Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Uszkodzenie podczas remontu - sprawa najemcy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, potrzebuję porady.. W miniony weekend odnowiłem moje nowe mieszkanie i podczas tego działania przypadkowo zepsułem okno piwniczne drabiną, czyli zupełnie je zniszczyłem. O ile wiem, okno to część budynku i w związku z tym jest objęte ubezpieczeniem właściciela posesji. Jednak teraz domaga się ode mnie, albo mojego ubezpieczenia OC, zwrotu szkody. Moje ubezpieczenie jest jednak aktywne dopiero od dwóch miesięcy, czy może ono odmówić wypłaty? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Eismann

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Eismann, zawsze trzeba konsekwentnie rozróżniać tutaj! Jakie okoliczności spowodowały stłuczkę szyby, burza, grad, ciśnienie wody, ogień, wpływy elementarne! Nie, to ty spowodowałeś szkodę. Tylko opisane wcześniej okoliczności podlegają definicji ubezpieczenia budynku mieszkalnego. Dlatego słuszne jest zlecenie rozliczenia szkody Twojemu ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej. Nie ma znaczenia, czy polisa działa dopiero od 2 miesięcy czy 2 tygodnie. Decydującym czynnikiem jest data rozpoczęcia umowy ubezpieczenia i fakt, że opłaciłeś pierwszą składkę na to ubezpieczenie. Sprawdź, czy Twoje ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej przewiduje ewentualną klauzulę franchise. W niektórych przypadkach wartość szkody może być poniżej kwoty franczyzy. W razie dodatkowych pytań służę pomocą. z poważaniem Mike

Napisany przez ADMCI4
To samo przydarzyło mi się w mieszkaniu mojej szwagierki. Również zgłosiłem szkodę mojemu ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej, które bez problemu wypłaciło odszkodowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata