Ja, mogę podkreślić zalecenie dotyczące umowy oszczędnościowo-kredytowej, przy czym należy zwrócić uwagę na okres wypowiedzenia wynoszący 6 miesięcy.
Nie rozumiem pewnego myślowego skoku; dlaczego to byłoby obłudą, gdy polecam bank oszczędnościowy. Oczywiście zakładałem, że każdemu jest wiadomo, że Sparkasse to bank. Ale Sparkassen po prostu tak się nazywają, i nie ma to nic wspólnego z obłudą!
W moim wpisie NIE ma żadnych nieprawdziwych informacji, natomiast powiedziałeś, że system gwarancji depozytów jest taki sam we wszystkich bankach. To zdecydowanie nieprawda! System gwarancji depozytów Sparkassen jest jednym z najlepszych na świecie. Oczywiście w każdym banku w Niemczech istnieje ustawowa gwarancja depozytów w wysokości 50 000
euro. Ale nie każdy bank oferuje dodatkowe zabezpieczenia ponad to. Nie bez powodu w każdym porównaniu inwestycji (np. porównaniu lokat terminowych) temat gwarancji inwestycji jest podnoszony oddzielnie. Nie trzeba by tego robić, gdyby nie istniały różnice.
No cóż, co można tu jeszcze dodać! Początkiem wpisu była kwestia bezpiecznych inwestycji finansowych dla rodziców.
Ponieważ regularnie zamykasz swoje wpisy adresem strony internetowej
www...... to wszystko jasne. Pożyczki i udzielanie pożyczek prywatnych są oczywiście jednymi z najbardziej sprawdzonych form inwestycji na rynku finansowym!!!!
Nigdy nie robiłem tutaj reklamy własnej inicjatywy, chyba że zostałem poproszony o udzielenie informacji.
Celem tego forum jest udzielanie wsparcia informacyjnego osobom podejmującym decyzje.
Również informacja, że okres wypowiedzenia umowy oszczędnościowo-kredytowej wynosi 6 miesięcy jest dla mnie nowością!!
Nie wiem, skąd masz takie informacje.
Wypowiedzenie i częściowe wypowiedzenie można dokonać w dowolnym czasie, bez zachowania terminów.
Istnieje jedynie okres wiążący umowy i okres zwrotu, które jednak nie wykluczają natychmiastowego wypowiedzenia. Jeśli wypowiadam przed powyższymi terminami, to bausparkassen pobierają procentowo z saldo.
Między bausparkassen istnieją jednak bardzo duże różnice. (Od 1 do 4%)
Jeśli więc porównuję, ile zyskuję na oszczędnościach na książeczce oszczędnościowej (gdzie mogę podlegać również klauzulom wypłaty)
lub na lokatach terminowych, to przy odpowiednim bausparvertrage jestem obecnie znacznie lepiej obsłużony.
Odbieramy tylko 0,5% z salda podczas wypłaty salda przed powyższymi terminami. Nie ma również opłat za prowadzenie konta ani inne opłaty administracyjne.
Jeżeli więc mam 5000,-
euro salda, potrącenie wynosi 25
euro. Wypłata 4975
euro. Mam więc znacznie więcej odsetek, nawet po uwzględnieniu opłaty za składkę, niż w przypadku normalnej książeczki oszczędnościowej lub krótkoterminowych lokat. Oczywiście sytuacja odnośnie odsetek może się zmienić w średnim okresie, wtedy oczywiście inne produkty stają się bardziej atrakcyjne.
Mike