpieczenie majątku domowego?

Napisany przez ADMCI4
Trzy dni temu mieliśmy tak intensywne opady deszczu, że piwnica zalana była wodą na około 4 cm, a przechowywane tam rzeczy są teraz częściowo nie do użycia. Teraz jestem niepewny, czy powinienem zgłosić ten szkodę mojemu ubezpieczeniu budynkowemu czy do mojego ubezpieczenia na rzeczy osobiste. Czy ma znaczenie, czy dotyczy to części budynku czy przedmiotów przenośnych? Czy ktoś miał już podobną szkodę i może mi powiedzieć, do kogo teraz powinienem się zwrócić, aby uzyskać odszkodowanie? Pozdrowienia Abel2000

Re: Zwrot przez ubezpieczenie budynku mieszkalnego lub ubezpieczenie majątku domowego?

Napisany przez PI112
Cześć Abel, odpowiedzialności ubezpieczeń można stosunkowo szybko wyjaśnić. Wyobraź sobie swój Dom jako pudełko. Odwróć to pudełko do góry nogami i wstrząśnij mocno. Wszystko, co wypadnie, to sprzęt domowy, wszystko, co pozostanie w środku, to budynek mieszkalny. Teraz, co do drugiego punktu w Twoim pytaniu. Po tym, jak napisałeś, że zalanie zostało spowodowane ulewą, odpowiedzialne za odszkodowanie jest tylko ubezpieczenie elementarne. Musi ono być wtedy zawarte w odpowiedniej umowie (na budynek i majątek rzeczowy). Musisz się oczywiście skontaktować z odpowiednim ubezpieczycielem. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć Chris, bardzo dobrze to wytłumaczyłeś. Dziękuję bardzo. Czy do tego pudła należy również wiata samochodowa, taras i domek ogrodowy? Agent ubezpieczeniowy przyjdzie jeszcze dzisiaj. Pozdrawiam Abel2000

Napisany przez PI112
Cześć Abel, niestety nie mogę udzielić pełnej odpowiedzi bez znajomości Twojej umowy. Zazwyczaj garaż i taras są uwzględnione. Domy letniskowe często muszą być zarejestrowane oddzielnie. Ale zasada pudełkowa jest tutaj oczywiście również zastosowana. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Nasi sąsiedzi zabezpieczyli się przed zalaniem w piwnicy poprzez ubezpieczenie budynku mieszkalnego. ubezpieczenie to także zrekompensowało im szkody na uszkodzonych przedmiotach. Powodzenia, pozdrowienia Businessman

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata